Nemzetek Ligája

2024.02.09. 10:39

Itt a lehetőség visszavágni a pusztító vereségért

A Nemzetek Ligája-sorsolás után a magyar labdarúgó-válogatottat dicsérte a hollandok edzője, Ronald Koeman.

MW

Szoboszlai Dominik, a magyar válogatott játékosa (j) és Marco Rossi szövetségi kapitány a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők tizedik, utolsó fordulójában, a G csoportban játszott Magyarország–Montenegró mérkőzés után a budapesti Puskás Arénában 2023. november 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Elkészült a Nemzetek Ligája negyedik kiírásának csoportbeosztása. A magyar labdarúgó-válogatott a 2024. őszi csoportkörben is a legjobbak között szerepel, és olyan olyan bombaerős ellenfelekkel kell megmérkőznie mint Hollandia, Németország és Bosznia-Hercegovina. A válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi szerint minden mérkőzésen születhet meglepetés, és főleg a németek és a hollandok elleni találkozókat várja. A holland szakvezető, Ronald Koeman a mieinket dicsérte, de még jobb lenne, ha a visszavágás után gratulálna...

Mivel a magyar válogatott bennmaradt az A ligában, ezúttal is a legerősebb divízióból várta a párizsi sorsolást, ahol Marco Rossi együttesét a második kalapból húzták ki. A magyar csapat végül a 3. csoportba került Németország, Hollandia, valamint a B ligából feljutott Bosznia-Hercegovina mellé – írta meg az Origó.

Rossi óvatos és visszafogott

A sorsolás keménynek tűnhet, de Szoboszlai Dominikék az utóbbi években már több nagy csapatot megfricskáztak, így semmi okuk sincs a félelemre. Marco Rossi szokásához híven azért óvatosan fogalmazott az ellenfeleinkről – olvasható az Origón.

Ezen a szinten, az A ligában lehetetlen gyenge ellenfelet kapni, kizárólag erős riválisok várnak ránk ősszel. Hollandia és Németország a papírforma szerint jobb csapat nálunk, míg a bosnyákok ellen kiegyenlített erőviszonyokra számíthatunk. Minden mérkőzésen születhet meglepetés, számunkra kellemes és kellemetlen is. Érdekes lesz újra összemérni az erőnket a németekkel, és a hollandok elleni összecsapásaink is izgalmasak lesznek

– nyilatkozta Marco Rossi a sorsolás után.

Dibusz jó ismerősökkel találkozik

A magyar válogatott kapusa, Dibusz Dénes számára pikáns lesz a Bosznia-Hercegovina elleni két összecsapás, mert a Ferencvárosban több bosnyák csapattársa is van.

– Lehet, hogy kicsit már unja is egymást a magyar és a német válogatott – mondta el a németekről a 33 éves kapus utalva arra, hogy a 2021-es Eb óta immár a negyedik sorsoláson akad össze a két gárda. A Ferencváros kapusa főleg a hollandok elleni összecsapást várja.

– A hollandokkal jó néhány éve nem játszottunk, ezért érdekes erőfelmérő lesz. A legutóbbi, 2013-as 1–8 nagyon fájó pontja a magyar futballnak, de azóta teljesen kicserélődött mindkét csapat – emlékezett vissza a bő egy évtizeddel korábbi súlyos vereségre a magyar kapus.

A hollandok dicsérik a magyar csapatot

A magyaroknak végre van lehetőségük visszavágnia a hollandoknak a 2013 októberében elszenvedett történelmi vb-selejtezős vereségért. A Ronald Koeman vezette holland csapat rendkívül fiatal, csupán 26 év az átlagéletkora. A tapasztalt szakember az ilyenkor szokásos, kellő udvariassággal beszélt az ellenfelekről.

– Magyarország nem véletlenül szerepel az A-ligában, az elmúlt években nagyszerűen teljesített, úgyhogy biztosan nem lesz sétagalopp felülmúlni. A legutóbbi két kiírásban ott voltunk a négy között, ezúttal is az a cél, hogy legalább addig jussunk – fogalmazott Koeman.

A csapat stabil pontja a világ egyik legjobb középső védője, Virgil van Dijk, aki Szoboszlai Dominik csapattársa a Liverpoolban, csakúgy, mint Cody Gakpo.

Kellemes emlékek a németekről

A csoport másik nagyágyújáról, a német válogatottról kellemes emlékeket őrizhet a magyar csapat, hiszen a Nemzetek Ligája előző kiírásában Szoboszlai Dominikék előbb 1–1-es döntetlent játszottak a Puskás Arénában, majd Németországban nyertek 1–0-ra. A magyarokkal szintén azonos Eb-csoportkörben szereplő Németország a katari világbajnokság óta borzalmas formában van, a legutóbbi tíz meccséből csupán kettőt nyert meg két döntetlen mellett. A németek kapitánya, Julian Nagelsmann szűkszavúan beszélt a sorsolásról.

Érdekes csoport, jó meccseket tartogat, ráadásul a hollandokra már felkészültünk, hiszen márciusban tesztmeccset játszunk egymással. Még nem gondolkodtam a Nemzetek Ligáján, mert az Eb után lejár a szerződésem. A hangsúly a kontinensbajnokságon van, aztán meglátjuk, utána is én leszek-e a szövetségi kapitány

– nyilatkozta a német edző.

A bosnyákoknak is sok klasszisuk van

A bosnyákok nem képviselnek már olyan félelmetes játékerőt, mint néhány évvel ezelőtt, de így is rengeteg topligás játékosuk van. A válogatott technikai igazgatója, a nemzeti csapatban 84-szer pályára lépő támadó középpályás Zvjezdan Misimovic nem volt elégedetlen a sorsolás után.

– Kerülhettünk volna nehezebb négyesbe is. Izgatottan várom a sorozatot, de egyelőre nem a Nemzetek Ligáján járnak a gondolataim, a csapatom feladata, hogy Ukrajnát felülmúljuk az Európa-bajnoki selejtező rájátszásában – árulta el az egykori játékos.

Az A3 csoportban szeptemberben, októberben és novemberben is két-két mérkőzést rendeznek, a magyar csapat pontos menetrendje később derül ki. Az első és a második helyezett bejut a 2025. márciusi negyeddöntőbe, a harmadik ugyanakkor osztályozót játszik az A divízióban maradásért, az utolsó helyezett kiesik a B ligába.

A Nemzetek Ligája előtt azonban még egy másik, nagyon fontos feladat vár a magyar válogatottra: a 2024-es németországi Európa-bajnokság, amelyen a rendező németek mellett Svájc és Skócia lesz a mieink ellenfele – írta meg a Magyar Nemzet. A június 14-én kezdődő kontinenstorna előtt Marco Rossi csapata várhatóan négy felkészülési mérkőzést vív idén, márciusban Törökországot és Koszovót fogadja, júniusban Írországban lép pályára, a negyedik, várhatóan Málta elleni meccs időpontja még nem ismert.

A Nemzetek Ligája csoportbeosztása:

A divízió:
1. csoport: Horvátország, Portugália, Lengyelország, Skócia
2. csoport: Olaszország, Belgium, Franciaország, Izrael
3. csoport: Hollandia, MAGYARORSZÁG, Németország, Bosznia-Hercegovina
4. csoport: Spanyolország, Dánia, Svájc, Szerbia

B divízió:
1. csoport: Csehország, Ukrajna, Albánia, Georgia
2. csoport: Anglia, Finnország, Írország, Görögország
3. csoport: Ausztria, Norvégia, Szlovénia, Kazahsztán
4. csoport: Wales, Izland, Montenegró, Törökország

C divízió:
1. csoport: Svédország, Azerbajdzsán, Szlovákia, Észtország
2. csoport: Románia, Koszovó, Ciprus, Litvánia/Gibraltár
3. csoport: Luxemburg, Bulgária, Észak-Írország, Fehéroroszország
4. csoport: Örményország, Feröer-szigetek, Észak-Macedónia, Lettország

D divízió:
1. csoport: Litvánia/Gibraltár, San Marino, Liechtenstein
2. csoport: Moldova, Málta, Andorra

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában