Phjongcshang 2018

2018.02.07. 08:32

Szőcs Emőke: hiányzik a fegyverem

Szőcs Emőke ugyan Phjongcshangban másodszor szerepelhet téli olimpián, de van benne hiányérzet, hogy Szocsival ellentétben nem sílövészetban, hanem sífutásban áll majd rajthoz.

Fotós: Czeglédi Zsolt

Fotós: Czeglédi Zsolt

„Hiányzik a fegyverem” – jelentette ki az MTI-nek szerdai edzése előtt a csíkszeredai születésű sportoló. „Jobban kedvelem a biatlont, mert a lövészet miatt összetettebb és izgalmasabb számomra”.

A 32 éves síző szerint sílövészetben egyre nehezebb kvótához jutni kis nemzetből. Erre példaként hozta fel, hogy bár a bolgár riválisait többször megelőzte a versenyeken, de négyen együtt több pontot gyűjtöttek nála, mert ő egyedül volt, ezáltal ők jutottak kvótákhoz.

Magyarország 38 év után először nem szerzett indulási jogot biatlonban.

Hozzátette, hogy a dél-koreai játékok után marad a sílövészetnél.

Mint biatlonos, hozzá a szabadstílus áll közelebb, ezért nem indul egyéni sprintben, mivel az a szám ezúttal klasszikus stílusú lesz Phjongcshangban. A szabadstílusú 10 kilométeren érdekelt Szőcs Emőke az ötkarikás elvárásait illetően úgy fogalmazott, nem helyezésben és időben gondolkodik, elsősorban

az a célja, hogy a hasonló körülmények között készülő kis nemzetek képviselőit megelőzze.

„A sífutás és a sílövészet is bizonyos részben technikai sport. Tíz kilométeren akár két percet is jelenthet az a különbség, hogy ki milyen lécet és vaxot használ” – árulta el Szőcs, aki összehasonlításként megemlítette, hogy bár Szocsiban csak egy, most már kétbőröndnyi vax áll a rendelkezésükre, de a norvégok például több konténernyi felszereléssel érkeztek. „Ha zavarnának a különbségek, akkor itt sem lennék. Vannak dolgok, amelyek szerintem feleslegesek és nekem nem lenne rájuk szükségem, de a megfelelő léc és vax rendkívül fontos. Ha a léc nem csúszik megfelelően, akkor sokkal több energiát használ el a versenyző, azaz hamarabb fárad el.”

Szőcs 12 pár léccel érkezett Phjongcshangba, ahol a rendkívül alacsony, helyenként mínusz 15 Celsius-fok alatti hőmérséklet miatt a hideg hóra való lécet használja, de mint mondta, eddig nem vált be teljesen, így a másik ilyen típusút is kipróbálja majd. Megjegyezte, kiváló minőségű a pálya és mivel folyamatosan nagyon hideg van, így nem kell mindig alkalmazkodni a változó hóhoz, ez megkönnyíti a helyzetüket.

„Olyan hideg van, hogy a kutya eltörik a kanyarban”

- idézett egy csíkszeredai mondást az ott született Szőcs Emőke, de hozzátette, ő szereti a dermesztő hideget. Az olimpiai falut jobbnak tartja, mint ami Szocsiban volt, mivel ezúttal a sílövők és sífutók is a többi sízővel együtt laknak.

A második olimpiájára készülő Szőcs Emőke jövő csütörtökön szerepel majd Phjongcshangban.

Borítókép: Szőcs Emőke sífutó edz a phjongcshangi Alpensia Sífutó Központban 2018. február 7-én.

MTI Fotó / Czeglédi Zsolt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában