Bulvár-celeb

2024.04.10. 20:10

Nemsokára mindenki két pofára eszi, pedig tele van vegyszerrel

Az első tavaszi, friss gyümölcsnek hatalmas rajongótábora van, azt azonban kevesen tudják, hogy rengeteg növényvédő szerrel kezelik, amire a tányérunkra kerül.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Michelle Sha

Egy sor gyümölcsről és zöldségről kiderült az Egyesült Királyságban, hogy mérgező anyagokat, úgynevezett PFAS-okat tartalmaznak. A lista élén az eper szerepel - olvasható az Index összeállításában.

A mesterségesen előállított PFAS-ok (per- és polifluoralkil anyagok) egyik legrémisztőbb tulajdonsága, hogy csak nagyon nehezen és lassan, adott esetben soha nem ürülnek ki a szervezetből. Nem meglepő, hogy 

ezek a mérgező anyagok olyan súlyos egészségügyi problémákkal hozhatók összefüggésbe, mint a rák, a magas koleszterinszint, a vese- és pajzsmirigybetegségek, az alacsony termékenység, továbbá az immunrendszer gyengülése. Mindemellett a születendő csecsemők és a kisgyermekek növekedését és fejlődését is befolyásolhatják. Fontos megemlíteni ugyanakkor, hogy kis mennyiségben nem tekintendők károsnak.

A talajvízminták 69 százaléka szennyezett

A PFAS-anyagokat peszticidekben és háztartási termékekben, például tapadásmentes serpenyőkben, ruházati cikkekben, kozmetikumokban, ételcsomagolásokban és a tűzoltóhab előállításához is használják, de a legtöbb vízforrásban is megtalálhatók.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a PFAS-ok egyik típusát, a PFOA-t a hírhedt első kategóriába sorolta a rákkeltő anyagok sorában – írja a Daily Mail. Az Új-Dél-Walesi Egyetem a közelmúltban végzett tanulmánya szerint a globális talajvízminták 69 százaléka meghaladta a biztonságos határértékeket.

Az eper a legmérgezőbb

Az Egyesült Királyságban egy kormányzati tesztprogram keretében az ott árusított friss zöldségeket és gyümölcsöket ellenőrizték, melyek egy részét a tengerentúlról importálták.

A vizsgálat eredménye kimutatta, hogy az eprek 95 százaléka tartalmazott káros vegyi anyagot.

A közkedvelt nyári gyümölcsöt követte a sorban a szőlő (61 százalék), a cseresznye (56 százalék), a spenót (42 százalék), a paradicsom (38 százalék) és az őszibarack (38 százalék). Egyéb élelmiszerekben is előfordult a toxikus növényvédő szer – például a burgonyában és az almában –, de jóval kisebb mennyiségben.

Shubhi Sharma, a CHEM Trust nevű jótékonysági szervezet munkatársa elmondta, hogy a PFAS-ok teljes mértékben emberi eredetű vegyi anyagok, amelyek egy évszázaddal ezelőtt még nem is léteztek a bolygón, mára pedig már mindenütt jelen vannak.

Itthon is vizsgálják a vegyszer maradványokat

 A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) rendszeresen végez szermaradék-vizsgálatokat az élelmiszereken.

Az import szamóca leginkább Spanyolországból vagy Görögországból érkezik hazánkba. Emellett egyre nagyobb mennyiségben szállítanak gyümölcsöt Észak-Afrikából (Marokkó, Egyiptom) is, ahol az élelmiszerbiztonsági garanciák nem mindig elégítik ki az EU által elvárt szintet - olvasható a NÉBIH honlapján.

A zöldség-gyümölcshajtatási technológiák is fejlődnek, az élelmiszerbiztonsági előírások szigorodnak, vagyis nem feltétlenül kell a fóliasátras termesztéshez az „agyonvegyszerezés” veszélyét társítani. 

Ugyanakkor a hazai vizsgálatok is azt mutatják, hogy az eper rendre azok között a gyümölcsök között szerepel, amelyikből növényvédő maradványt mutattak ki, leggyakrabban főleg spanyol tételekből. 

A határérték feletti mennyiségben hazánkban főleg rovarölő és gombaölő szerek szerepelnek, valamint többször találták a szakemberek az EU-ban nem engedélyezett növényvédő szer nyomait is.

A NÉBIH leggyakrabban a citrusféléken azonosított az EU-ban nem engedélyezett növényvédő szert. Ezeken kívül a fejes saláta, az uborka, a szamóca, az alma, a körte és a retek azok a fajok, amelyeknél többször találtak a szakemberek növényvédőszer-maradékot.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában