karbantartás

2021.02.14. 07:53

Télen sem állnak le a munkálatokkal a szécsényi mezőgazdászok

Mosó Ottó helyi mezőgazdasági szakember elmondta, hogy a magtárak nagy része már üres, a terményt értékesítették, csupán a szerződéssel lekötött kukorica egy részét tárolják. Itt az ideje a magtárak kitakarításának, fertőtlenítésének. Fontos a gépek jó állapota is, most van itt az ideje a karbantartásnak.

Szenográdi Ferenc

Mosó Gábor feladata a gépek karbantartása A szerző felvétele

Két fia, Roland és Gábor is tagja a családi mezőgazdasági vállalkozásnak. Ők is bekapcsolódnak az erő- és munkagépek karbantartásába. Az univerzális kombájnnal utoljára kukoricát takarítottak be. Gábor részt vesz a kombájn átállításában, hogy fel legyen készítve a búza aratására. Folyamatban van egy pótkocsi felújítása, és a vetőgépeken is elvégzik a szükséges alkatrészek cseréjét. Több gép gumiabroncsait is most cserélik. Decemberben a telephely udvarát burkolták le térkővel.

A szakember elmondta, hogy az őszi csapadékos idő megnehezítette a vetést és a szántást. Még az esős idő beállta előtt éjjel-nappal vetettek, így a repce idejében földbe került, viszont a búza tervezett területének csak 80 százalékát sikerült idejében bevetni. Később az eső áztatta talajra vetőgéppel nem tudtak rámenni, így kénytelenek voltak műtrágyaszóróval vetni.

Mosó Gábor feladata a gépek karbantartása
A szerző felvétele

Az akkor földbe kerülő mag már kicsírázott, amennyiben az elkövetkezendő időszakban száraz, hómentes, fagyos tél lesz, az minden valószínűség szerint „learatja” a termés jelentős részét. Ami az őszi szántást illeti, az esőzések miatt elhúzódott a munka. Decemberben a mínusz öt fokos hidegben is kinn voltak a mezőn, már hajnalban szántottak.

– A mezőgazdaságban, amikor az időjárás engedi, dolgozni kell, még akkor is, ha a nappalok összefolynak az éjszakákkal – mondta a szakember, aki arról panaszkodott, hogy a repceállományban az őzek komoly kárt tesznek. Ezért kénytelenek voltak a földterületet villanypásztorral bekeríteni. Ez megnöveli a termelés költségét.

Ahogy vélekedett, a téli hónapok a papírmunkák ideje is. Most kell leadni a gazdálkodási naplót, el kell készíteni a statisztikai jelentéseket, folyamatban van a biztosítások kötése és az adóbevallás elkészítése. Az új gépek beszerzésére is a téli időszak a legalkalmasabb, viszont a járványhelyzet miatt elmaradnak a növénytermesztési, védelmi tanfolyamok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!