Konferencia

2023.06.15. 15:49

Szentmártoni János: folyosót kell nyitni a mai ifjúság kultúrája felé

A művészetpedagógia nagy kihívása, hogy folyosót nyisson az értékközvetítés szándéka és napjaink ifjúságának a virtuális világ által uralt kultúrája között - mondta Szentmártoni János csütörtökön Budapesten a 6. Művészetpedagógiai Konferencia megnyitóján.

MW

Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a 6. Művészetpedagógiai Konferencia megnyitóján a Pesti Vigadóban 2023. június 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

"Képességet fejleszteni, tehetséget gondozni, a mentális és lelki egészséget helyreállítani és megőrizni, nyitottá tenni a társadalmi problémák iránt, kreativitásra és innovatív szemléletre nevelni. E fontos célokkal foglalkozik a konferencia is" - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára.

Szentmártoni János úgy fogalmazott, hogy a művészetpedagógia a vártnál jóval feszesebb ütemben zajló globális folyamatok hatására jelentős paradigmaváltáson megy keresztül, amely szerepét, jelentőségét, és a vele szemben támasztott elvárásokat egyaránt érinti. Hozzátette: 

az oktatási-nevelési módszereknek, a művészet átörökítésének jövőformáló küldetése van.

A helyettes államtitkár kitért arra, hogy a világjárvány idején a művészet, valamint a kulturális intézményeink pillanatok alatt felismerték feladatukat, és olyan innovatív megoldásokkal álltak elő, amelyek a családok számára sokszor a lelki-szellemi túlélést jelentették.

A közelmúlt további súlyos tanulsága, hogy meg kell tanulnunk megbecsülni a jelenléti aktivitás varázsát, a művészetekkel való közvetlen találkozás semmivel sem fogható élményét. Egyértelmű, hogy a vágyott eredmények, sikerek eléréséhez páratlan társadalmi és intézményi összefogásra van szükség. Büszkék lehetünk arra, hogy oktatási és kulturális intézményrendszerünk példaértékű eredményeket képes felmutatni a művészetpedagógia területén is

 - szögezte le Szentmártoni János.

A szerdán kezdődött háromnapos Művészetpedagógiai Konferenciát, amelyen számos külföldi szakember szólal fel, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Magyar Művészeti Akadémia és az ELTE több kara közösen szervezi.

Erős István, a főszervező Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora köszöntőjében arról beszélt, hogy a 152 éves intézményben csütörtökön első alkalommal adták át a Szabados Árpád senior művészetpedagógiai díjat, amelyet a neves oktató, építész, Gaul Emil vehetett át.

Ez a konferencia jó találkozási pont olyan művészeknek, kutatóknak és oktatóknak, akik érdekeltek a 21. század vizuális nevelési kihívásaiban - hangsúlyozta Erős István.

A nemzetközi Művészetpedagógiai Konferencián a dráma-, tánc- és zenepedagógia, a vizuális nevelés, a gyermek- és ifjúsági kultúra területein dolgozó művészek, pedagógusok és kutatók osztják meg tapasztalataikat egymással.

A szerdai nyitónapon az MKE alkotói workshopokat, művészeti bemutatókat, kiállításokat, épület- és műhelybejárásokat rendeztek, csütörtökön és pénteken a Pesti Vigadóban tudományos plenáris- és szekcióelőadásokkal folytatódik a rendezvény.

A konferencia külföldi előadói közt szerepel mások mellett Emiel Heijnen, az Amszterdami Művészeti Akadémia Vizuális Nevelési Tanszékének egyetemi tanára, Hilda Wengrower, az Izraeli Művészetterápiás Egyesület társelnöke, valamint Ileana Pintilie művészetkritikus, történész, kurátor, a Temesvári Nyugati Egyetem Bölcsészettudományi Karának professzora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában