Hirdetés

2023.08.02. 10:38

Internet otthonunkban: milyen csomagot válasszak?

Kábeles, vezeték nélküli, fix vagy hordozható: manapság rengetegféle internetcsomag közül választhatunk, akármelyik szolgáltatóval is állunk hűségben. A temérdek lehetőség azonban meg is nehezítheti a döntést, hiszen minél nagyobb a kínálat, annál több ajánlatnak kell utánanézni. A folyamat leegyszerűsítéséhez összegyűjtöttünk 5 olyan szempontot, amelyek könnyebbé teszik a mérlegelést és segítenek az életviteledhez illő alternatíva megtalálásában. Lássuk, melyek ezek!

PR cikk

Forrás: shutterstock.com

Fotó: DimaBerlin

Az ideális internetcsomag kiválasztása 5 lépésben

Hogyan tudod személyre szabni az otthoni internetet? Mire célszerű odafigyelni, mielőtt egyik vagy másik szolgáltató ajánlata mellett leteszed a voksodat? A következőkben lépésről lépésre megmutatjuk, milyen módon érdemes gondolkodni.

1. lépés: területi lefedettség ellenőrzése

Az otthoni internet kiválasztásának első lépése a számodra leginkább ideális szolgáltató megkeresése. Célravezető általában annál a cégnél érdeklődni, amelyiknél már más, például TV- vagy telefon-előfizetésed is van, mert így szinte biztos, hogy kedvezményes csomagajánlatot kapsz.

Viszont még mielőtt beleásnád magad a részletekbe, fontos, hogy megadd a pontos lakcímed, majd megnézd, hogy azon a területen is elérhető-e a kiszemelt szolgáltató és szolgáltatás, ahol szeretnéd igénybe venni. A területi lefedettség ellenőrzésére ma már szinte az összes vállalat létrehozta saját online térképét, ahol az irányítószámod megadása után máris rálátsz a választási lehetőségeidre.

2. lépés: személyes igények meghatározása

Ahogyan a mondás is tartja, ahány ház, annyi szokás. Mindenkinek más-más minőségű otthoni internetre van szüksége, ezért az optimális döntést elsősorban a felhasználási mód határozza meg.

Ebből adódik, hogy második lépésként feltétlenül össze kell gyűjteni a személyes preferenciákat, sorra kell venni, hogy a háztartáson belül hányan, mennyi eszközzel megosztva és hogyan szeretnétek igénybe venni a netes szolgáltatásokat. Például egészen más sebességű internethozzáférésre van szükséged, ha otthonról dolgozol vagy sok okoseszközt használsz nap mint nap, és akkor is, ha csak a social platformok böngészése vagy emailek megválaszolása miatt bújod a netet.

Az internetkapcsolat le- és feltöltési sebességének megítélésében segít, ha előre megnézed az ajánlatban megadott Mbps-értéket (megabit/másodperc). Minél magasabb ez a szám, annál jobb és gyorsabb hozzáférésre tehetsz szert. Ha egyedül élsz és csak minimálisan – például zenehallgatásra, gyors üzenetváltásokra – használod a netet, akkor egy 50-100 Mbps-es csomag is kielégítő lesz, de ha igazi gamer vagy streamer hírében állsz, meg se állj az 500-1000 Mbps-ig!

3. lépés: díjcsomagok árainak összehasonlítása

Miután sikerült rangsorolnod a netes igényeidet, eljött az idő, hogy szolgáltatónként is összegyűjtsd a legjobb lehetőségeket. Tekintve, hogy ma már jobbnál jobb ajánlatok vannak a piacon, érdemes ár-érték arányban összehasonlítani az egymással versengő kínálatot, figyelembe véve az egyéb havi kiadásaidat, illetve az egyedileg igénybe vehető kedvezményeket.

Sokat segít, ha sikerül komplex csomagot választani, amely egyaránt tartalmazza a TV-s és telefonos szolgáltatásokat. Ennek köszönhetően nem kell három különböző számlát kezelned, ráadásul kifizetődőbb is lesz. Ha szeretsz mindent szem előtt tartani, tájékozódj előre a telepítési vagy lemondási díjakról is! A sok kis apró többletköltség összeadásával ugyanis hamar kiderülhet, hogy egy másik ajánlat ideálisabb, még ha elsőre drágábbnak is tűnt.

4. lépés: extra szolgáltatások felfedezése

Ahogyan az előzőekben is kitértünk rá, az internetszolgáltatók gyakran kínálnak egyéb szolgáltatásokkal közös, kedvezményes csomagot a következő kombinációkban:

  • internet + TV;
  • internet + TV + mobiltelefon;
  • internet + TV + mobiltelefon + otthoni telefon;
  • internet + TV + mobiltelefon + otthoni telefon + intelligens otthon.

Hűségidő vállalása esetén azonban más jellegű extra engedményekre is számíthatsz. Vannak szolgáltatók, amelyek például a routert adják ajándékba vagy a telepítési díjat engedik el, és az sem ritka, hogy ilyen módon díjmentesen vagy méltányos áron vegyél igénybe streaming-oldalakat. Ha végiggondolod, egy jól megtervezett és testre szabott internetcsomaggal sok előfizetést egybe tudsz olvasztani úgy, hogy összességében akárspórolsz is vele.

5. lépés: ügyfélszolgálat minőségének felmérése

Az internetkapcsolat minősége és ára mellett az ügyfélszolgálat elérhetősége és megbízhatósága is legalább ugyanolyan fontos szempont. Különösen igaz ez akkor, ha a munkádat részben vagy teljesen otthonról végzed, és ezért elengedhetetlen a problémák gyors és hatékony orvoslása. Jó kiindulópont, ha már előzetesen is felméred, hányféleképpen (személyesen, chaten, videóchaten stb.) tudsz segítséget kérni.

Ha például neked extra terhet jelent eljutni egy üzletbe, de a személyes ügyintézést preferálod, javasolt azokat a lehetőségeket keresned, ahol videóchaten is felveheted a kapcsolatot a szolgáltatóval. Emellett a netes értékelések és vélemények is sokat segíthetnek.

Szabd személyre a választást!

Az összes internetszolgáltatónál találhatsz komplex, pénztárcabarát és kifejezetten neked szóló csomagokat. A választás során mindig a személyes igényeket helyezd előtérbe, mert így nagyobb az esély, hogy hosszú távon is meg leszel elégedve a döntéseddel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában