GEOfood

2022.02.18. 11:00

Védjegyet kapott két nógrádi hely

Idén három ütemben jelentkezhetnek a GEOfood nemzetközi védjegy megszerzésére a Novohrad–Nógrád Geoparkban működő helyi termelők és éttermek – tájékoztatott hírportálunkhoz eljuttatott közleményében a geopark.

N. O.

Mint írták: pályázni február 20-ig, vasárnapig lehet, de aki most nem tud, később is megteheti, ugyanis május 20-ig és augusztus 31-ig is benyújthatják jelentkezésüket. 

A nemzetközi minősítő védjegyhez jelenleg a világ 29 UNESCO Globális geoparkjának azon termelői és éttermei csatlakozhatnak, akik teljesítik a szigorú előírásokat. Ennek alapfeltétele, hogy az alapanyagok helyből, a geopark területéről származzanak, az előállítók ezen a területen működjenek és a GEOfood termékek szorosan kapcsolatban álljanak a helyi földtani örökséggel. Erről konkrét rövid információkat is fel kell tüntetni az élelmiszereken vagy az éttermek étlapjain. 

A szigorú előírások által tavaly a hollókői Castellum Hotel Mikszáth Étterme és a szentkúti Szent Jakab Étterem kaphatta meg a védjegyhasználati jogosultságot. Az ünnepélyes átadó a járvány miatt elmaradt, de az okleveleket Prakfalvi Péter főgeológus átadta a jogosultaknak. A világon egyébként 24 étterem kaphatta meg eddig a GEOfood minősítést. Ezzel a védjeggyel a termelők és az éttermek nemzetközi bemutatkozási lehetőséget is nyernek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!