Szponzorált tartalom

2023.08.11. 11:14

A sikeres álláskeresés legfontosabb szempontjai Magyarországon: tippek és stratégiai ötletek a Jooble-től

A munkakeresés stratégiája pozíciónként eltérhet, azonban a Jooble álláskereső oldal összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat és egy átfogó képet kínál mindenkinek, aki magyarországon keres állást.

Forrás: hu.jooble.org

Az álláskeresési folyamat izgalmas és kihívásokkal teli lehet, de gyakran elkerülhetetlen, hogy új, az igényeinknek megfelelő állást megtaláljuk. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy kiemelkedjünk a többi jelentkező közül. A Jooble álláskereső portál összegyűjti azokat a tippeket, amelyek megkönnyíthetik a magyarországi álláskeresés folyamatait. A weboldalon Pécs állások széles tárháza várja a lelkes munkakeresőket, akik jelenleg új lehetőségek után néznek. 

Jooble: tippek a sikeres álláskereséshez Magyarországon 

Előfordulhat, hogy éppen a tanulmányaidat fejezed be, esetleg munkanélküli lettél bizonyos okok miatt, vagy egyszerűen ráébredtél, hogy szeretnél valami újat csinálni… Számos oka van annak, amikor az ember elkezd munkát keresni. Az viszont mindenkiben közös, hogy a munkakeresés nem mindig minősül sikeresnek, legfőképp nem egyik napról a másikra. Ezért a Jooble összegyűjtött néhány tippet, hogy a munkakeresés eredményes és hasznos legyen! 

Készíts egy lépésről-lépésre tervet 

Az álláskeresés megkezdése előtt érdemes készíteni egy tervet. Határozd meg, milyen iparágban szeretnél dolgozni, milyen típusú munkaköröket keresel, és tisztázd az ideális fizetési mércét is. Ebben a szakaszban mérlegelni kell, vagyis mi a fontos számodra és mit tudnál tenni a karriered előrehaladása érdekében. Az is hasznos lehet, ha olyan célokat tűzöl ki magadnak, mint a heti megpályázandó állások száma, mindennapi apróbb célok (az álláskereséssel eltöltött órák száma), stb. Hasznos lehet olyan módszer létrehozása is, amellyel nyomon követhető, hogy milyen állásokra jelentkeztél eddig. Ez talán egy kis odafigyelést igényel, de majd hálás leszel magadnak, amikor a tizedik hasonló álláshirdetést olvasod és nem emlékszel, erre jelentkeztél már vagy sem. 

Értsd meg a munkakörödet 

Amennyiben olyan iparágban keresel munkát, ahol már van némi tapasztalatod, akkor persze nagy előnyben van, de mi van akkor, ha egy tornatanár szeretne elhelyezkedni például egy informatikai cégnél? Mi hisszük, hogy a karrierváltás nem lehetetlen, sőt, a Jooble úgy gondolja, hogy a bátraké a szerencse - viszont ehhez a bátorsághoz elengedhetetlen egy kis alázat és tanulási vágy, amihez érdemes lehet némi kutatást is végezni.  

Fejleszd a készségeidet várakozás közben 

Ahogy említettük, néha az álláskeresés általában időigényes, és előfordulhat, hogy a folyamat különböző szakaszaiban csak vársz a válaszra. Ezt az időt arra is felhasználhatod, hogy kialakítsd azokat az ügyességeket, amelyekre szükséged lesz az állás megszerzéséhez! Például számos állás távoli munkavégzést biztosít, ezért érdemes megismerkedni az online szféra kihívásaival, a számítógépes programokkal, akár chat felületekkel, amelyeket általában használnak a cégek. 

A jelentkezési anyag testreszabása 

Valószínűleg jobb eredményeket érhetsz el, ha minden motivációs lvelet és önéletrajzot a megpályázott állásokhoz igazítasz. Különösen hasznos, ha elolvasod az álláshirdetést, megfigyeled a cég által gyakran használt kulcsszavakat, és belefoglalod őket a pályázati anyagodba (de ne zavaróan és túlzóan). 

Ismerd meg potenciális munkaadókat 

Kutass abban az iparágban működő cégeket, ahol dolgozni szeretnél, és ismerd meg, mit kínálnak és mit várnak el a munkavállalóktól. Az iparágtól függően ez egy nagyon hosszú lista lehet, ezért a Jooble álláskereső portálon esélyed van helyszíni alapú keresésre, amivel leszűkítheted a kört például csak a fővárosa, vagy csak a születési helyedre.  

Készítsd elő az interjúra adott válaszaidat 

Az interjúra való felkészülést általában akkor javasoljuk, amikor már megérkezett az ajánlat a munkaadótól, viszont sosem árt egy kis gyakorlás, hiszen általában minden állásinterjú menete egyforma. Mindenképp javasoljuk, hogy tekintsd át a gyakori kérdéseket, az interjúk pszichológiáját, készíts elő néhány történetet, amelyek bemutatják egyéni ügyességedet vagy hatékony problémamegoldó képességed.  

Építs ismeretségi kört az iparágban 

A hálózatépítés hihetetlenül nagy segítség lehet az álláskeresőknek, és ezt már Magyarországon is egyre jobban értékelik a munkaadók. Akár új szakterületen, akár a rég bevált szakmádban szeretnél elhelyezkedni, az ismeretségi kör mindig jól jöhet. Ismerősöket szerezni könnyebb, mint gondolnánk: látogass el szakmai konferenciákra, kövess be online oldalakat/szakembereket, és hozd létre saját social media profilodat, amire felfigyelhetnek az emberek. 

Ami a legfontosabb: légy türelmes 

Néha az álláskeresési folyamat nagyon lassúnak tűnhet, akár az interjúk között, vagy amíg arra vársz, hogy a cég tesz-e ajánlatot vagy sem. Türelmesnek kell maradni, mert ha túl sokszor jelentkezel be a potenciális munkaadóhoz, vagy egyszerűen csak túl sokat idegesíted magad, senkinek nem teszel jót. Ahelyett, hogy a pályázat vagy interjú menetén gondolkoznál, inkább tereld el a figyelmed, és: vagy összpontosíts más lehetőségekre, vagy törődj egy kicsit a testeddel-lelkeddel és pihenj!  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában