Kiállítás

2022.06.05. 11:00

525 tárlatot tudhat maga mögött a Nógrád Megyei Fotóklub

Nem szokványos eset fordult elő a minap a József Attila Művelődési Központban 1964 óta működő Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület történetében.

Cs. B.

Ugyanis az 1970 óta tartó kiállításfolyam elérkezett az 525. tárlathoz, ami a fél évszázadhoz képest is kuriózumszerűen nagy szám, de – mint Homoga József elnök rámutatott – a Losoncról érkezett vendégnek, Ondrej Kamenskynek 1991. június 12-én már nyílt meg ugyanezen a helyen tárlata. Az akkor a 206-os számot viselte. Ebből következően 31 év és 319 kiállítás választja el egymástól a két bemutatót. 

Az egyesületi elnök természetesen nemcsak erről a különös szituációról beszélt, hanem a határ két oldalán tevékenykedő fotósok együttműködéséről s nem utolsó sorban az alkotóról magáról, és jellemezte műveit is. Kiemelte, hogy az ismeretségük az 1980-as évek közepéig, a Mátraalmáson rendezett fotótáborig vezethető vissza, ahol nemcsak ők ketten barátkoztak össze, de csatlakozott hozzájuk a pályatárs Kozlok Róbert is, aki a tolmácsszerepet is betölti, és jelenleg is elkísérte Ondrej Kamenskyt a nógrádi megyeszékhelyre. Utóbbi 1955-ben született, és húszéves korában kezdett el fényképezni. Tagja az AMFO-nak, a szlovákiai fotószövetségnek. Különösen szereti a napfelkelték, naplementék semmihez sem hasonlítható hangulatát, s a tájat, az élővilág szépségeit megörökíteni, minthogy a fák, a virágok a lelket simogatják. Ugyanakkor nem idegen tőle az utcai pillanatok megörökítése sem. Kiállított képei sorában megtalálni aktfotókat is. Örvendetes, hogy nemcsak színes, hanem úgymond a hagyományosabb fekete-fehér fotók is kikerülnek a kezei közül. Ezek a rendezői koncepció alapján a kiállításon elkülönülnek ugyan egymástól, de érezni, hogy azonos tőről fakadtak. 
Homoga József emléklappal és egy szép könyvvel köszönte meg a szereplést, a főszereplő pedig szóban fejezte ki köszönetét az újabb meghívásért, a baráti fogadtatásért. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!