Nógrád megye

2017.11.09. 07:04

Ötmilliót adott át a rendőrségnek a pásztói polgármester

Becsületéről tett tanúbizonyságot Dömsödi Gábor, Pásztó polgármestere azzal, hogy gondolkodás nélkül átadta a nyomozóknak azt az ötmillió forintot, amelyet az elmúlt vasárnap talált meg a családja által használt budapesti albérletben.

Lakatos Katalin

A pénzt Dömsödi Gábor az albérlet vécéjének víztartályában találta meg. De hogy került oda ez az összeg? És miért kereste azt a polgármester? A válasz kalandregénybe illő. Még márciusban történt, hogy egy csaló a Dömsödi Gábor felesége által, a fővárosi munkahelye miatt bérelt lakás szomszédjának tulajdonosát átverte. Ötmillió forintnyi készpénzt próbált tőle elvinni, de a tulaj rázárta a lakást. A bűnöző úgy akart kereket oldani, hogy átmászott a szomszédos erkélyre, ott berúgta a teraszajtót, hátha azon a lakáson keresztül ki tud jutni az épületből. Azonban itt is zárva volt a bejárati ajtó, mivel – szerencsére – nem tartózkodott otthon senki. Innen aztán már nem volt hova meneküljön, a rendőrök kiértek a helyszínre és elfogták őt. A pénzt azonban nem találták meg sem nála, sem a lakásban, hiába keresték órákon át.

 

 

Ekkor már maga Dömsödi Gábor polgármester is a lakásban volt, egy pásztói testületi ülést kellett otthagynia a rendőri intézkedés miatt. Lapunknak így nyilatkozott az ezután történtekről: mivel nem találták meg a pénzt, a rendőrök azzal nyugtattak meg őket, hogy az elkövető vélhetően ledobta azt az erkélyről a társának. Azonban a rabló – szabadulva az előzetesből – az elmúlt hetekben újra feltűnt a háznál.

– A házmesternek azt mondta, megbánta tettét és szeretné megjavíttatni a tönkretett erkélyajtót, de ehhez segítsen neki bejutni az általunk bérelt lakásba, mert fel kell mérnie a károkat. Nekem ekkor gyanús lett, hogy a pénz még mindig ott van a lakásban, mi másért akarna bejutni oda ez a személy? – fogalmazott Pásztó polgármestere, aki ezután nem engedte meg a házmesternek, hogy bárkit oda bevigyen. Maga ment és kezdte keresni a pénzt, gondolván, csak úgy tudhatja biztonságban az albérletet használó szeretteit, ha megtalálja a milliókat és átadja azt a rendőrségnek.

– Nem volt más megoldás, meg kellett találnom azt a pénzt. Próbáltam a bűnöző fejével gondolkodni, s mivel emlékeztem, hogy márciusban találtunk egy kést, ami nem a helyén volt, rájöttem, hogy azzal feszíthetett fel valami „tárolót”. Végül tíz perc alatt, a harmadik helyen rátaláltam. Márciusban a vécétartályt nem szereltük szét, most én megtettem és annak bal oldalán egy zacskóban, elázva megtaláltam a bankjegyeket. Azonnal hívtam a rendőrséget. Ezután a hivatalos procedúra fél napig tartott, minden bankót sorszám szerint vettek górcső alá – mondta el Dömsödi Gábor.

 

Dömsödi Gábor, polgármester

 

A polgármester arról, hogy mit érzett, amikor megtalálta a pénzt, így fogalmazott: nagyon megnyugodott, hogy nincsenek veszélyben a szerettei, most már nincs mit keressen a lakásban a betörő. Arra a kérdésre pedig, hogy mit szóltak a nyomozók a végül nélkülük megtalált pénzhez, Dömsödi Gábor felidézte: azt mondták neki, ritkán találkoznak ilyen esettel, hogy valaki bejelent egy ekkora talált összeget és átadja azt a hatóságnak.

– A csaló betörő által átvert szomszéd vissza fogja kapni a pénzét a hivatalos procedúra után – tájékoztatta lapunkat a megtaláló a nyomozóktól kapott információ alapján. Pásztó polgármestere végül hozzátette: a családja védelmében cselekedett és egyébként sem fordulna meg soha a fejében, hogy más pénzét zsebre tegye.

Ha pluszt talál a büdzsében, az nem hír

Dömsödi Gábor szerint súlyos probléma, hogy egy ember csak úgy tudja bebizonyítani, hogy becsületes, ha visszaadja azt a pénzt, amit a vécétartályban talál és nem pedig egy élet munkájával. – A város költségvetésében minden évben 300 millió pluszt állítok elő, amit megtalálok benne. Ez azonban nem hír az országos sajtóban. Pedig megérdemelnék a jól gazdálkodó településvezetők a megbecsülést ezért is – hívta fel a figyelmet: – Ez volt életemben az első eset, hogy értesítettem a sajtót egy rólam szóló esemény megjelentetése érdekében. Azért tettem, mert azt akartam, hogy megjelenjen a hír. A betörőnek meg kell tudnia, hogy az a pénz már nincs ott. És azt is megüzenhetem neki innen, hogy ha még egyszer a lakásnak, a családomnak, a kerületnek, a falumnak, a városomnak a környékére jön, akkor annak nagyon rossz vége lesz, nem állok jót magamért.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!