Szponzorált tartalom

2023.12.20. 10:13

Így hatnak a lakberendezési és festéktrendek az otthonunk külsejére

A lakberendezési trendek napjainkra már nemcsak a szakmabeliek látókörében vannak jelen, hiszen a számos képmegosztó oldal, online lakberendezési magazin és social felület segítségével bárki beleláthat az aktuális divatba. Amellett, hogy inspirációt szerezhetünk az említett felületeken, érdemes okosan és mértékkel használni a sokféle információt. Az otthonunk lehet friss és mai, de közben ne felejtsük el: legalább ennyire lényeges a harmónia és a személyesség is.

Forrás: 123rf.com

Különböző, ahogy az aktuális lakberendezési és festékrendekhez viszonyulunk, illetve ahogy a hozzánk elérő információkat beépítjük aztán az otthonunk kialakításába. A képlet többféle lehet, érdemes azonban a végleteket mellőzni és megkeresni az arany középutat. De vajon hol találjuk?

Az egyik véglet: aki folyton alakít

Azok számára, akik szeretik a színek és formák változatosságát, alapvetően érdeklődnek a lakberendezés iránt és nem csupán a saját házuk, lakásuk rendezgetése ösztönzi őket, az aktuális trendek követése valódi élvezet lehet. Nem beszélve arról, hogy a témára fogékonyaknak mennyire könnyű kísértésbe esniük: az ilyen oldalakon ugyanis általában vonzó képekkel is illusztrálják a legújabb divatot.

Az adott év színeivel berendezett nappali vagy háló például különösen hívogató lehet. Persze ha 2023-ban a trendszínek egyikét, például a málnapirosat, a rózsaszínes bézst vagy a borostyánt választottuk otthonra, az nem baj, de kizárólag akkor tegyük, ha jól is érezzük magunkat adott színek között.

2024-ben a trendkövetők számára a mézbézs szín lehet az irányadó, amikor zománcfestéket, beltéri falfestéket, új textíliákat vagy bútorokat válogatnak. Ha pedig valaki az év színéhez aktualizálná a stílust is, akkor az eljövendő szezonban a bútorokat tekintve a játékosságot, az ázsiai stílust, valamint a szabálytalan formákat tarthatja szem előtt.

A másik véglet: aki nem foglalkozik a divattal

Akadnak persze, akik teljesen ellenállnak a trendeknek – pedig érdemes nyitottnak lenni és körülnézni a világban, hiszen a saját ízlésünket is úgy tudjuk igazán megismerni, ha többféle stílussal találkozunk. Emellett a trendek böngészése abban is segíthet, hogy ráérezzünk alapvető tényezőkre a lakberendezés kapcsán. Például hogy mit mivel érdemes kombinálni, mely színek passzolhatnak egymással, milyen formák segítenek jól használni adott teret, mely árnyalatokkal tudunk azonosulni könnyen.

Fontos, hogy a lakásunk, házunk otthonos és biztonságos legyen, azonban, ha hosszú éveken, évtizedeken át nem változtatunk, könnyen unalmassá válhat. Legyünk tisztában azzal, hogy a környezetünk kihat ránk, az igényeink pedig folyamatosan változhatnak.

Az arany középút: hogyan találjuk meg?

Szerencsére a lakberendezés kapcsán nem nehéz elérni az egyensúlyt, éppen amiatt, hogy annyiféle stílus a rendelkezésünkre áll, mindenki fellelheti a magának valót. Melyek a legfőbb lépések, hogy megtaláljuk a mértéket?

Pasztellszínek, semleges árnyalatok

Amennyiben szeretjük gyakran változtatni a lakásunk egyes pontjait, vagy egészét, érdemes olyan színeket választanunk a falra, amelyek többféle stílusban megállják a helyüket, illetve sok más színnel variálhatóak. Remek választást jelenthetnek a pasztellszínek, a krémszín, a vajszín, a szürke halvány árnyalatai.

Ezeknek köszönhetően akár az év színeit is nyomon követhetjük, hiszen a visszafogott nüanszokhoz remekül megy egy-egy aktuálisan divatos, merész árnyalat, amit a kiegészítőkkel, textiliákkal jeleníthetünk meg. Amennyiben pasztellszínű beltéri és zománcfestékeket választunk, a bútorok, festmények vagy lámpák közül választhatunk extravagánsabb darabokat is – persze ezt is mértékkel és harmonizálva.

Meghatározott, jól variálható stílus

Egyes stílusok évek óta képviselik az aktuális divatot és valószínűleg hosszú távon helyük is marad a palettán. A minimalista vagy a loft stílust például bátran választhatjuk: mindkettő karakteres, de jól variálható képet ad a lakásnak. Ebben az esetben a bútorok képviselhetik a letisztult formákat, semleges színeket, és bátran tehetjük játékosabbá, akár élénkebbé a falak árnyalatait.

Otthoni kreatív munka

Egyes ma népszerű stílusok, mint például a vintage, lehetővé teszik, hogy akár saját magunk is készítsünk egy-egy bútordarabot a házba. A különböző típusú zománcfestékekkel alakíthatjuk a fa- és fémfelületek színeit is: azonban nézzünk utána alaposan, milyen előkészületeket igényel ezek használata. A vintage vagy akár a bohém stílus is megengedi többféle árnyalat alkalmazását, ezért ezek mentén szemezgethetünk az aktuális trendek között.

Inspiráció, nyitottság és mértéktartás

Ha érdekel minket a lakberendezés és vele együtt az aktuális divat, nem kell visszavennünk a lelkesedésből, csupán jól használni a lendületet és a szenvedélyt, amely a téma kapcsán felébred bennünk.

Nézzük át alaposan a trendeket, de mindig mérlegeljük, mi az, ami hozzánk, illetve a már kész lakásunkhoz passzol, vagy jól beépíthető az összképbe. Ha pedig érdektelennek tartjuk a lakberendezési magazinokat, akkor is kísérletezzünk kézbe venni néhányat: sok mindenre rácsodálkozhatunk önmagunkkal kapcsolatban, ami később segít elindulni egy önazonos, de frissebb és változatosabb úton az otthonunk kialakítása során.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában