Talán ön is segíthet!

2018.08.05. 15:22

Nagyszerű összefogás: Nógrádban csaknem 350 gyerek étkezését segítik a gazdák

Idén is várják a jó szándékú gazdák felajánlását a Magyarok Kenyere elnevezésű akció keretében. A támogatással Nógrád megyében csaknem 350 gyermek étkeztetését segítik.

Nagy Orsolya

Idén is elindult az a kezdeményezés, amely során országszerte segítik a nehéz sorsú gyermekeket. A programhoz évekkel ezelőtt Nógrád megye is csatlakozott.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eleinte stratégiai partnerként vett részt a Magyarok Kenyere programban, 2015 óta pedig már főszervező. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével a hazai gazdatársadalmat összefogva, tagságát évről évre mozgósítva működik közre a búzaadományok begyűjtésében. A program által a Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet szétosztják a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek.

Gazdák százai lapátolják az adománygyűjtő zsákokba a hátrányos helyzetű gyermekek megsegítésére szánt búzát, Fotó: Hüvösi Csaba

Az elmúlt évben több ezer magyar gazda vett részt az akcióban, amelynek eredménye végül 628 tonna adománybúza és az ebből készült 380 tonna liszt lett, amit rászoruló gyermeket ápoló és gondozó szervezetek kaptak meg.

– Büszke vagyok a magyar gazdatársadalomra, akik nélkül a Magyarok Kenyere program ma nem lehetne az egész Kárpát-medencét átölelő jelentős kezdeményezés – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a közelmúltban úgy nyilatkozott: a gazdaember jó cél érdekében örömmel adakozik lehetőségéhez mérten, hisz tudja, hogy ezáltal az elkövetkező nemzedékek számára is lehetőséget teremt annak érdekében, hogy megfelelő tudással felvértezve, szorgalommal és emberséggel szolgálják nemzetüket.

A kezdeményezés Nógrád megyében is nagy népszerűségnek örvend.

– Tavaly összesen 87 gazda közel 7 tonna búzát ajánlott fel, amelyeket idén is három gyűjtőpontra szállíthatnak el. Az összegyűjtött adományt aztán a szécsényi malomban dolgozzák fel – mondta Szandai József, a NAK megyei elnöke.

Hozzátette: Szécsényben, Érsekvadkerten és Palotáson adhatják le a gazdák az adományaikat.

– Az összegyűjtött búzából készült liszt egészét immár hagyományszerűen a salgótarjáni székhelyű Nógrád Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat részére adjuk át – közölte az elnök, aki azt is elárulta, hogy az adományozó napnak a Nógrád Megyei Gyermekvédelmi Központ ad majd otthont.

A támogatással csaknem 350 gyermek étkeztetését segítik, amellyel gyakorlatilag az egész éves lisztszükségletüket fedezik. A szakszolgálat igényeihez igazodva, a malom jóvoltából folyamatosan kerül átadásra a liszt egy kilogrammos kiszerelésben.

Szandai József korábban úgy fogalmazott, hogy büszkeséggel tölti el, hogy a megyei gazdák egy példaértékű, egyre növekvő országos és határon túli akció aktív résztvevőivé váltak és megélhették, hogy adni, segíteni nagyszerű dolog. Felismerték, hogy a kezdeményezés több mint búzagyűjtés, egyben összetartozásunk és szolidaritásunk szimbóluma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!