Szponzorált tartalom

2023.09.18. 10:19

Aktív őszi tevékenységek otthonra: projektmunkák a házban és a kertben

Az őszi elején mindannyian igyekszünk kiélvezni még a napsütést és a szabadban töltött időt. Amikor viszont épp nem dolgozunk, nyaralunk vagy kirándulunk, akkor nagyszerűen kihasználhatjuk a ház körüli teendőkre, korszerűsítési munkákra.

Forrás: Getty Images

A felújítást nem kizárólag funkcionális, de esztétikai szempontból is megközelíthetjük, hogy a környezetünket még harmonikusabbá tegyük. Ehhez pedig nincs is másra szükség, mint egy kis kézügyességre és elszántságra. Így néhány fantáziadús házi megoldással a belső és külső terek kialakításában is hatalmas változásokat érhetünk el. Most összegyűjtöttünk pár tippet, hogy milyen aktív tevékenységekre, és hogyan érdemes időt szánni a napsütéses, kreatív energiákkal teli időszakban. 

Költséghatékony ötletek a kerítés felújításához

Amikor valaki már saját házba költözik, eleinte általában csak azzal foglalkozik, hogy a belső terekben minden a helyére kerüljön és megfelelően funkcionáljon. Amint ezt készen van, kifejezetten kiábrándító, ha odakint egy csatatér látványa fogad. Ismerős, igaz?

Az első és legfontosabb, amivel növelni tudod a komfortérzeted, ha a kerítést rendbe teszed és az otthonod stílusára formálod. Ez általában nem olcsó móka, de szerencsére ma már több pénztárcabarát, házilag elkészíthető kerítésötletre is találsz példát, amelyekkel csodát művelhetsz, ráadáasul költséghatékonyan.

Ennek az egyik legkreatívabb és leggazdaságosabb módja, ha raklapokból építesz kerítést, mert stabilak, és mind a méretük, mind a formájuk szempontjából passzolnak a projekthez. Természetesen a kerítésoszlopok megerősítésére ilyenkor is ügyelni kell, de hamar meglátod, hogy ennyi belefér, hogyha rendet szeretnél teremteni a kinti káoszban. A raklapokat ráadásul olyan színre fested és olyan módon dekorálod, ahogy csak szeretnéd. Népszerű megoldás például, hogy a belső részeit  virágos ládaként beülteted növényekkel, ami még hangulatosabbá teszi a környezeted - próbáld ki Te is!

Tetszik a raklapkerítés ötlete, de neked már adott egy betonkerítés-alap? Ne aggódj, a stílust ebben az esetben is könnyedén feldobhatod és átalakíthatod! Nem kell mást tenned hozzá, mint egy kicsit böngészni a neten a téglát imitáló kültéri falburkolók között, és kiválasztani azt a típust, amely egyszerre illik a kert és a ház stílusához. Kétkezi munkával egyszerűen fel tudod ragasztani őket, úgyhogy, ha ügyes vagy, ezzel a megoldással sokat spórolhatsz. 

Tapétázás házilag - vigyél új színt az életteredbe! 

Mindig elérkezik az idő, amikor a ház falain belül megununk egy színt, egy bútort vagy épp az egész belső elrendezést,  ezért már kattognak is a fogaskerekek a következő terv megvalósításán. Érdemes ilyenkor a nagyobb munkáktól haladni az egészen kicsi feladatokig, hiszen, ha az alap már megújult, sokkal könnyebb a dekorációt hozzáigazítani, mint fordítva. Mit szólnál hozzá, hogyha első körben a falak színén és mintáján változtatnál? 

Anyagi szempontból célszerű ilyenkor a házi tapétázás mellett dönteni. Így ugyanis nem szükségszerű minden felületet átdekorálni, elég, hogyha a modern enteriőr design jegyében csak a szobák 1-1 falrészletének átszínezésén gondolkodsz. Elképesztő stílusos ötletekkel lehet találkozni a témában, nyugodtan inspirálódj, mielőtt belevágsz!

Amint megvan az elképzelés, jöhet a megvalósítás, amelynél több mindenre is oda kell figyelni ahhoz, hogy a végeredmény esztétikus legyen. Egyrészt, ha nem elég sima a falfelület, ajánlatos glettel igazítani rajta, másrészt, ha időspórolás céljából nem szeretnéd eltávolítani a korábbi festékréteget, akkor érdemes tisztasági festést végezned a tapétázás előtt.

További extra tippek a tapéta felhelyezéséhez:

  • Használj vízmértéket, amikor megjelölöd a ragasztásra váró falfelületet!
  • Tiszta felületre rakd le a méretre vágott tapétadarabokat!
  • Először hosszanti irányban ragasztózd be a tapétadarabokat, majd középről a szélek felé!
  • Olvasd el a tapéta csomagolásán feltüntetett használati útmutatót, és az ott megadott paraméterek szerint, pihentesd néhány percig a beragasztózott tapétákat!
  • Mindig azzal a darabbal kezd a felragasztást, amit legkorábban ragasztóztál be!
  • Használj egy tiszta hengert a tapéta alá beszorult levegő kinyomására!

Ha ezeket a szabályokat betartod, nagyon profi végeredményt kapsz!

Készülj előre, gondolj időben a tető korszerűsítésére!

Bár tudjuk, hogy jó időben kifejezetten nehéz a hidegebb hónapokra és a rossz időjárásra gondolni, de mégis sokat segíthetünk magunkon, hogyha előre felkészülünk. A legfontosabb, amit még most érdemes leellenőrizni, az a tetőszerkezet, hiszen egy apró hibája is nagy galibákat okozhat.

tetőjavítást házilag természetesen csak ezermestereknek és kizárólag apró problémák esetén - például egy eltört cserép cseréjekor, egy elmozdult cserép megigazításakor vagy a cserepek tisztításakor, stb. - ajánljuk, de az ellenőrzési folyamatot Te is bátran elvégezheted, ha már úgyis a ház körül tevékenykedsz.

Viszont ebben az esetben fokozottan fontos az elővigyázatosság, ezért mindenképp szükséged lesz néhány extra eszköz beszerzésére. Ilyen például a létra aljára erősíthető lábtámasz - ami meggátolja, hogy a létra mozogjon vagy elsüllyedjen -, a súlyelosztásban segítő gurulós tetőgerinc kampó és a tetőfedő palló. Csak a megfelelő biztonsági előírások mellett menj fel a tetőre - és lehetőleg a kora reggeli vagy esti órákban -, hogy mindenképpen elkerüld a meleg idő okozta rosszulléteket! Mindenképp járj utána a vonatkozó biztonsági előírásoknak és a legjobb, ha szakértőt is megkérdezel a témában!

Egy kis összegű segítség a maximális megújuláshoz 

Amikor már belevágtunk, könnyű belemerülni a ház körüli teendőkbe, sőt, ekkor jövünk csak rá igazán, hogy még mennyi mindenre kellene sort keríteni. Így a gazdaságos megoldások ellenére is jelentős kiadásokkal lehet számolni, ami megakaszthatja a munkafolyamatokat. Ha nem szeretnéd, hogy az anyagiak meggátoljanak, egy kis összegű kölcsön segíthet a terveid gyors és hatékony megvalósításában.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában