tapadás

2017.11.08. 11:38

Kötelezővé tennék az autósok a téligumit

Úgy tűnik, hogy az évszaknak nem megfelelő gumiabroncs használatának veszélyeivel a gépjárművezetők is tisztában vannak.

A gépjárművezetők 75 százaléka kötelezővé tenné a téli gumiabroncs használatát – derül ki az Apollo Vredestein Kft. friss online felméréséből.

November 8. és 10. között a közlekedési hatóságok szakemberei összehangolt akcióban ellenőrzik a gépjárművek felkészítettségét a téli időjárási körülményekre – írja a vg.hu. A nyári gumiabroncsokat használó vezetőket ugyan tájékoztatják a csere időszerűségéről, azonban büntetést nem szabhatnak ki rájuk, miközben a kérdőívére válaszolók negyede akár ilyen jellegű szankciókat is támogatna.

Az októberben készült kutatás azt vizsgálta, hogy a válaszadók mennyire hoznak tudatos döntéseket a gumiabroncsokkal kapcsolatban, tekintettel a téli gumi használatára.

„A téli gumik futófelületének keveréke alacsony hőmérsékleteken is lágy és rugalmas. Ehhez hozzájön még a különleges profil, amin nagyszámú lamella biztosítja a téli utakon való jó tapadást és kapaszkodást. A futófelület mintázata tagoltabb. Ennek a kombinációnak köszönhetően havas és jeges utakon a téli gumik tapadása, valamint kanyarstabilitása sokkal jobb, illetve fékútjuk rövidebb”

– mondta Mikolai Béla, az Apollo Vredestein Kft. szakértője.

A legnagyobb veszéllyel járó megcsúszásos balesetek kockázata éppen az említett útviszonyok között a legmagasabb. Ha az átlaghőmérséklet 7 °C alá csökken, sürgősen ideje téli gumira váltani, mert 7 °C alatt a nyári gumik jelentősen veszítenek tapadásukból.

Úgy tűnik, hogy az évszaknak nem megfelelő gumiabroncs használatának veszélyeivel a gépjárművezetők is tisztában vannak, hiszen a válaszadók jelentős része (68 százalék) már lecserélte a nyári gumikat. A gumiszervizek túl vannak az első nagy hullámon, de még így sokan megvárják az első hóesést, ami a szakértő szerint sajnos minden évben rossz taktikának bizonyul.Az igazán gondos autós időben elkezdi a téli időszakra való felkészülést, és semmiképpen sem várja meg a 7 °C alatti hőmérsékletet. A gumikat már akár október elején is érdemes cserélni, mivel a téli gumiabroncsok már ilyenkor is jól teljesítenek.

Arra a kérdésre, hogy „Ön szerint van különbség egy drága (prémium) és egy olcsó (budget) kategóriájú gumiabroncs között?” – a válaszadók 80 százaléka válaszolt igennel és csak 11 százaléka mondta, hogy nem tudja megítélni, mivel nem használt még drága abroncsot.Érdekes adat, hogy az emberek többsége (52 százalék) még mindig inkább gumisnál vásárol, ugyanakkor egyre többen (34 százalék) szerzik be az abroncsokat az interneten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!