Szponzorált tartalom

2022.01.19. 10:19

Szabadtéri programok télen is

Bár a tél beköszöntével sokan legszívesebben ki sem mozdulnának a meleg lakásból, ilyenkor is rendkívül fontos, hogy eleget legyünk a szabad levegőn. Kedvcsinálónak összegyűjtöttünk pár izgalmas programot, amelyek között mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

Forrás: Getty Images

Miért olyan fontos, hogy télen is sokat legyünk a friss levegőn? 

Az emberi test nem az egész napos ülésre van tervezve, a mozgásszegény életmód bizonyítottan káros. Nem csak fizikailag gyengülünk le, de kevésbé érezzük jól magunkat, sőt a gondolkodási funkcióink is romlanak. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy télen is kimozduljunk. 
Magyarországon a téli hónapokban rengetegen szenvednek D-vitamin hiányban. A D-vitamint a szervezetünk képes előállítani napfény hatására. És bár ezt részben pótolni lehet táplálékkiegészítőkkel, nagyon sokat számít, ha kültéren, természetes fényben tartózkodunk. Érdemes tehát megragadni minden lehetőséget, hogy a kevés napsütéses órát kihasználjuk! 

Jópofa programok kicsikkel

Amíg kicsik a gyerekek, nem tudunk hosszabb programokat tervezni. De menjünk ki akár csak a kertig, máris számos lehetőségünk van! Ha leesett a hó, építhetünk hóembert vagy akár egy egész hóember családot, készíthetünk hóangyalt vagy akár hócsatázhatunk is. De akkor se keseredjünk el, ha éppen nem esik a hó! Ilyenkor készíthetünk közösen madáretetőt, vagy építhetünk erődöt a lehullott faágakból.  

Ha pedig szeretnénk egy kicsit jobban kimozdulni, akkor keressünk egy lankás dombot és elő a szánkóval! Garantált a jókedv kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 
Ha már nagyobbak a gyerekek, irány túrázni!

Ropogó hideg, a fák ágain szikrázó jégkristályok, sugárzóan kék égbolt - aki már kirándult a természetben télen, az tapasztalhatta, hogy milyen fantasztikus élmény. A téli túrázás titka, hogy jól fel kell rá készülni, és be kell szerezni a megfelelő felszerelést. Lássuk, mire érdemes figyelni!

A legfontosabb kellék a bokát jól tartó, meleg, vízhatlan túrabakancs. Ebből válasszunk gumírozott orrú, jól tapadó modellt. Szerezzünk be mellé egy szintetikus bélésű, vízhatlan, meleg túrakabátot, vízhatlan túranadrágot, aláöltözőket. Ha a túrát valóban élvezni szeretnénk, soha ne spóroljunk a felszerelésen! Érdemes a drágább, de valóban minőségi termékeket megvásárolni, akár egy szabad felhasználású hitel segítégével is.

Hosszabb túráknál ezen kívül  mindig figyeljünk a naplemente időpontjára, és úgy tervezzük meg az utat, hogy számoljuk bele a hó, eső, jég okozta esetleges időveszteséget is. A biztonság kedvéért legyen nálunk elemlámpa, tartalék kesztyű, tartalék elem, élelem és elegendő víz. Aki pedig gyakran tervez túrázni, érdemes beszereznie egy kemping gázfőzőt, amelyen bármikor készíthet egy jó meleg teát vagy instant levest. 

Ha a fentiekkel megvagyunk, már csak az a kérdés, hogy hova menjünk: Nógrád megyében szuper célpont a Salgó vára vagy Hollókői-vár, a Páris-patak völgye, Boszorkánykő vagy a Szilváskő.

Szuper apa-fia program: horgászni télen is lehet

A horgászat úgy él a köztudatban, hogy igazi nyári sport, pedig valójában télen is kiváló elfoglaltság. Annyi a titok, hogy rétegesebben kell felöltözni, egy kicsit módosítani kell a horgászfelszerelésen, valamint ízben és színben erőteljesebb etetőanyagokat használni.
A téli horgász ruházat szélálló, vastag, rétegelt, az eső- és thermoruha elengedhetetlen. Érdemes felállítani egy sátrat is, akár sátorfűtéssel. Ezen kívül nem hiányozhat a felszerelésből a vastagabb pléd, hálózsák és természetesen a forró ital termoszban. 

A futás szerelmeseinek: téli terepfutás

A terepfutás egy külön műfaj, de aki egyszer belekezd, általában azonnal szerelembe esik. És bár a téli terepfutás nehezített pálya, megfelelő felszereléssel és a következő pár tanács betartásával nem kell lemondani róla. 

Először is válasszunk okosan útvonalat! Ha szelet mondanak, olyan útvonalat tervezzünk, ami nagyrészt erdőben halad. Fussunk inkább reggel, amikor még fagy, ugyanis így elkerülhetjük a latyakot és sarat. Hóban futni pedig különösen megterhelő, ezért csak lassan szoktassuk hozzá magunkat. Ha autóval érkezünk, mindig vigyünk magunkkal váltóruhát és azonnal öltözzünk át a járműhöz visszatérve. Végül pedig mindig legyen nálunk egy üveg meleg folyadék. 

A fentiekből látható, hogy bár elsőre nehéz kimozdulni a meleg lakásból, egy kis fantáziával és megfelelő felszereléssel télen sem kell lemondani a szabadtéri programokról. Útravalónak pedig egy utolsó gondolat: nincs rossz időjárás, csak rossz hozzáállás!
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában