Megegyezés

2023.10.17. 16:46

A Gazprom továbbra is teljesíteni fogja földgázszállítási kötelezettségeit (videó)

Vlagyimir Putyin orosz elnök és a Gazprom vezérigazgatója is megerősítette, hogy a vállalat a bulgáriai tranzitdíjak megemelésének ellenére is teljesíteni fogja szerződéses földgázszállítási kötelezettségeit Magyarország irányába - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pekingben.

MW

Szijjártó Péter az Egy övezet, egy út kezdeményezés csúcstalálkozóján vesz részt Orbán Viktor miniszterelnökkel és a kormány több tagjával együtt

Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala

A tárcavezető Orbán Viktor kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozóját követően elmondta, hogy fontos napirendi pont volt az ukrajnai helyzet is, ugyanis hazánk nap mint nap szembesül a háború negatív következményeivel, mások mellett a menekültválság, a magas infláció, a szankciós politika miatt elszálló energiaárak formájában, miközben magyar emberek is halnak meg a harcokban.

"Úgyhogy ha valaki, akkor mi abban vagyunk érdekeltek, hogy végre béke legyen, érjen véget a háború. Ugyanakkor az is világos, hogy ez a háború a tárgyalóasztalnál tud véget érni. Mert a harctéren nincsen megoldás, a harctéren halottak vannak" - szögezte le.

Rámutatott, hogy a diplomáciai rendezéshez tárgyalásokra lenne szükség, amelynek pedig előfeltétele a kommunikációs csatornák nyitva tartása, így ezek elvágásával a béke reményét is feladná a világ.

"Minden egyes nappal még több halott van és még nagyobb a pusztítás (.) Tehát a béke körülményei jobbak voltak tegnap, mint ma, holnap meg rosszabbak lesznek, mint ma" - jelentette ki.

"Természetesen miniszterelnök úr a mai tárgyaláson is a béke lehetőségéről beszélt, és a béke mellett állt ki. A válasz, amit kaptunk, az egész találkozónak a mondanivalója, az ott elhangzottak sajnos nem túl sok pozitív reménykedésre adnak okot" - fogalmazott.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a tárgyalás másik súlypontja az energetikai együttműködés volt a két ország között, hiszen igenis szükség van a józan észre és kölcsönös tiszteletre alapuló kapcsolatok fenntartására Magyarország ellátásbiztonságának garantálásához.

Tetszik vagy nem, magyar-orosz együttműködés nélkül Magyarország energiaellátásának biztonsága nem lenne garantálható. Az energiaellátás kérdése nem politikai és nem ideológiai kérdés. Hogy valaki honnan vesz energiahordozót, az nem politikai állásfoglalás, az fizikai kérdés

 - figyelmeztetett.

Hangsúlyozta, hogy idén eddig 4,8 milliárd köbméter földgáz érkezett Oroszországból Magyarországra, döntően a Török Áramlaton keresztül, illetve több mint 3,5 millió tonna kőolaj is leszállításra került, ez az év végéig nagyjából 4,8-5 millió tonnára fog felmenni. Emellett zajlik a paksi bővítés, megkezdődött az építkezés a nemzetközi projekt keretében, a jelenleg zajló résfalazást például amerikai vállalat végzi.

Aláhúzta: 

az energetikai együttműködés kapcsán a helyzet áttekintése úgy végződött, hogy az ország energiaellátása biztonságban van, a magyar-orosz együttműködés ezt az energiabiztonságot szolgálja.

A miniszter végezetül kitért arra is, hogy Bulgária nemrégiben jelentősen megemelte az orosz földgázra vonatkozó tranzitdíjakat, amit ráadásul nem is jelzett előre hazánknak.

Illetve tudatta, hogy egyeztetett ez ügyben az ugyancsak Pekingben tartózkodó Sinisa Mali szerb miniszterelnök-helyettessel és kiadtak egy közös nyilatkozatot, amely szerint az új bolgár intézkedés veszélyezteti Magyarország és Szerbia energiaellátásának biztonságát. 

Az Európai Unió nem alkalmaz szankciókat az Oroszországból induló földgázszállításokkal szemben, ezért a bolgár miniszterelnök erre vonatkozó érvelése teljességgel helytelen

- írták.

A döntés ellentétes az európai szolidaritással is, hiszen egy EU-tagállam és egy tagjelölt ország energiabiztonságát veszélyezteti. Magyarország és Szerbia összehangolja fellépését és nem hagyja megválaszolatlanul ezt az ellenséges bolgár döntést

- olvasható a nyilatkozatban.

Kiemelte: a téma Vlagyimir Putyinnal is szóba került, aki a Gazprom vezérigazgatójához hasonlóan arról biztosított, hogy le fogják szállítani Magyarországnak a szerződések szerinti földgázmennyiséget.

"Ezt megerősítette a miniszterelnök-helyettes, aki az energiakérdésekért felel, és világossá tette Putyin elnök is, hogy a Magyarország irányába fennálló szerződéses kötelezettségeiket teljesítik" - mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában