AI SUmmit 2023

2023.09.11. 11:47

Minden területen hatalmas változásokat hozhat a mesterséges intelligencia

Minden területen hatalmas változásokat hozhat a mesterséges intelligencia (AI), amelyet már a távközlésben, az iparban, az energetikában és a mezőgazdaságban is használnak, alkalmazása évi 1,4 százalékponttal járulhat hozzá a növekedéshez világszinten – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten.

MW

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond az AI Summit 2023 Budapest konferencián a Magyar Zene Házában 2023. szeptember 11-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A tárcavezető az AI SUmmit 2023 rendezvényen tartott előadásában kijelentette, a mesterséges intelligenciának utat kell engedni, kutatni kell és meg kell teremteni az AI fejlődéséhez szükséges körülményeket, fejleszteni kell a digitalizációt, hiszen ezen a területen elmaradnak a magyar mutatók az uniós átlagtól. Ennek érdekében a tárca újabb versenyképességi programon dolgozik, amely a cégeket a digitális térben való megjelenésre ösztönözi. 

Az internetes infrastruktúra az egyik legjobb a régióban, amely kedvező alapot nyújthat az AI terjedéséhez

– fogalmazott.

NAGY Márton
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond az AI Summit 2023 Budapest konferencián a Magyar Zene Házában 2023. szeptember 11-én
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Nagy Márton hangsúlyozta, hogy az 

energetikában van a legnagyobb szükség az AI alkalmazására, különösen a napenergia-szélenergia területén, és példaként említette, hogy az AI javítja a hatékonyságot, összehangolja a termelési módokat, növeli a hálózat megbízhatóságát.

Arról is beszélt, hogy az AI-vezérelt okosmérők alkalmazkodnak a fogyasztó szokásaihoz, amivel energia takarítható meg.

További példaként említette, hogy az élelmiszer-termelésben az AI az IoT rendszerek generálta hatalmas adatmennyiség kielemzésével jelentősen növelheti a hatékonyságot. 

Az egészségügyi rendszerek fejlesztésében is hatalmas lehetőség az AI, miközben terhet vehet le az orvosokról és ápolókról

– sorolta.

Kitért a végtelen potenciál melletti jelentős munkaerőpiaci kockázatokra is, az AI alkalmazása ugyanis főként az irodai és magasan képzett helyeket veszélyeztetheti, és megemlítette, hogy egy európai felmérés szerint átlagosan a munkahelyek 24 százaléka van veszélyben az automatizálás miatt. A magyar munkahelyek 37 százalékát fenyegeti az általános automatizáció az OECD 2019-es kutatása szerint.

Arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az 

AI körültekintő alkalmazása megkönnyíti, hogy az extenzív növekedés eredményeit felhasználva intenzív növekedésre álljon át a magyar gazdaság. 

Az AI fejlődésében az Egyesült Államok vezet, Kína felzárkózik, az EU azonban leszakad – figyelmeztetett, ismertetve, hogy az AI-t érintő publikációkban Kína vezet, a befektetésekben pedig az Egyesült Államok.

Az AI magyar szabályozásában a készülő uniós jogszabály lesz iránymutató, amely négy kategóriába sorolja az AI-n alapuló rendszereket, és ehhez mérten állapít meg az alkalmazásukról speciális szabályokat

– ismertette. 

Készül a törvény, várhatóan 2024 áprilisában fogadhatják el, amely a magyar elnökség idejére esik

– mondta.

NAGY Márton
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond az AI Summit 2023 Budapest konferencián a Magyar Zene Házában 2023. szeptember 11-én
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

A miniszter megemlített több magyar sikert is az AI alkalmazásával, példaként említette a Waberer’s raktározási technológiáját, a Hell italfejlesztését vagy az OTP szuperszámítógépét.

Nagy Márton megemlítette, hogy a 

GDP 15 százalékát adhatja az AI 2030-ra, és 26 százalékos átlagos termelékenységnövekedést hozhat. 

Emlékeztetett rá, hogy az Elektromobilitási Stratégiában – amelyet 2024-ben vizsgálnak felül – célként tűzték ki, hogy Magyarország legyen az első számú európai központja az autonóm járművek fejlesztésének, tesztelésének. 

Azt is szeretnék elérni, hogy kétmillió állampolgár aktívan vegyen részt saját adatainak gondozásában az adattárca segítségével, és az is cél, hogy a megújuló energiatermelés menetrendezése 70 százalékban okostechnológiával történjen, valamint 32 százalékkal csökkenjen az ammóniakibocsátás az agráriumban az adat alapú rendszerek használatával

 – sorolta.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában