klímaváltozás

2019.07.16. 20:47

Rekord meleget mértek az Északi-sark közelében

Július 15-én 20 Celsius-fokot mértek Alertben, miközben itt a júliusi átlaghőmérséklet 3,4 Celsius-fok.

Rekord meleget, 21 Celsius-fokot mértek vasárnap Alertben, a Föld legészakibb lakott helyén, amely 900 kilométerre van az Északi-sarktól, ezen a mérőállomáson ez abszolút rekord – közölte kedden a kanadai meteorológiai szolgálat.

Ez nem mindennapos jelenség, és példája annak a több száz más rekord hőmérsékletnek, amit a globális felmelegedés okoz – mondta Armel Castellan, a kanadai környezetvédelmi tárca meteorológusa az AFP francai hírügynökségnek.

A 82. szélességi körön létrehozott állandó katonai támaszpont, Alert – amely egyebek között az orosz kommunikáció figyelésével foglalkozik – 1950 óta meteorológiai állomásként is szolgál.

Július 14-én 21 Celsius-fokot mértek, július 15-én 20 Celsius-fokot. „Ez abszolút rekord, soha nem tapasztaltunk ilyet” – tette hozzá Castellan.

Kedd délben már csak 17 Celsius-fok volt, de délután még emelkedhet a hőmérséklet – mondta a meteorológus.

A korábbi rekordot, 20 Celsius-fokot 1956. július 8-án mérték; 2012 óta azonban több nyári napon is mértek 19 és 20 Celsius-fokot.

A júliusi átlaghőmérséklet Alertben 3,4 Celsius-fok.

A mostani meleget egy Grönland fölött elhúzódó magas nyomású léghullám okozza, ami kivételes jelenség a térségében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!