palóc ring

2021.08.30. 07:30

Háromnapos fesztivállal avatták fel az ország leghosszabb gokartpályáját Patvarcon

Háromnapos fesztivállal nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt Észak-Magyarország egyetlen gokartpályája, a Palóc Ring. A rendezvények sorában jól megfért egymás mellett a gasztronómiai élvezetek sora, a táncos-énekes hagyományőrzés, és a berregő motorok zaja.

Hegedűs Henrik

Pénteken egyházi áldásokkal kísérve avatták fel hivatalosan a Patvarc határában található Palóc Ringet, hiszen eljött ide Weingartner Balázs, a Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség elnök-vezérigazgatója, és Rizmayer Gábor, a H-Moto Team sportigazgatója. Mindketten hangsúlyozták, ez az aszfaltcsík nemzetközi versenyek lebonyolítására alkalmas, és a megfelelő kiszolgáló létesítmények megteremtésével akár világbajnoki gokart-futamok is rendezhetőek rajta. Közép-Európában is kevés ilyen elit-szintű, a legmagasabb minőségben kialakított pálya.

Mi a háromnapos fesztivál kellős közepén, szombat délután látogattunk ki a 22-es főúttól alig pár száz méterre található helyszínre. A szomszédos motorkrossz-pályán létesített alkalmi parkoló már ezen a korai órán tele volt járművekkel, és a tömeg tódult be az eseménysorozatra.

Előbb a színpad felé vettük az irányt, ahol a Rimóci Rezesbanda fújta éppen hangszereivel a talpalávalót, de rövid séta után máris meg kellett állnunk, mert a csitáriak tárt karokkal hívtak a sátruk alá, hogy megkínáljanak azzal a derelyével, amit általában az Ilinyben tartott fesztiválra szoktak készíteni, és ezúttal is buzgón készítették a lekvárral édesített finomságot.

Több ismerős mellett a Pest megyei Kókáról érkezett Lakos Józseffel is összefutottunk, aki csak ámult-bámult, mi épült itt ki szinte a semmi közepén. A középkorú férfi őszintén elmondta, bár rendelkezik jogosítvánnyal, nem nagy rajongója a motorsportoknak, inkább a labdarúgásra és a kézilabdára szavaz, ám a gyermekei megőrülnek érte. Nem csoda tehát, hogy amint értesültek arról, hogy a lakhelyüktől mintegy nyolcvan-száz kilométerre elkészült ez a pálya, rögvest autóba pattantak, hogy megszemléljék. Lakos úr hozzátette, nagyon elégedett a „körítéssel”, a kísérő programok színvonalával.

Hamarosan a depók körzetében lyukadtunk ki. Itt futottunk össze a néhány perccel korábban zárult polgármesteri gokart-futam két résztvevőjével, Bucsánszki Csabával Herencsényből és Frenyó Gáborral Szügyből, akik éppen azt elemezgették egymással, hogy mit kellett volna tenni, ügyesebben venni a kanyarokat, jobban végrehajtani a kigyorsításokat, hogy előrébb végezzenek – a viadalt egyébként Kalmár Attila nyerte Csesztvéről.

Kifelé menet még serényen majszolgattunk a házigazda patvarciak elénk tárt eledeléből, a krumplibabából, míg a kapuban Balla Mihály országgyűlési képviselővel váltottunk néhány szót. A honatya kifejtette, már most látni, megérte a pálya kialakítása, az emberek élénken érdeklődnek a gokartozás iránt, a fesztivál fergetegesre sikeredett, és biztos abban, hogy az egész nyugat-nógrádi térség idegenforgalmát messzemenőkig fellendítheti ez a szórakozási-kikapcsolódási lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!