érdekesség

2019.07.30. 19:00

Felfedezték, hogyan töltődik újra a szerelemhormon az agyban

Az oxitocin felelős például azért a kirobbanó boldogságérzetért, mely a szülőket önti el, amikor ránéznek újszülött gyerekükre, vagy a szerelmespárokat, amikor egymásra pillantanak.

Forrás: Shutterstock

Izraeli kutatók vizsgálták, hogyan töltődik újra a „szerelemhormonnak” is nevezett oxitocin az agyban.

Az oxitocin nem csak a szerelem-szeretet hormonja, hanem fontos szerepet játszik az átlagos szociális interakciókban, a szülésben és szoptatásban, a stressz és az étvágy szabályozásában is.

Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet (WIS) kutatóinak az eLife című szaklapban bemutatott tanulmánya szerint felfedezték, hogyan töltődik újra az oxitocin az agy bizonyos állomásain, ahonnan kiválasztódik a véráramba.

A kutatók átlátszó zebrahalak agyát vizsgálták. Ezeknél az apró állatoknál az emberekhez hasonlóan a hormon speciális lipidkapszulákba vagy hólyagocskákba van „csomagolva”. Ezek eljutnak a szinapszisokhoz, vagyis az ingerületátvivő területekhez.

Arra jutottak, hogy sós környezetben az oxitocin gyorsan kiáramlik a lipidkapszulából a szinapszisokba és újra feltöltődik, amikor a só is kimosódott.

Más kísérletekben a tudósok más molekulákat is megfigyeltek, melyek befolyásolják a hólyagocskák felépülését és szerepet játszanak az oxitocin újratöltődésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!