gyaloglás

2021.07.27. 11:20

Az olimpián az erős középmezőnybe várja magát a tarjáni kötődésű atléta

A sporttal Salgótarjánban ismerkedő Venyercsán Bence élete második olimpiájára készül, 50 kilométeres gyaloglásban lesz érdekelt augusztus 6-án.

B.L.

Venyercsán Bence Salgótarjánban ismerkedett meg a sportág alapjaival

A nógrádi kötődésű sportoló az atlétikával, és ezen belül a gyaloglással a nógrádi megyeszékhelyen ismerkedett meg. Minden ott kezdődött el, hogy apukáját (a többszörös Eb és vb győztes vesetranszplantált gyalogló, Venyercsán Lászlóval) elkísérte edzéseire a salgótarjáni salakos pályákra. Bence szerint a teljesítménytúrák is sokat számítottak a sport megszerettetésében, ami akkor nyilván szórakozás, hétvégi program volt, de ott szembesült először hosszabb távolságokkal, ahogy hegyről-hegyre túráztak a Salgótarján környéki erdőkben.

Aztán a fővárosba költöztek, ahol a Budapesti Honvéd SE színeiben folytatta a versenyzést. Több korosztályos bajnoki cím és magyar csúcs fűződik a nevéhez, és már több világversenyen is képviselte a magyar színeket. Az eddigi legnagyobb versenye a riói olimpia volt, ahol a 44. lett 50 kilométeren, és a mostani ötkarikás játékokon is bizonyíthat majd.

- Júliusban három héten keresztül Szlovákiában, a Csorba-tónál edzőtáboroztam, ahol ideális időjárási körülmények között tudtuk elvégezni az utolsó simításokat az olimpiai felkészülésben. A japán klímára külön nem készültünk, mivel Sapporo fog otthont adni a maratonfutásnak és a gyaloglásnak, az ottani időjárás pedig szerencsére kevésbé extrém, jobban hasonlít az európai viszonyokhoz – emlékezett vissza a felkészülésére az 1996-os születésű Bence, akit a célokról is kérdeztünk.

- Az 50 kilométeres távon csak nagyvonalakban lehet célokat kitűzni, mert nagyon sok múlik azon, hogy a verseny napján milyen időt fogunk ki, de a korai rajt mindenképpen a segítségünkre lesz. Természetesen törekedni fogok arra, hogy egyéni csúcs körüli időt gyalogoljak, talán ezen a síkon könnyebb tervezni, mintha helyezést mondanék. A világranglista alapján a középmezőnyhöz tartozom, de okos, jól felépített versenyzéssel túl lehet szárnyalni az előzetes várakozásokon – mondta a sportoló, akinek jelenleg 3;52:03 óra (2021. március 20., Dudince) az egyéni legjobbja.

Bencére nagyon szigorú szabályok vonatkoznak majd Japánban. Naponta végeznek a sportolókon gyorstesztet, és egy telefonos applikációkat is használniuk kell majd, ahol rögzíteni kell naponta a testhőnket, illetve a tesztek eredményeit. A sportolóknak előre le kellett adniuk egy előzetes tevékenységi tervet (activity plan), és csak az ebben szereplő helyszínekre léphetnek be, de ezt is először jóvá kell hagynia a szervezőbizottságnak. A maszkhasználat szinte mindenhol, minden körülmények között kötelező lesz.

- A koronavírus-járványtól nem tartok, és bízom benne, hogy a szabályok betartásával minimális veszélynek leszünk kitéve – vélekedett az atléta. Július 28-án indulnak Ferihegyről, az 50 kilométeres gyaloglást pedig augusztus 6-án reggel 5:30-kor fogják rendezni, ami magyar idő szerint előző nap este 22:30-at jelent. Lesz még egy férfi gyaloglónk Helebrandt Máté személyében, míg a hölgyek 20 kilométeres gyalogló számában Kovács Barbara és Madarász Viktória áll majd rajthoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!