Geopolitikai kiskáté

2023.06.04. 08:00

Trianon: többet nem hibázhatunk – könyvajánló

A Trianon és az antalli ígéret című kötet arra figyelmeztet, hogy ne essünk újból a rendszerváltozás korszakára jellemző naivizmus csapdájába. Nemzetegyesítést félmegoldásokkal ugyanis nem lehet véghez vinni.

Balázs D. Attila

A könyv Magyarország Trianonnal és a területi revízióval kapcsolatos jellegzetes politikai nézeteit és törekvéseit mutatja fel szemelvényesen. A jeles jogász, Zétényi Zsolt egyúttal görbe tükröt mutat azoknak, akik a békediktátum okozta helyzet orvoslását korábban és manapság is pusztán „alternatív” módon tudták és tudják elképzelni.

Ilyen például az egykori budapesti angol nagykövet, Bryan Cartledge, aki szerint Trianonban magyar részről célszerűbb lett volna „egyes területek megjelölése”.

Szerinte ugyanis hiba volt az Apponyi Albert vezette párizsi békedelegáció részéről az a népszavazási indítvány, amely az összes elcsatolandó területre vonatkozott.

A kötet arra figyelmeztet, nemzetegyesítést félmegoldásokkal nem lehet véghez vinni

Mint Zétényi fogalmaz, a brit diplomata sajnálatosan nem ismeri, így nem veszi figyelembe hazánk történeti alkotmányát, a magyar birodalom integritását is kifejező Szent Korona-eszmét és -tant. 

Ez alapján Apponyiék ugyanis nem mondhattak le egyetlen négyzetkilométerről sem más államok javára.

Az elcsatolt területeken élő és sok helyütt ma is szisztematikusan elnyomott magyarok jól tudják, hogy a rendszerváltás óta „felkapott” autonómiaküzdelem szélmalomharc. Zétényi idézi Für Lajos egykori honvédelmi minisztert az autonómiával kapcsolatban, amely szorosan összefügg a trianoni problematikával. A történész-miniszter ugyanis bátran kimondta – a nemzeti kormányok érdemeit elismerve –, hogy 

nemzetegyesítést határváltoztatás nélkül nem lehet végrehajtani,

mert az fából vaskarika. Hiába a hullámzó autonómiaharc, a magyar kisebbség valamilyen mértékig mindig jogfosztás és elnyomás áldozata lesz.

Zétényi Zsolt
Zétényi Zsolt jogász, a Százak Tanácsának tagja, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Trianon és az antalli ígéret című könyv szerzője
Fotó: Soós Lajos / Forrás: MTI

Az utódállamok többségi nemzetei ugyanis egyszerűen nem akarják a magyar megmaradást, és tesznek is ellene.

A szerző – a tanú hitelességével – hosszan kitér a rosszul megkötött szlovák, ukrán és román alapszerződésekre, és fel is teszi a kérdést: hogyan lett egy igazságtalan, nagyhatalmak által parancsolt nemzetgyilkos kényszerbéke határrendelkezéseiből a kilencvenes évek demokratikusan megválasztott országgyűlése által minden kényszer nélkül megerősített jogállami határozmány?

Bár Zétényi Zsolt műve a trianoni emlékévben jelent meg, a benne szereplő kérdésfelvetések mára különösen aktuálisak lettek. 

Azóta kitört a szomszédunkban egy olyan fegyveres konfliktus, amely igen komoly geopolitikai turbulenciákat vet nap mint nap. Mi többször már nem hibázhatunk, az ígéretekkel pedig tele van már a szekrény.

Könyvadatok

Zétényi Zsolt: Trianon és az antalli ígéret
Kairosz.hu, 2020.
138 oldal
1760 Ft

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában