Programsorozat

2022.01.29. 09:19

Mesekönyvben is szerepel már a csehkiverés története

Csütörtökön kezdetét vette az a többnapos programsorozat, amellyel megemlékeznek arról, hogy 103 évvel ezelőtt a helyiek kiűzték a megszálló cseheket a városból.

L. J.

Az első nap eseményei közé tartozott a Nógrádi Mesék című könyv bemutatója is. Az alkotást a készítők, dr. Horváth-Mester Anita és férje, Horváth Ferenc mutatták be az általános iskolásoknak csütörtökön, a Madách Imre Városi Könyvtárban. 

 

Az interaktív előadáson a gyermekek olyan verses meséket hallhattak, amelyeket a nógrádi táj, az itt fellelhető kincsek, hagyományok és legendák ihlettek. A Civitas Fortissima Emlékhét jegyében pedig a kisiskolások megismerhették a kötet „A Legbátrabb város” című fejezetét is, amely a csehkiverés eseményeit és szereplőit mutatja be egy verses mesén és impozáns illusztrációkon keresztül. Az előadást követően dr. Horváth-Mester Anita elmondta, a könyvet úgy alkották meg, hogy szűkebb hazánk minden részét érintse. 

 

– Balassagyarmattal kapcsolatban tudatosan próbáltunk olyan mesét kreálni, aminek van valóságalapja, és érdekes lehet egy gyermek számára. Éppen ezért esett a választásunk arra a történetre, amiről a város is híres – mondta Dr. Horváth-Mester Anita. Horváth Ferenc pedig hozzátette: az a céljuk, hogy valamilyen módon minden Nógrád megyei gyermek megismerhesse a könyvüket. Ugyanis szeretnék, ha ezeket a történeteket elolvasva még inkább magukénak éreznék szűkebb hazájukat, és még büszkébbek lennének a szülőföldjükre. 

Emellett remélik, hogy a történetek a megye turisztikai fejlődését is segíthetik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!