szponzorált tartalom

2020.07.28. 00:00

Még mindig a gyógytorna lenne a legnagyobb segítség gerincfájdalom ellen?

Hazánkban is évről-évre nő azok száma, akik különböző gerincpanaszokkal, időszakos vagy már állandósult gerincfájdalommal és kialakult gerincsérvvel fordulnak orvoshoz.

Nool

A növekvő tendencia oka általában véve a mozgásszegény életmód, a stressz, valamint az ülőmunkából fakadó, mindennapos helytelen testtartás és egyoldalú terhelés.

A gerincpanaszok pedig kiváltó októl függően igen széles spektrumon mozognak, a kellemetlen nyomásérzettől, a zsibbadáson át egészen akár a szabad mozgást korlátozó fájdalomig számos formában jelentkezhetnek.

A funkcionális gyógytorna segíthet a fájdalom mértékének csökkentésében

Azonban amíg egyes mozdulatokra kifejezetten erősödhetnek a fájdalmak, addig vannak olyanok, amelyek segíthetnek a fájdalom mértéknek csökkentésében, vagy például gerincsérv esetén a porckorongot visszamozdítani a helyére.

Ezért, továbbra is sokan próbálkoznak gyógytornával a gerincfájdalom ellen. A funkcionális gyógytorna kezelés során a páciensek a gyakorlatban tapasztalják és tanulják meg a helyes testtartást, ülést, állást és fekvést.

Ennek segítségével felülíródhatnak a kóros mozgásformák, valamint felszabadulhatnak az idegek a nyomás alól, csökkenhet a fájdalom és akár a sérv kitüremkedése is csökkenthető.

A speciális McKenzie terápia a gerincfájdalom egyik leghatékonyabb kezelési módszere

A gerinc eredetű problémák-, valamint a gerincsérv kezelésében a hagyományos gyógytorna mellett azonban vannak célzottabb segítséget nyújtani képes módszerek is.

Ilyen speciális torna a gerinctorna, valamint a McKenzie terápia és torna, ami ma már a mozgásszervi fájdalomkezelésnek nemzetközileg elfogadott vizsgálati és kezelési módszere.

A gerinc különböző, nyaki-, háti-, és ágyéki szakaszaiban és az azokhoz kapcsolódó izmokban, ízületekben fellépő diszfunkciók esetén a McKenzie terápia a maga speciális vizsgálati és kezelési módszerével nem csak a panasz okának feltárásában nyújthat hathatósabb segítséget, de annak gyógyításában is.

A friss és a régebbi gerincbántalmakra egyaránt megoldással szolgálhat a McKenzie terápia

A speciális McKenzie torna és terápia ugyanis nem csak az előzetes képalkotó eljárásokra, a szakvéleményekre és a kórtörténetre támaszkodik, hanem egy nagyon alapos mozgásvizsgálatra is.

A részletes mozgásvizsgálat során a terapeuta felméri a fájdalomtünetek jelentkezésének helyét, erősségét, természetét és okát, valamint feltérképezi a mozgásterjedelem változásait annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb fájdalomcsillapító gyakorlatokkal szállhasson szembe a gyötrő gerincbántalmakkal.

A terapeuta a McKenzie torna során segít megérteni a pácienseknek önnön fájdalmuk természetét, továbbá olyan hatékony mozdulatokat, tartáspozíciókat és gyakorlatokat tanít meg számukra, amelyeknek a hatása akár azonnali fájdalomcsökkenés is lehet.

A betanított tornát ezek után otthon, az előírt módon érdemes elvégezni, ugyanis rendszeres, akár napi többszöri ismétléssel a panaszok csökkenése és az állapotjavulás már pár nap múltán érezhetővé válhat.

Címkék#pr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában