Szügyi lett az év fair play díjasa

Három nógrádit díjaztak Budapesten.

Salgótarjáni testnevelő és dejtári iskola munkáját is elismerték, illetve Krupa Eszter nem mindennapi cselekedetét is jutalmazták.

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia épületében rendezte az iskolák és testnevelők eredményességi versenyének díjátadó ünnepségét. Az ünnepséget dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára köszöntője nyitotta, majd Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke méltatta a diákolimpiai rendszert, és köszöntötte a díjazottakat. Végül Balogh Gábor, az MDSZ elnöke köszöntője zárta a sort.

Ezután a megyék legeredményesebb testnevelői vehették át díjaikat, melyet megyénkből ezúttal Sramkó Tibor, a Salgótarjáni Általános Iskola Beszterce-lakótelepi Tagiskolájának testnevelője érdemelt ki. Az elmúlt tanévben mezei futásban a SÁI lánycsapata és egyéni tanítványai egyaránt jól szerepeltek, tájfutó versenyzői több ezüst- és bronzérmet nyertek a diákolimpia országos döntőjében. Futsalcsapata országos nyolcadik helyezést ért el, és atlétikában is eredményesen szerepeltek tanítványai a diákolimpia országos versenyein.

A testnevelők elismerését az iskolák versenye követte, ahol a dejtári Mikszáth Kálmán Általános Iskola az „Egészségfejlesztő testmozgás és egészséges életmód” díj második helyezését érdemelte ki, az elismerést Smitnya Sándorné igazgató asszony és Kovács József testnevelő vehette át. Ebben a versenyben a diákolimpiai és iskolai szabadidős tevékenységben résztvevő diákok arányát veszik figyelembe. A dejtári iskola tanulói kiemelkedő számban és eredményesen vesznek részt a diákolimpia különböző sportági versenyein.

Krupa Eszter tette minden sportoló számára példa lehet (forrás: MDSZ)

A rendezvény záróakkordja az egyetlen Fair Play-díj átadása volt, amit szintén megyénk – egy sportszerűségben kiemelkedő teljesítményt elérő – sportolója, a szügyi Madách Imre Általános Iskola diákja, Krupa Eszter vehetett át. Történetét mindenki meghatódva hallgatta. Eszter első ugrásához a III. korcsoportos távolugró országos döntőben tévesen egy másik kislány eredményét írták be.

A harmadik ugrásával bebiztosította a helyét a döntőben, ahol újabb három ugrás után meglepetésére eredményhirdetéshez szólították, az első fordulóban beírt eredménye alapján. Eszter azonnal szólt, hogy nem jó az eredmény, mert ő nem tud ekkorát teljesíteni, sőt, még soha nem ugrott ilyen nagyot. Amikor kiderült az elírás, ő kérte a rendezőket, hogy a döntő után, a fináléból tévesen kimaradt kislány ugorhasson még hármat, amit a rendezők el is fogadtak, és így a másik kislány végül ezüstérmes helyen végzett.

Eszter, ezzel a sportszerű cselekedetével bizonyította, hogy a becsületesség, a fair play, a sport tisztasága sokkal fontosabb az eredménynél. Sok, tisztátalan eszközzel kiváló eredményt elérni vágyó sportolónak mutat ezzel jó példát. Esztert a díjátadó ünnepségre elkísérte Csábi Csaba igazgató, testnevelő, aki pályafutása során a tisztességes, sok munkával, verejtékkel eredményeket elérő tanítványok sokaságát nevelte korábbi iskolájában, Őrhalomban és jelenlegi iskolájában, Szügyben is.

A díjazottakat elkísérte Tolnai Nándor, a Nógrád Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület elnöke is, aki méltán lehet büszke megyénk diáksportjának eredményeire.

Kiemelt fotónkon: A nógrádi díjazottak (balról): Tolnai Nándor, Csábi Csaba, Krupa Eszter, Smitnya Sándorné, Kovács József és Sramkó Tibor

Hozzászólások

heliopoliszi italozás
Már az ókori Egyiptomban is folyt a sör
siker / 5 órája
Két magyar aranyérem a budapesti teqball-világbajnokságon
Ez volt a sportág harmadik világbajnoksága, a második, amit Budapesten rendeztek.
David Datuna nagy napja / 6 órája
Megette a kiállítás százhúszezer dollárt érő banánját egy látogató (videó)
jobban érzi magát / 6 órája
Visszatér a színpadra Demjén Ferenc
elismerések / 6 órája
Balog Zoltán és Gaál György kapta a Kincses Kolozsvár-díjat
Rövidpályás úszó-Eb / 8 órája
Késely Ajna bronzérmes 400 méter gyorson
hősi halottak / 8 órája
Feketébe borult Salgótarján szíve a sortűz áldozataira emlékezve
Kakuk Klaudia
NEK / 8 órája
Magyarország a díszvendége az idei vatikáni betlehem-kiállításnak