Friss hírek

2017.09.01. 18:12

„Nem más a cél, mint a világ legjobbjává válni!”

magazin01

Hazánkban még újdonságnak számít, ám egyre nagyobb népszerűségnek örvend a mas-wrestling (bothúzás). A jakutföldi sportág, amely a 19. században jelent meg és a vikingektől származik, főként az északi hajósok körében vált népszerűvé. Az Orosz Sportszövetség által 2003-ban hitelesített tevékenységről a salgótarjáni, Juhász Dominikkal beszélgettünk, aki 21 éves kora ellenére már most a legjobbak között van. Harmadik helyezést ért el Kirgizisztánban, a világbajnokságon 2016-ban, ezzel megszerezve Magyarország első világbajnoki érmét. S még ebben az évben megnyerte a 125 kg-os kategória kupasorozatát és országos bajnokságát is. Idén pedig az Abszolút Országos Bajnokság győztese lett.

Salgótarján. – Hazánkban még újdonságnak számít, ám egyre nagyobb népszerűségnek örvend a sportág, köszönhetően a növekvő létszámú versenyzői gárdának, illetve a Sport TV adásainak. A bothúzás a 19. században jelent meg és az északi hajósok körében vált egyre népszerűbbé. A jakutföldi (Oroszország) sport eredetileg a vikingektől származik, az Orosz Sportszövetség pedig 2003-ban hitelesítette – kezdte ismertetőjét a salgótarjáni fiatalember, akit a versenyekre során vonatkozó szabályokról is kérdeztünk.

Mint megtudtuk, maga a bothúzás annyit foglal magában, hogy két ellenfél leül egymással szembe, őket deszka választja el. Lábukat ezen támasztják meg úgy, hogy az indítás pillanatában sarkuk a földet érje, ezután a cél a bot megszerzése a másik féltől.

– A mérkőzések általában rövidek és izgalmasak, hiszen mindkét sportoló hirtelen hatalmas erőt fejt ki. Előfordult már, hogy a bot is eltört – avatott be Juhász Dominik, majd arról szól, hogyan ismerkedett meg a sportággal és miként indult a pályafutása. – Magyarországon 2013-tól beszélhetünk erről a sportról. Ott voltam az első versenyek egyikén, szinte még tinédzser fejjel, a siófoki Muscle Beachen, ahol azonnal egy győzelemmel indítottam. Ekkor még inkább az "erős emberkedés" felé kacsingattam, ám amikor kiderült, hogy jobban megy a vártnál, azonnal elkezdett foglalkozni komolyabban a gondolattal, hogy bothúzóvá váljak.

[caption id="" align="aligncenter" width="2048"] A bothúzásnak egyre több hódolója van, Juhász Dominik (középen) pedig sorra halmozza a sikereket[/caption]

Dominik nagyrészt edzőtermi edzést folytat, amely minden hétköznap 1,5-2 óra edzésmunkát jelent. Emellett, ha ideje engedi, maga a bothúzás gyakorlása is a heti program része, de mivel ez egyedül nem megvalósítható, edzőpartnerein is múlik.

Beszélgetésünk során, amikor arról érdeklődtünk, vannak-e edzőpartnerek és szponzorok, a sikeres fiatalember azt válaszolta: – A környékről sajnos csak hárman járnak ilyen jellegű versenyekre és ők sem azonos kategóriában versenyeznek, tehát igazi ellenfél, aki ellen komoly gyakorlásra lehetne sort keríteni, nincs. Ahhoz tehát, hogy edzőpartnert találjak a saját kategóriámban, több száz kilométer megtétele szükséges. Szponzori támogatást pedig szinte lehetetlen szerezni a megyében. Gyengébb versenyzőknek már akár 3-4 szponzoruk is akad, jómagam még keresem.

Mint megtudtuk, Dominik fantasztikus teljesítménynek és kiemelkedő eredményeknek örvendhet. Harmadik helyezést ért el Kirgizisztánban, a világbajnokságon 2016-ban, ezzel megszerezve Magyarország első világbajnoki érmét. A 2017-es Abszolút Országos Bajnokság (abszolút azt jelenti, hogy súlycsoportok és korcsoportok nélkül) győztese, annak ellenére is, hogy tőle 40-50 kilogrammal nehezebb versenyzőkkel is szembeszállt, egyetlen mérkőzést sem veszítve. 2016-ban megnyerte a 125 kilogrammos kategória kupasorozatát és országos bajnokságát is. Akik ismerik képességeit és a bothúzásba fektetett munkáját, bátran ki merik jelenteni, hogy ebben az országban a sportágban neki nincs ellenfele. Nagy élmény és öröm ez. A salgótarjáni fiatalembert legjobb élményéről is faggattuk.

[caption id="" align="aligncenter" width="1296"] A bothúzásban a cél a bot megszerzése. Képünkön Juhász Dominik (balra) verseny közben[/caption]

– Ha ezt kérdezik tőlem, egyértelmű, hogy azt mondom, a 2016-os világbajnokság az eddigi legnagyobb élményem. A magyar zászló, a rengeteg néző és a végső mérkőzés, amelyben elnyertem a dobogós helyezést, felejthetetlen élmény – szögezte le, majd hozzátette: –Magyarországon sajnos nemhogy ellenfelem, már edzőpartnere sem nagyon akad, így elég nehézkes a fejlődés. Úgy érzem nem kell sokat fejlődnöm már, hiszen a tavalyi világbajnokságon sem volt már messze az aranyérem. Egy szó, mint száz, a közeljövőben már nem más a cél, mint a világ legjobbjává válni, ahová azonban nem vezet könnyű út – tudatta Juhász Dominik, majd azt is megosztotta lapunk olvasóival, hogy idén még hátra van a HSMA Scitec Bothúzó Liga Döntő szeptemberben, valamint kapott egy meghívást Prágába is, amelyre a részvételt az erőszintjétől tesz függővé.

SCSE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!