Megemlékezés

2024.05.24. 14:29

Életüket adták a hazáért: Hősi halottakra emlékeztek Salgótarjánban

A magyar hősök emlékünnepe alkalmából tartottak rendezvényt és koszorúzást Salgótarjánban péntek délelőtt, amelynek – a szakadó eső miatt – a Szent József plébániatemplom adott otthont. Az eseményen a hősi halottak emléke előtt tisztelegtek.

Nagy Orsolya

Világháborús hősökre, katonákra emlékeztek.Koszorúztak is az emlékműnél

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A rendezvényen dr. Huszár Máté alpolgármester úgy fogalmazott, hogy a katonák és a hősök megtették azt, amit megkövetelt a haza. Hősi halált haltak vagy távol hazájuktól, hadifogolytáborok valamelyikében számolták a perceket hazatérésükig. Voltak azonban, akik sosem láthatták újra feleségüket, gyermekeiket, szüleiket, mert elragadta őket a halál. 

Hősi halottak emléke előtt tisztelegtek Salgótarjánban
Hősi halottak emléke előtt tisztelegtek Salgótarjánban
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Az alpolgármester arra is kitért: éppen száz éve, hogy törvényt alkottak az első világháború hősi halottai emlékének felidézéséről. A második világháború után viszont tilalommal sújtották, így csak a rendszerváltás után, 2001-ben fogadták el a törvényt, amely által vissza nyerhette eredeti jelentését. 

Felidézték a hősi halottak emlékét

– Magyarországon a vitézi múlt megbecsülésének és a katona hősök mély tiszteletének természetesnek kell lennie, hiszen nemzetünk históriáját a csataterek forgatagában írták, vérrel és vassal. A magyar hadtörténelem pedig több mint ezer éves múltra tekint vissza. Az állandó küzdelmekben a magyarság rettenetes véráldozattal fizetett mind a katonák, mind a civil lakosság tekintetében – emelte ki az alpolgármester.

Huszár Máté hangsúlyozta, ezen a napon nem csak azokra a magyar katonákra emlékezünk, akik esküjükhöz híven, hivatásuk és szolgálatuk teljesítése közben haltak hősi halált, hanem mindazon polgári személyekre is, akik a haza védelme során lelték halálukat. Hozzátette: az utódok erkölcsi kötelessége méltó módon megemlékezni, a hála és a köszönet érzését kifejezni az elmúlt évezred magyar hősei emlékének, akik életüket áldozták a nemzet fennmaradásáért és a haza szabadságáért, függetlenségéért. 

A rendezvény műsorában közreműködött Kántor Zoltán, a Zenthe Ferenc Színház színésze, majd elhelyezték a megemlékezés virágait a Millenniumi emlékműnél. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában