Hirdetés

2023.01.30. 15:59

Népszerű árnyalatok a lakásban, amik idén is hódítani fognak

A lakberendezés világa évről évre tartogat meglepetéseket azoknak, akik követik a trendeket: meghökkentő formákkal, szokatlan színekkel és izgalmas megoldásokkal szembesülhetnek. Nincs ez másként 2023-ban sem: már most látjuk, hogy lesz jó pár olyan irányzat, amit mindenképpen ki akarunk majd próbálni.

(x)

Forrás: 123RF.com

Természetesen nem azt mondjuk, hogy már az év legelején hozzá kell fognunk, és az egész otthonunkat átalakítani a divatnak megfelelően. Viszont ha találunk nekünk újításokat, azok bátran beilleszthetjük a már meglévő enteriőrbe. A következőkben nemcsak az aktuálisan hódító árnyalatokra térünk ki, de megmutatjuk azt is, hogy ezeket hogyan alkalmazhatjuk!

2023 trendszínei
Ha épp azt tervezzük, hogy újrafestünk egy-egy szobát, vagy csak néhány kiegészítővel új életet lehelnénk valamelyik leharcolt helyiségbe, akkor érdemes a 2023-as év divatszíneihez nyúlnunk.

Búzamező-árnyalatok
Kétségtelen: a természetes színek egyszerűen nem tudnak kimenni a divatból, viszont minden évben más és más típusaik tűnnek fel a trendek között. Idén a búzamezők neutrális aranyos, sárgás árnyalatain lesz a sor. Ezek melegséget hoznak bármilyen helyiségbe és a természetközeliséget hangsúlyozzák. Legyen az egy sárgás pasztell szőnyeg vagy egy aranyba hajló sötétítő függöny, nem lőhetünk vele mellé!

Mélyvörös
Ha már pasztell szőnyegek és naturális nüanszok: ezek mellé bátran választhatunk egy vadabb árnyalatot, például egy mélyen pigmentált bíborvöröset! Ezt a színt elsősorban a nagyobb helyiségekben vethetjük be, hiszen mivel alapvetően sötét, hajlamos optikailag „összenyomni” a teret. De az is jó megoldás, ha nem falszínként használjuk fel, hanem például néhány díszpárnán jelenítjük meg. Bárhogyan is döntsünk, az biztos, hogy kellemes, meleg, otthonos árnyalatot érhetünk el vele.

Tinta
Az otthondekoráció klasszikus korába térhetünk vissza a mélykék, például tintakék, árnyalatok felhasználásával. Ez a hagyományokhoz visszanyúló árnyalat ugyanis most hosszú évek után újra mindenhol felbukkan, legyen szó a konyhaszekrények színéről vagy a padlódeszkákról. Ez nemcsak trendi, de nagyon elegáns megoldást is adhat egy-egy helyiségnek anélkül, hogy hideggé és barátságtalanná tenné azt – csak megfelelően kell használni! Kombináljuk meleg színekkel és lágy kiegészítőkkel!

Különleges zöldek
Tavaly a mohazöld hódított, idénre ez azonban egy lágyabb árnyalattá szelídült: 2023-ban mindenhol a zsálya árnyalatait láthatjuk majd. Ez egy könnyebben kombinálható, kevésbé domináns szín, így bátran játszhatunk vele. Bátran kifesthetünk vele egy egész helyiséget, de koncentrálhatunk egy-egy falfelületre is, ha játékossá és különlegessé szeretnénk tenni azt.

Naplemente
Ki ne szeretne egy gyönyörű naplementében gyönyörködni? Valószínűleg nincs olyan, aki ezt a lehetőséget elutasítaná, és 2023 egyik nagy divatszíne épp erre apellál. A „raspberry blush” egyfajta enyhe, pasztellbe hajló pirosas-narancsos-rózsaszínes árnyalat, ami épp a lemenő nap csodás fényeit juttathatja eszünkbe. Bármelyik szobában is vetjük be, képes szinte azonnal átalakítani annak hangulatát! E tulajdonsága miatt különösen jó ötlet falakon alkalmazni, de egy szép ágytakaróval is hasonló hatást érhetünk el.

Mire számíthatunk még?
2023-ban a lakberendezők mindenkit arra fognak buzdítani, hogy bánjanak rugalmasan a fent felsorolt – vagy a nekik tetsző bármilyen – színekkel! Használják azokat változatosan, kisebb vagy nagyobb mértékben egészen addig, amíg az ízlésesség határain belül mozognak. Itt említhetjük még a merészséget is: párosítsunk egymással olyan árnyalatokat, amelyeket elsőre nem gondolnánk összeillőnek – lehet, hogy meglepődünk majd! (Ilyen esetekben persze érdemes kisebb léptékű próbát tenni, nehogy a kalandosság a visszájára forduljon.)

Ha egyáltalán nincs ötletünk, hogy milyen árnyalatokat kombinálhatunk egymással, akkor van két tanácsunk. Az egyik a klasszikus ötös összeállítása: a fekete, a fehér, a szürke, a zöld és a barna tökéletesen képesek együttműködni, így ezek bármilyen kombinációja életre keltheti az otthonunkat. A másik pedig a kék ezüsttel való párosítása, ami frissességet és neutrális megjelenést kölcsönöz a szobáknak.

Végül, de nem utolsó sorban pedig ebben az évben azt is láthatjuk majd a legdivatosabb otthonokban, hogy egy-egy árnyalatot végigvisznek az összes helyiségen, nem csak egy adott szobára korlátozzák azt. Ezzel is tehetünk egy próbát! A lényeg viszont minden esetben az, hogy olyan végeredményt kapjunk, ami számunkra kellemes, ami nekünk tetszik, ami otthonos érzetet ad – hiszen enélkül nincs is értelme a dekorálásnak!

 

Címkék#pr-cikkek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában