Digitália

2023.06.24. 06:00

Ilyenek a robot fűnyírók: akár drónokkal is érkezhetnek

Jönnek a robotok a kertekbe, de akár komplett stadionokat is lenyírhatnak.

MW

Forrás: Husqvarna

Magyarországon még gyerekcipőben jár a kerti robotizáció. A jövő viszont nálunk is egyértelműen a robotoké és az akkumulátoros gépeké a kertápolásban – derül ki a Husqvarna összeállításából.

A kerti munkák közül a gyomlálást szeretik a legkevésbé a magyarok: 10-ből 6 válaszadó ódzkodik tőle, de dobogós helyen áll a fűnyírás is, utóbbi egyébként jellemzően a férfiak feladata a családban. Nem meglepő. hogy bár a többségnek hagyományos fűnyírója van, 63 százalék szívesen kipróbálna egy robotfűnyírót a saját kertjében is – derült ki a Husqvarna reprezentatív felméréséből.

Az elektromos kerti készülékeket gyártó svéd vállalat szerint a jövő egyértelműen az akkumulátoros és robotfűnyíróké, az értékesítés dinamikusan nő ebben a szegmensben.

 

Északon már minden a robotokról szól

A skandináv országokban teljesen megszűnt a benzinüzemű gépek használata, az emberek sokkal környezettudatosabbak és szinte minden kertben robotok nyírják a füvet. A Benelux államokban nem ritka, hogy 150 robotfűnyíró vág egyszerre egy golfpályát. Ezzel szemben például az Amerikai Egyesült Államokban továbbra is jelentős a kereslet a benzinnel működő termékek iránt.

Bizalmatlanok a robotokkal szemben

Magyarországon még nagyon új a robotika kerti alkalmazása és van egyfajta bizalmatlanság is a robotok irányában, amit nagyrészt az okoz, hogy sokan az olcsóbb megoldásokat választják, amelyeket nehéz beprogramozni, mert hozzájuk nem jár szakértői támogatás.

A Husqvarna tavaly több mint kétezer robotfűnyírót adott el, amelyekhez garantálta a szakértők segítségét: csak a terep felmérését követően ajánlanak modellt a felhasználóknak és segítenek a készülék pontos beprogramozásában, valamint a határolóvezetékek elhelyezésében, hogy a robotfűnyíró zavartalanul működhessen.

Riaszt a fűnyíró

A vállalat például 1998 óta fejleszti és gyártja az Automower termékcsaládhoz tartozó készülékeket, amelyekből lakossági felhasználásra jelenleg 15 különböző modell érhető el Magyarországon. A robotfűnyírók a kisebb városi kertektől kezdve az akár 5000 négyzetméteres területekig mindenhol működnek. Ezeket saját applikációjával, lehet beprogramozni, amely lehetővé teszi a távvezérlést és a -felügyeletet. Bizonyos termékek már GPS alapú lopási nyomkövetéssel is rendelkeznek, amely gond esetén azonnal riasztja a tulajdonosokat.

Drónokkal szállíthatják a fűnyírókat

A robotfűnyírók egyre elérhetőbbek és elterjedtebbek lesznek, ezért sok fejlesztés és innováció születik majd a kerti robotikában.

Kihívást jelent például, hogy a gépek visszataláljanak a töltőállomásukhoz és minden terepviszonyon működjenek. A Husqvarna robotfűnyírói erre már képesek a kertben letelepített vezetőhuzal segítségével, és akár 70 százalékos lejtőkkel is megbirkóznak. Vannak olyan készülékek is, amelyek határolóvezeték nélkül, műholdak segítségével működnek.

A fűnyíróknak azonban az élővilágra is vigyázniuk kell: az érzékelők például kikerülik a kertekben megbújó sünöket és más kisállatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!