EU-s irányelv

2019.02.05. 19:03

Nyomon követhetővé teszik a dohánytermékeket

Már ki is írták az erre vonatkozó közbeszerzést, a rendszer kiépítése 4 milliárd forintba kerülhet.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. közleménye szerint a Magyarországon forgalomba kerülő dohánytermékek egyedi azonosító kódokkal történő ellátásához a dohánypiaci szereplők – kódkibocsátó, gyártók, nagykereskedő, kiskereskedők – által közösen használt informatikai rendszer beszerzésére és üzemeltetésére van szükség, ez indokolja a milliárdos rendszer telepítését.

A társaság felidézte: az Európai Bizottság 2019 májusától – több ütemben – az Európai Unió valamennyi tagállamának előírja a dohánytermékek – cigaretta, fogyasztási dohány, szivar, szivarka – nyomon követési rendszerének alkalmazását, amelynek bevezetésével az EU területén kereskedelmi forgalomban lévő valamennyi dohánytermék értékesítési láncát figyelhetik meg.

A rendszer lényege, hogy minden, az EU területén gyártott és oda behozott gyártmányt egyedi azonosítóval jelölnek meg és biztonsági elemmel látnak el, ennek segítségével láthatóvá válik a termékek mozgása a legális ellátási láncon belül a gyártástól a boltokba kerülésig.

A rendszer határidőben történő bevezetése érdekében Magyarország az elsők között csatlakozott azokhoz tagállamokhoz, amelyek közbeszerzés útján kívánják végrehajtani az EU előírásait – közölte a zrt.

Az uniós irányelv értelmében cigaretta és cigarettadohány esetén 2019. május 20-ától, az egyéb dohánytermékeknél pedig 2024. május 20-ától kell alkalmazni a dohánytermékek nyomon követésére és biztonsági elemeire vonatkozó uniós szabályozást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában