Hirdetés

2022.12.31. 00:01

Székrekedés megszüntetése azonnal: jöjjenek a házi praktikák!

A székrekedés sajnos napjaink egyik – hogy klisével éljünk – népbetegsége, ami a modernkori táplálkozásra, valamint testmozgásszegény életmódra vezethető vissza az esetek többségében. Sokak számára kényes és kellemetlen téma, ám foglalkozni mindenképpen szükséges vele, mert ugyan nem gyakori, hogy nagyobb egészségügyi problémát jelez, azonban érdemes rá figyelni.

Székrekedés megszüntetése azonnal - jöjjenek a házi praktikák!

Forrás: Shutterstock

Az, hogy mi számít székrekedésnek, orvosilag elég egyszerűen meghatározott: hetente kevesebb mint három alkalom és rendszerint kemény, száraz széklet. Egyébiránt mindenkinél változó, lehet hogy ami neked normális, az másnak már szokatlan lehet. A legtöbbünk azért szeret naponta egyszer wc-re járni, de nem mindenkinek adatik ez meg. Ha meg székrekedésünk van, szeretnénk minél gyorsabban megszabadulni a kellemetlenségtől. Cikkünk ebben segít.

Amíg nem tartós, és nem rendszeresen visszatérő problémával van dolgunk, egyszerű otthoni praktikákkal is úrrá lehetünk rajta. Ha azonban nagyobb gondokat okoz és gyakori, érdemes orvoshoz fordulunk. Szerencsére azonban a székrekedés azonnali kezelése otthonunkban is megoldható, néhány dologra kell figyelnünk ehhez. Nézzük!

Általánosságban elmondható, hogy a rostgazdag étkezés és a rendszeres (hetente legalább három alkalommal történő) testmozgás preventív jellegű, azaz a legtöbb esetben elkerülhető ezen életvitel- és táplálkozásbeli odafigyeléssel a probléma. Sok zöldség és gyümölcs, megfelelő (bő) folyadékbevitel és minden másnap egy nagy séta, ez ennyiben körülbelül ki is merül.

Na, de nézzük, mit tehetünk, milyen házi praktikákat vethetünk be, ha a székrekedés megszüntetése azonnal a célunk.

Hashajtó házilag

Sokan nem gondolnák, de ahelyett, hogy azonnal a legközelebbi patika felé vennénk az irányt hashajtóért, otthon is tudunk könnyedén készíteni magunknak. Mutatunk három receptet is hozzá:

1. Gyümölcslé + ricinusolaj

Gyakorlatilag ha bármilyen gyümölcsléhez ricinusolajat keverünk, garantáltan gyorsan elkészíthető és hatása is elég gyors szokott lenni. Maximum néhány órára számíthatunk, mire hatni kezd, így általa a székrekedés megszüntetése azonnal szinte meg is történik. Érdemes ez idő alatt persze otthon maradni, mert a várható hatása, hogy mikor következik be pontosan, előre nem tudható. És elég gyakori, hogy gyorsan kell menni, ha beindítja a bélfolyamatokat.

2. Víz + szódabikarbóna

Talán többeknek van otthon szódabikarbónája, mint ricinusolaja, ezért ezzel is érdemes lehet próbálkozni. Ennél a kombinációnál is azonnal bekövetkezhet a székrekedés megszüntetése, de azért itt is számolni kell legfeljebb néhány órás átfutási idővel. A koktél könnyíti a bélmozgást és egyben a vastagbelet is tisztítja.

3. Almaszósz koktél

Ez a legösszetettebb, és a székrekedés megszüntetése azonnal nem is biztos, hogy megtörténik, de 1-2 nap alatt már kifejtheti hatását:

  • 1 csésze almaszósz
  • 1 csésze aszalt szilva leve
  • 1 csésze búzakorpa (vagy zab)

Ezeket összekeverjük és esténként 1-2 evőkanálnyival beveszünk belőle, majd leöblítjük egy pohár vízzel. Ha másnap nincs még hatása, érdemes az adagot 2-3, majd 3-4 kanálra növelni. Székletlazító hatása szinte verhetetlen, csak sajnos nem pár óra, hanem várhatóan pár nap lesz, mire hatni kezd.

4. Kávé

Ezt valószínűleg mindenki hallotta már, igyunk kávét akkor is, ha nem szoktunk. Elég gyakori, hogy a székrekedés megszüntetése azonnal meg is történik. (Főként azoknál, akik egyébként nem vagy csak ritkábban isznak kávét.) Reggel, forrón, napközben langyosan, szinte mindegy, bár a melegebb italok könnyebben kiváltják a kívánt bélmozgást. Napi 3-4 kávénál többet azért ne igyunk!

5. Citromos víz

A folyadékbevitel egyébként is fontos, hiszen a széklet fellazításában sokat segít. A citromos víz a citromban megtalálható flavoidok miatt stimulálja az emésztést. Elkészítése:

  • 3 deci langyos víz
  • ½ citrom kifacsart leve
  • kiskanálnyi méz (ha van otthon)
  • csipetnyi só

Leghatásosabb közvetlenül reggel, ébredés után meginni.

Coffe,And,A,Glass,Of,Water,At,The,Beach
Kávé, citromos víz
Forrás: shutterstock

Székrekedést megszüntető ételek: aszalt gyümölcsök

Az aszalt szilváról már biztos mindenki hallott. Ki lehet próbálni, csak az a baj vele, hogy sokak számára éppen ellentétes hatást fejt ki. Főként azoknál kerülendő, akik hajlamosak az alhasi görcsökre, puffadásra és úgy általában érzékenyebbek az emésztésük. Mindenki másnál erősen javasolt, az egyik legjobb aszalt gyümölcs, a székrekedés megszüntetése azonnal hatással van, rosszabb esetben 1-2 nap alatt fejti ki hatását. Akinél az aszalt szilva nem működik a fentiek miatt, próbálja ki az aszalt fügét (hatása ugyanaz, de nem okoz görcsöket), de sokak a vízbe áztatott mazsolára esküsznek.

Diagonal,Composition,Of,Red,Onions,,Garlic,And,Various,Spices,Isolated
Zöldségek, teák, fűszerek
Forrás: Shutterstock

Zöldségek, teák, fűszerek

A székrekedést megszüntető ételek mellett érdemes próbálkoznunk néhány kifejezetten hatásos zöldséggel, vagy teával, de néhány fűszernövény is kiváló hatással lehet és ugyan nem minden esetben történik meg a székrekedés megszüntetése azonnal, de rendszeres fogyasztásukkal megelőzhető ez a kellemetlen tünetegyüttes (és sokszor persze gyorsan segítenek is, de ez teljesen egyénfüggő, valakinek igen, valakinek kevésbé). Felsoroljuk a leghatásosabbakat:

  • zöld tea
  • ánizs tea
  • bab
  • borsmenta
  • chia mag
  • édeskömény

Amint látjuk, sok olyan házi praktika létezik, amelyek segítenek a székrekedés megszüntetésében. Mivel sokak számára ez esetenként komoly probléma lehet, nem mindegy, hogy milyen gyorsan sikerül megoldást találni. Fentiek reméljük segítenek ebben, de ha szeretnél még többet olvasni a témában, kattints ide

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában