Hirdetés

2024.01.22. 13:17

Milyen esetben érdemes napelemes rendszert telepíteni 2024-ben?

Hazánkban is egyre többen döntenek a napelemes rendszerek telepítése mellett. Ennek köszönhetően pedig folyamatosan fejlődik és bővül a hazai napelemes iparág. Az energia otthoni előállítása nem csak az önellátó háztartásokat segíti, de a gazdaságot is fellendíti. Akik még esetleg nem rendelkeznek napelemes rendszerrel, de szeretnének, azoknak érdemes az alábbi pontokat átgondolni, hogy valóban megéri-e belevágni ebbe a hosszú távú projektbe?

PR cikk

Forrás: energoptimo.hu

Akkor, ha fontos a fenntarthatóság

A napelemes rendszer telepítésekor nem sokan gondolnak annak elsődleges hasznára. Ez pedig nem más, mint a környezetkímélés. Ha a saját magunk által megtermelt energiát hasznosítjuk otthonainkban, nem terheljük a központi energiahálózatot. Ezzel pedig közvetett módon csökkentjük a nem megújuló energiaforrások használatát. A napelemes rendszerek alkalmazása tehát egy olyan módszer, amivel mi személyesen is tehetünk valamit a bolygónk védelmében.

Szerencsére a legtöbb telepítő cég, köztük az EnergOptimo Kft. is fontosnak tartja a fenntarthatóságot, így garantált a gördülékeny együttműködés. A folyamatos megrendeléseknek köszönhetően azonban egyre sűrűbb a cégek naptára, vagyis ha még ebben az évben szeretnénk telepíteni a napelemes rendszert, ajánlott már most felvenni velük a kapcsolatot.

A napelemes rendszerek másik, kézzelfogható előnye, hogy függetlenné tesz bennünket az energia szolgáltatótól. Mivel az otthonunkban a saját rendszerünk biztosítja az áramot, nem vagyunk kitéve az esetleges áramszüneteknek. Ezenfelül, a váltakozó (és leginkább növekvő) energiaárak sincsenek ránk hatással. Ha tehát az a cél, hogy hosszú távon önellátóvá váljunk, érdemes napelemes rendszert telepíteni.

Akkor, ha van rá elég pénzünk

A napelemes rendszer telepítése bizony nem olcsó mulatság. Ezért csak akkor ajánlott elkezdeni, ha biztosan van elég keret ahhoz, hogy be is fejezzük. Egy egész konkrét példát véve alapul, egy tárolóval ellátott háztartási méretű kiserőmű beszerelési költsége nagyjából 6-7 millió forint a jelenlegi árak mellett. Ebben benne van az anyagköltség, és a szerelési munkák díja is.

A 2024-es év azonban kedvező azoknak, akiknek nem áll rendelkezésükre ennyi pénz. A kormány újabb pályázatot hirdetett, amin keresztül támogatja a háztartási kiserőművek telepítését. A pályázat részeként maximum 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a pályázóknak. Az elnyert összeg azonban az összköltség maximum 66%-át teheti ki. Vagyis, a maradék 34%-ot önerőből kell állni.

A fenti példára visszatérve, a támogatás rendkívül jó lehetőséget kínál, hiszen a 7 millió forintos beruházás mindössze 2 millió forintunkba kerül. Ezért, ha van némi félretett tartalék, akkor azt érdemes a napelemes rendszerbe befektetni, mivel pár év alatt meg is térül.

Akkor, ha a házunk alkalmas rá

A napelemes rendszer hatékony működése nem csak a rendszer teljesítményén múlik. Kulcsfontosságú szerepe van a napelemek helyének, és a ház tulajdonságainak is. Ami a telepítés helyét illeti, a legkézenfekvőbb megoldás a háztető. Először azonban győződjünk meg arról, hogy a tető kellően stabil és biztonságos a napelemek tartásához.

A tetőszerkezet statikai állapota mellett a fedés állapotát is ellenőrizni kell. A napelemes rendszerek az alábbi típusú tetőkre javasolt: égetett cserép, betoncserép, zsindely, fémlemez ( trapéz, hullám). Az anyagokon túl a tetőszerkezet állapotát és korát is szem előtt kell tartani.

Egy 4 fős család áramszükségletének fedezéséhez 10-16 db panelra van szükség. Egy panel nagyjából 17-20 kg nehéz, vagyis a komplett rendszer súlya 170-320 kg. Ezt a plusz terhet meg kell tartania a tetőnek. Ehhez hozzáadódik még a tartószerkezet és a többi alkatrész súlya is. Egy 16 panelból álló napelemes rendszer telepítéséhez 28 m2 tetőfelületre van szükség.

A napelem akkor a leghatékonyabb, ha déli tájolású tetőre kerül, és nagyjából 30-35 fokos dőlésszögben van. A dőlésszöget még lehet állítani a tetőszerkezet mozgatásával, de ez viszonylag sok macerával jár. Lapostető esetén a tartószerkezet biztosítja a megfelelő dőlésszöget.

A napenergia hatékony felhasználásához az is hozzátartozik, hogy korszerűsítjük az otthon szigetelését. Ebbe beletartozik a nyílászárók cseréje is. A szigetelésen túl pedig használjunk energiatakarékos eszközöket, ha valóban spórolni szeretnénk. Ezeket az előkészületeket semmiképp se ugorjuk át, különben nem sok hasznát vesszük a napelemes rendszerünknek.

Akkor, ha már most el tudjuk kezdeni

Egy napelemes rendszer bekötése nem 1-2 hétig tart, hanem hónapokig. Ez azért fontos, mert érdemes úgy időzíteni a napelem telepítését, hogy az üzembe helyezés után azonnal a legmagasabb fokon termelje nekünk az áramot. És mikor biztosítja a legtöbb villamos energiát? Természetesen nyáron, amikor a legtöbb a napsütéses órák száma.

Aki tehát még 2024-ben szeretné beüzemelni, és költséghatékonyan használni a napelemes rendszerét, annak érdemes már most elindítani a folyamatot. Különösen azért is, mert, ahogy már említettük, egyre elfoglaltabbak a megbízható telepítő cégek, és egyre később várható a közös munka elkezdése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában