Három darabról tudnak

2018.03.26. 16:35

Több mint 4 millió dollárért kelt el egy kínai kerámiatál

A tálat hajdanán teázási szertartáshoz használhatták.

A várakozásokat felülmúlva 4,2 millió dollárért (egymilliárd forintért) kelt el egy ritka antik kínai kerámiatál a Christie's New York-i árverésén.

A fekete mázas, sárgásbarna csíkos Ding tál, amely az Északi Szung-dinasztia (960-1127) korából származik, az árverési ház legértékesebb kikiáltási tétele volt a szombaton zárult New York-i Ázsiai Művészeti Héten. A Christie's „múzeumba illő” darabként írta le a kerámiaritkaságot, amelyért előzetesen 4 millió dolláros leütési árat vártak.

Mindössze három fekete mázas, sárgásbarna csíkos tál létezéséről tudnak a szakértők: egy a cambridge-i Harvard Művészeti Múzeumban, egy másik pedig a tajpeji Nemzeti Palotamúzeumban található. A Christie's által elárverezett darab az egyetlen, amely jelenleg gyűjtők számára is elérhető.

Az ősi tál az északi Hopej tartománybeli Ding megyéről kapta a nevét, ahol a kerámiaedényeket készítették.

Az árverési darab a szakértők szerint a társadalmi elit egy tagjáé lehetett tekintettel egészen különleges minőségére. A tálat feltehetőleg a teázás szertartásához használták, mivel a Szung-dinasztia idején terjedt el a fehér tea élvezete.

Borítókép: AFP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában