Étkeztetés

2023.07.13. 13:58

Az új tanévben is a régi árak maradhatnak a menzákon

Meglepő, de lehetséges, hogy ősszel nem drágul az iskolai étkezés – írja a Világgazdaság. Hozzáteszik, nyugodt iskolakezdésre készülnek a közétkeztető cégek, az év elején érvényesített, 20 százalék körüli áremelést többségében nem követi újabb az idén. A magas energiaárakat megtanulták kezelni a cégek, most a kritikus mértékű, magasan stagnáló élelmiszerárakkal és a 20 százalékos munkaerőhiánnyal küzd a szektor.

MW

Az új tanévben nem biztos, hogy magasabb árat kell a menzáért fizetni

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Jó hír, hogy ősszel várhatóan nem lesznek nagymértékű menzai áremelések, a szülők többsége ebből a szempontból nyugodt évkezdésre számíthat, viszont a közétkeztető cégek mindeközben egy rendkívül súlyos és egyre kritikusabb problémára, a munkaerőhiányra igyekeznek megoldást találni. Egyelőre hiába

 – nyilatkozta a Világgazdaságnak Sáfár Ferenc, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) közösségi étkeztetési szekciójának vezetője.

Zömében változatlan áron, a januárban érvényesített és a szülők által is indokolt mértékűnek elfogadott, 20 százalék körüli menzai áremelések után

az új tanév többségében változatlan árú étkezési díjakkal indulhat ősszel

– ha nem következik be váratlanul negatív irányú változás a gazdasági környezetben –, kivéve ott, ahol épp most járnak le a közbeszerzési szerződések.

A januári árkorrekciónak köszönhetően minden közétkeztető cég túlélte a 2022–2023-as tanévet. Viszonylag gyorsan normalizálódott az energiapiaci árrendszer, bár a tarifák magasabb szinten maradtak, mint ahol a háború előtt voltak, ezzel immár muszáj kalkulálni, miként a tartósan megdrágult élelmiszer-beszerzéssel is

 – összegezte a helyzetet Sáfár Ferenc a Világgazdaságnak.

Az infáció miatt nőhetnek tovább a menzaárak

Egyáltalán nem bizonyult túlzónak az új iskolaévre megjósolt, 30 százalék körüli költségnövekedés. A 44 százalékos élelmiszer-infláció és a megsokszorozódott energiaárak, valamint a béremelési kényszer miatt ismét szorongatott helyzetbe kerültek a közétkeztető cégek, amelyeknek legfeljebb 20 százalékos díjemelésből kellene végigvinniük a tanévet.

A VIMOSZ szekcióvezetője ugyanakkor elmondta, hogy a munkaerőhiány váratlanul nagy mértékű, és hosszú távú kihívásnak ígérkezik, amiről nem gondolták, hogy ennyire reménytelen kezelni. Vannak már képzések, államilag támogatott rendszerben is, de nincs utánpótlás, nem népszerű az ágazat a fiatalok körében.

Évekkel ezelőtt egy meghirdetett szakácsállásra 40-50 jelentkező volt, most jó esetben a tizede, de

a kiválasztott, megfelelő tudású jelöltet egyre többször marasztalja nagyobb fizetéssel a korábbi munkahelye.

Jelenleg legalább minden ötödik álláshely betöltetlen, és a túlterhelést a meglévő dolgozói állománynak kell kezelnie.

A bértömeg így drasztikusan emelkedik, az egy évvel ezelőttihez képest 20-30 százalékkal költenek erre többet a cégek

– összegezte a szakértő.

A fiatalok nem jelentkeznek a képzésre, az aktív, tapasztalt középkorúak közül sokan külföldre szerződnek, és nagyon komoly probléma az elöregedés.

A közétkeztetési ágazat vonzereje pedig nem kisebb a vendéglátás egyéb területeihez képest, a tervezhető munkaidő-beosztás, a hétköznapi munka mellett szabadon maradó hétvégék és a kisebb nyári leterheltség az, amivel versenyképesek lehetnének. Egyelőre azonban kvázi embervadászat van, egymástól csábítják el a kulcsembereket a cégek, bár a konyhai kisegítő állomány is súlyos létszámhiánnyal küzd, és egyelőre csak a lehetséges megoldásokat keresik, de nem találták meg az ellenszert.

A legnehezebb helyzetben a kis cégek vannak, amelyek nem tudják átcsoportosítani egyik helyről a másikra a szükséges munkaerőt.

A közétkeztető cégek a szolgáltatás jövőbeni árazásában egyre nagyobb súllyal kénytelenek belevenni a drasztikusan növekvő munkavállalói díj-elvárást, a munkaerő árát, ami infláció feletti mértékben sújtja az ágazatot. Az inflációkövető szerződések megelőlegezik, hogy

jövőre az idei, még képlékeny, de összességében biztosan két számjegyű infláció valamilyen mértékben meg fog jelenni a tanév második felében az iskolai menzák díjszabásában is.

Kérdés lesz majd akkor is, hogy a helyi önkormányzatok mennyit tudnak átvállalni az esedékes áremelésekből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában