Környezetkímélés

2022.01.17. 17:00

Gyűjtik a sütőolajat Mátranovákon

G. E.

Az elmúlt évben a település önkormányzata is csatlakozott ahhoz az új, ingyenes környezetvédelmi rendszerhez, amelynek köszönhetően a faluban is megvalósul a lakossági használt sütőolaj és zsiradék gyűjtése. 
– Először a községháza udvarán helyeztünk el két edényt, amelyek a sütéshez használt olaj és egyéb zsiradék tárolására alkalmasak. Majd a bányatelepi részre, a Hárs úti önkormányzati épület elé szállítottuk át az egyiket. Azonban azt nem rendeltetésszerűen használták, mindenféle szemetet beledobáltak, így a Vén diófa úti lakótelepre helyeztük át. Mivel a község nagy területen helyezkedik el, a napokban újabb helyre, a falu központjába is kihelyeztünk egy újabb gyűjtőedényt, így már három helyszínen adhatják le a mátranovákiak a sütés során keletkezett használt zsiradékot. A lakók élnek is a lehetőséggel, az elmúlt hónapokban már többször is megteltek a gyűjtőedények – tájékoztatott Bodor Ernőné, a község polgármestere. 

Mint mondta, a rendszert működtető cég ingyenesen biztosítja a tárolóedényt, és annak elszállításáról szintén térítés nélkül gondoskodik. Ez már többször meg is történt, a tapasztalatok szerint jól működik a folyamat. Ezáltal megelőzhető, hogy a veszélyes anyagok a környezetbe jussanak és károsítsanak. Mátranovák lakói már természetbarát módon, helyben szabadulhatnak meg a használt olajtól és a kidobandó zsiradéktól. Az összegyűjtött káros anyagokból feldolgozást követően bioüzemanyagot gyártanak.  
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!