Nyugdíjasok

2022.08.31. 21:56

Nem csak maguknak éneklik a slágereket a nógrádi nyugdíjasok

A Nyugdíjasok Nógrád Megyei Szövetségének elnöki tisztét 2005 ősze óta tölti be Szendrődi György. Tevékenységük nem kis mértékben a klubokra épül, s ugyancsak specialitásuknak tekinthetők a különböző művészeti ágakban rendezett felmenő rendszerű vetélkedőik. Ezek sorából kiemelkedik a könnyűzenei verseny, amely országos döntőjének immár 2011 óta folyamatosan a nógrádi megyeszékhely ad otthont. A minap – a járvány miatti kiesések miatt – éppen tizedszer voltak házigazdák.

Csongrády Béla

A kezdetektől Szendrődi György irányítja a szervezést és a rendezést

Forrás: Nool

Fotó: H. M.

A kétnapos országos rendezvényt a KultPont Kávézó kamaratermében tartották. A megnyitóbeszédet Szendrődi György mondta, s a műsorvezetői szerepet is magára vállalta. A rendezésben a nyugdíjasszövetségnek a Sréter Ferenc Népfőiskolai Egyesület és a József Attila Művelődési Központ volt a partnere, a konkrét lebonyolításban segítséget nyújtott az Egészséges Életért Klub néhány tagja is. 

A résztvevők az ország különböző részéből, Békés, Borsod, Hajdú-Bihar, Heves és Vas megyei településekről érkeztek mintegy másfél tucatnyian. A szombathelyiek – illetve a környékbeliek – hagyományosan több énekessel képviseltették magukat. Nógrádból ez alkalommal egyetlen szereplő sem lépett a pódiumra. Egy nevező akadt ugyan, aki azonban lebetegedett. Szendrődi György elmondta lapunknak, hogy a megye a folklorisztikus műfajokban, a népdal- és nótaéneklésben szokott kiemelkedő létszámmal és színvonalon szerepelni. 

A program első napján az énekesek az alapműsorukat mutatták be. Repertoárjukon döntő mértékben jól ismert és kedvelt magyar szerzemények – táncdalok (például a Mit remélsz? Rézmozsarat vegyenek, a Hogy is kezdjem el?), operett- és filmrészletek szerepeltek, egyebek közt a János Vitézből, a Csókos asszonyból vagy a Meseautóból, de előfordult néhány külföldi sláger, dal, így az „’O Sole Mio” is. Ezúttal is különleges színfoltja volt a műsornak a Vas megyei Tóth Vásárhelyi Ilona és Pető Ferenc duettje. Ők egyébként mindketten felléptek külön-külön is. A többség már visszatérő vendég volt, de a biharugrai Tóth Gyula először szerepelt itt. Versenyen kívül indult a Pest megyei Csömörről érkezett Jobbágy Endre, és 88 évesen az ország legidősebb amatőr énekesének titulálta magát. 

A kellemes hangulatú és szórakoztató versengés a zárónapon gálaműsorral és díjkiosztással ért véget. Ekkor Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere mondott köszöntőt, kiemelve, hogy e találkozó idén beépült a várossá válás 100. évfordulóját ünneplő helyi programsorozatba, és a résztvevők remélhetően jó hírét viszik a nógrádi megyeszékhelynek. 

Kövesdi Krisztián zeneiskolai tanár – mint a zsűri elnöke – közvetítette társaival egyeztetett, alapvetően elismerő, dicsérő véleményét, majd Szendrődi György adta át a két különdíjat, a négy arany és a hat kiemelt arany minősítésű oklevelet, illetve serleget. Valamennyin elénekeltek még egy szép dalt, és köszönettel, az újbóli találkozás reményében búcsúztak a szervezőktől, Salgótarjántól és egymástól, hangsúlyozva, hogy nem csak a maguk örömére énekelnek. 

A bírálóbizottság véleménye | A produkciók minősítésére a nyugdíjasszövetség három szakembert – az említett Kövesdi Krisztiánon kívül Boros Ágnest és Kotrócz Mártát – kért fel. Véleményük alapvetően összecsengett, ezért könnyen összegezhető. Mindhárman kiemelték, hogy várakozásaikat is felülmúlóan magas színvonalú, kellemes élményben volt részük, s minden szereplő elismerést érdemel. Nemcsak ének-, hanem szövegtudásuk is megfelelő volt. Valamennyiükről sugárzott a műfaj szeretete, a közönség és egymás tisztelete. Legtöbbjükön látszott a jó értelemben felfogott színpadi rutin. Általában nehéz számokat választottak, ugyanakkor nem volt mindig szinkronban a dal és hangszín, alkalmasint a kellékek és bizonyos mozgáselemek elhagyhatóak. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!