Szponzorált tartalom

2023.12.20. 10:19

Hogyan használjuk biztonságosan a mesterséges intelligenciát üzleti környezetben?

A mesterséges intelligencia, azaz az MI robbanásszerűen érkezett meg az életünkbe, s ezzel együtt az üzleti világba. Ma már ott tartunk, hogy muszáj használnunk, ha lépést akarunk tartani a versenytársainkkal. Hogyan tudjuk ezt biztonságosan megtenni? Most ehhez adunk néhány gyakorlati tanácsot.

Forrás: 123rf.com

Az MI térnyerése – Milyen előnyökkel jár?

Az MI lehetővé teszi, hogy részben vagy akár teljes egészében automatizáljunk olyan munkafolyamatokat, amiket eddig manuálisan végeztünk el. Gondolunk itt például az adminisztrációra, az adatgyűjtésre, az adatfeldolgozásra, az ügyfélszolgálati kommunikációra, a beszerzési folyamatokra, illetve más, rutinfeladatnak számító teendőkre.

A mesterséges intelligencián alapuló rendszerek bizonyos feladatokat sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudnak elvégezni, mint az emberi munkaerő. Az MI ráadásul tanítható, aminek köszönhetően akár a bonyolultabb vagy a speciálisabb feladatok elvégzésére is felhasználható. Ezáltal a munkafolyamatok sokkal gyorsabbá válnak, ami pozitív hatással van a cégünk teljesítményére.

Mivel tulajdonképpen bizonyos mértékben az MI-vel kiváltható az emberi munkaerő, ezért a költségeinket is csökkenthetjük. Bár az ilyen rendszerek kezdetleges költsége – a telepítés, fejlesztés miatt – magas lehet, utána az alkalmazásukkal költséghatékonyabb működés érhető el.

Így használhatjuk biztonságosan

Ha nem vagyunk kellően körültekintőek, az MI bevetése akár veszélyekkel is járhat, éppen ezért nagyon fontos, hogy különböző intézkedésekkel biztonságossá tegyük azt.

Használjunk biztonságot nyújtó MI szolgáltatásokat!

Ha MI-rendszert szeretnénk használni, akkor számos szolgáltatás a segítségünkre lehet abban, hogy ezt hatékonyan és biztonságosan tudjuk megtenni. Az Amazon Bedrock például API-n keresztül elérhetővé teszi az MI-cégek vezető alapmodelljét és egy teljes mértékben felügyelt, magas szintű védelemmel ellátott rendszert kínál, így a fejlesztőinknek nem a 0-ról kell kezdeni a munkát.

Jelöljük ki az adatvédelmi irányelveket!

A mesterséges intelligencián alapuló rendszerek nagy mennyiségű adattal dolgoznak, így rendkívül fontos, hogy biztosítsuk az adatvédelmet. Ehhez mindenekelőtt el kell készítenünk az adatvédelmi politikánkat és ki kell jelölnünk azokat az adatvédelmi irányelveket, amiket a cég dolgozóinak kivétel nélkül be kell tartaniuk. Fogalmazzuk meg egyértelműen, hogy a különböző adatokat hogyan kell kezelni, tárolni, illetve mire és hogyan lehet azokat felhasználni.

Határozzuk meg az adatvédelmi jogosultságokat!

Ne csak az adatok kezelésére, tárolására vonatkozóan határozzunk meg útmutatást, jelöljük ki az adatvédelmi jogosultságokat is. Csak azoknak a személyeknek adjunk hozzáférést, akiknek valóban szükségük van az adatok használatára. Ha bevezetjük a jogosultság-ellenőrzést, akkor elkerülhetjük az adatok kiszivárgását, illetve a nem megfelelő módon történő kezelésüket.

Alkalmazzunk erős titkosítást!

Gondoskodjunk arról, hogy minden adat, amit az MI feldolgoz, titkosítva legyen, hogy elkerüljük az illetéktelen hozzáférést. Ha például az MI más rendszerekkel kommunikál, akkor fontos, hogy a kommunikáció 100%-ban védve legyen. A titkosítás lényegében nem más, mint egy speciális matematikai módszer annak érdekében, hogy megvédjük az adatokat és kizárólag azok a személyeknek legyen hozzáférésük, akiknek arra jogosultságuk van. 

Vezessük be az MI-vel kapcsolatos képzéseket a cégkultúrába!

A munkavállalóknak és a vezetőknek rendkívül fontos szerepe van abban, hogy az MI-rendszerek használata biztonságos legyen. A cégen belül mindenkinek tisztában kell lennie a mesterséges intelligencia jelenlétével, működésével, annak előnyeivel, és ami talán még ennél is fontosabb, a lehetséges kockázataival is. Ennek biztosítása érdekében vezessünk be MI-vel kapcsolatos képzéseket, melyek keretén belül ismertessük a szabályozásokat és egyfajta tudatformálásként hangsúlyozzuk az esetleges veszélyeket.

Tartsunk rendszeres adatbiztonsági auditokat!

Annak érdekében, hogy az MI-t biztonságosan tudjuk használni, illetve ezt a biztonságot hosszú távon is fenn tudjuk tartani, nélkülözhetetlen a folyamatos monitoring. Ezt a célt szolgálja a rendszeresen elvégzett adatbiztonsági audit. Ez egy olyan ellenőrző folyamat, amely során vizsgáljuk a cégünk adatbiztonsággal kapcsolatos gyakorlatait, eljárásait annak érdekében, hogy kiszűrjük a hibákat, hiányosságokat.

Egy lépés a jövő felé

Mielőtt az MI-rendszerek használata mellett döntünk, fontos, hogy tudjuk, azok alkalmazása nem teljesen veszélytelen. Ha tudatos intézkedéseket hajtunk végre a biztonságos alkalmazás érdekében, akkor viszont rengeteget profitálhatunk belőle. Ilyen például a magas biztonsági szinten nyújtó modellek – például az Amazon Bedrock – használata, az adatvédelem biztosítása, illetve a dolgozók képzése. 

A mesterséges intelligencia üzleti környezetben történő használatáról sokféle nézőpont létezik. Egy viszont biztos: függetlenül attól, hogy milyen iparágban működünk, az alkalmazását aligha tudjuk elkerülni, ha lépést akarunk tartani a fejlődéssel és versenyben akarunk maradni a piacon. Tegyük ezt biztonságosan!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában