Égbolt

2022.07.12. 17:00

Még egy hétig csodálhatjuk a fehér éjszakák derengését Nógrádban is

Az éjszakai égbolton még látható a fehér éjszakák derengése.

Nagy Orsolya

Forrás: Archív fotó

Könnyű József, a Gedőcz-Tetői Csillagvizsgáló igazgatója portálunknak elmondta: ezt a jelenést szentpétervári fehér éjszakáknak is hívják.

– A nap fél éven át nem nyugszik le teljesen, nem süllyed elég mélyen a látóhatár mögé, ezért az északi féltekén kissé világos marad este is. Ez a jelenség szűkebb hazánkban is érzékelhető, ha észak felé az eget kémleljük. Ilyenkor ugyanis nem sötétedik be teljesen az égbolt, ami több héten keresztül megcsodálható. A nyári napfordulókor kezdődött jelenség hatására körülbelül hajnali három óra körül kezdett derengeni az északi égbolt. Hozzávetőleg még egy hétig látható – közölte Könnyű József. 

Kifejtette: bár most telihold van, ennek ellenére érdemes az égboltot szemlélni valamelyik sötét domboldalról, ahol jó a kilátás az északi égbolt felé. Könnyű József a közelmúltban látható bolygó együttállásra is kitért, amelyet sajnos nem igazán lehetett megtekinteni szabadszemmel, mert a szentpétervári fehér éjszaka miatt túl világos volt az égbolt.

Az igazgató ugyanakkor kiemelte, hogy nem kell aggódni annak, aki lemaradt róla, mert hamarosan megismétlődik. Október-november környékén ismét együttállnak majd a bolygók, ami távcsővel nagyon szépen látható lesz a sötét égen. Mint mondta, előtte is várható még látványosság az égbolton, ugyanis augusztusban érkeznek a Perseidák, azaz Szent Lőrinc könnyei. 

– A Perseidák egykor a bolygónk közelében járt üstökös maradványaiból jöttek létre. Földünk időnként keresztezi ennek az üstökösnek az útvonalát, maradványai bekerülve a légkörünkbe elizzanak, ami látványos égi jelenség. Idén augusztus 13-án tetőzik, akkor várható a legtöbb hullócsillag, de előtte-utána pár nappal is érdemes lesz az éjszakai égboltot csodálni – fejtette ki Könnyű József, aki azt is elárulta, hogy amennyiben az időjárás is kedvezően alakul, akkor érdemes lesz kimenni egy parkba, vagy egy kirándulóhelyre messze a települések fényétől, és onnan csodálni a látványos csillaghullást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!