Hirdetés

2023.08.24. 16:58

Meghatalmazott a Postán

PR cikk

Forrás: Pixabay

Kivel ne fordult volna már elő, hogy a Postán, értesítő szelvénnyel a kézben kivárja a sorát majd megtudja, hogy valami okból kifolyólag mégsem veheti fel a csomagot? Hiába van nálam a postai küldemény értesítő, ha nem az én nevem szerepel a csomagon és hiába beszélek közben telefonon a csomag címzettjével, a postai alkalmazott hajthatatlan. Más személynek nem adja ki a küldeményt. Talán, ha elintéztem volna a közös lakcím bejelentést... Vagy ha mégis felvettem volna a férjem nevét… Írhattunk volna egy meghatalmazást.

Kiszállításkor ki veheti át a küldeményt?

Ha fontos levelet várunk, de nem tudjuk személyesen átvenni, egy helyettes átvevő is átveheti helyettünk a küldeményt. Az a személy helyettesíthet minket, aki betöltötte a 14. életévét, kézbesítéskor a címzés helyén tartózkodik, közeli hozzátartozója a címzettnek, esetleg a bérbeadója vagy szállásadója is lehet.

Postai meghatalmazás

A köztudatban az a téves információ terjedt el, hogy postai meghatalmazást csak a posta hivatalos formanyomtatványának használatával lehet adni. Valójában a postai ügyintézéshez nincs szükség speciális meghatalmazásra.

A postai küldemények átvételére adott meghatalmazás egy egyszerű, akár egyszeri, akár általános meghatalmazás, amely azt tartalmazza, hogy a meghatalmazó - aki a küldemény címzettje - küldeményét a meghatalmazott átveheti. Ezen felül, ha nem csupán egy konkrét küldemény átvételére vonatkozik az irat, akkor érdemes azt is rögzítenünk, hogy milyen típusú, vagy honnan érkező küldemény átvételére jogosítja a képviselőt a meghatalmazás és, vagy azt, hogy a dokumentum meddig érvényes. Ez azért előnyös, mert így elkerülhetjük az esélyét annak, hogy egyéb küldeményünk érkezésekor is felhasználhassák a meghatalmazásunkat.

Mivel a hivatalos levelek érzékeny információkat tartalmaznak, a postának meg kell bizonyosodnia róla, hogy a megjelent személy valóban rendelkezik meghatalmazással a küldemény átvételére.

Alkalmazható meghatalmazások

1. Lehet teljes bizonyító erejű magánokirat. Ezt a minősítést akkor kapja meg, ha a meghatalmazó saját kezűleg írja, majd aláírja a dokumentumot, vagy ha két tanú tanúsítja, hogy tőle származik.

2. A posta képviselője előtt, írásban szintén adhatunk meghatalmazást. Ez esetben előre készülünk a küldemény érkezésére.

3. Online, eMeghatalmazás útján. Ez a forma nagyon rugalmas, egy online iratban akár több meghatalmazottat is megadhatunk, akik a rendszer által kiállított, postai úton kézbesített igazolványt kapnak.

4. Online szerkeszthető teljes bizonyító erejű magánokirat a meghatalmazás okosdokumentum. Ebben az esetben a meghatalmazás kitöltése során online útmutató segít, de igény esetén online ügyvédi tanácsadást is kérhetünk. Az okosdokumentum használata egyelőre ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában