ez sem jobb

2019.07.04. 13:08

Az elektromos cigaretta károsíthatja az agyi őssejteket

Sokan azt gondolják, hogy ezek a termékek biztonságosabbak, pedig a nikotin káros mind a hagyományos, mind az e-cigi esetében.

Forrás: Shutterstock

Az elektromos cigaretta szívása károsíthatja az agy működése számára fontos őssejteket, stresszválaszt váltva ki az idegi őssejtekben – derült ki a Riverside székhelyű Kaliforniai Egyetem tanulmányából.

Egy közelmúltban megjelent tanulmány azt mutatta ki, hogy az e-cigaretta ízesítése károsíthatja az ereket, szívbetegséget okozhat.

Ezek a termékek nem ártalmatlanok. Még rövid idejű szívásuk is képes stresszelni a sejteket oly módon, hogy az sejthalálhoz vagy betegséghez vezethet.

„Megfigyeléseink vonatkoznak minden nikotint tartalmazó termékre” – mondta Atena Zahedi az iSciece tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.

A kutatók szerint az e-cigaretta egy sor sejtszintű eseményt indít el, amely károsítja a DNS őssejtjeit.

„Károsodnak az idegi őssejtek és el is halhatnak. Ha ez bekövetkezik, nem termelődnek többé speciális sejtek – asztrociták és neuronok – az őssejtekből” – magyarázta a kutató.

Ezek a sejtek viszont létfontosságúak, a serdülők és magzatok különösen hajlamosak az őssejtkárosodásra, mivel agyuk még fejlődik. Ez azt jelenti, hogy a fiatalok és a várandós nők különösen sebezhetőek az e-cigaretta által – hívták fel a figyelmet az amerikai kutatók.

„Az agyuk kritikus fejlődési szakaszban van” – húzta alá Prue Talbot professzor, a kutatás vezetője.

„A nikotinártalom várandósság és serdülőkor idején többféle módon hathat az agyra, károsíthatja a memóriát, a tanulást és a kongitív funkciókat. Hangsúlyozni kell, hogy a nikotin az, amelyik kárt okoz az agyi őssejtekben és mitokondriumukban” – írta közleményében Talbot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!