200 tonnás teherbírás

2019.06.05. 15:43

Egyelőre csak Újpestig tud menni az úszódaru (videó)

Reggel hat óra körül elindult a főváros felé a Clark Ádám úszódaru, de a magas vízállás miatt egyelőre nem tudja megközelíteni a baleset helyszínét.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Még mindig elég magas a Duna vízállása

Az M1 aktuális csatorna déli Híradójában elhangzott, hogy a Duna magas vízállása miatt szerdán csak Újpestig megy a Clark Ádám hajódaru, amely várhatóan délután 4 óra körül érkezik meg a dokkhoz, ahol le is horgonyoznak. Várhatóan még csütörtökön sem próbálják meg kiemelni a roncsot.

A hírműsorban az is elhangzott a műszaki mentés vezetőjére hivatkozva, hogy a búvárok szerdán már nem merülnek, mert a napra kitűzött feladatokat elvégezték. A következő feladat a Hableány teljes stabilizálása lesz, hogy a sodrásban ne mozduljon el a hajóroncs. A szakemberek a helyszínen azt mondták, szerdán már semmiképpen nem fogják kiemelni a hajóroncsot, de várhatóan csütörtökön sem.

Reggel hat óra körül elindult a főváros felé a Clark Ádám úszódaru

Azért van szükség rá, mert 200 tonna teherbírásával csak ez tud segíteni kiemelni a múlt héten balesetet szenvedett és elsüllyedt turistahajó, a Hableány roncsát – olvasható a kemma.hu oldalon.

A vízi jármű várhatóan délután 3-4 óra körül érkezik meg az Újpesti vasúti hídhoz – hangzott el az M1 aktuális csatornán.

A hajódarun tartózkodó tudósító azt valószínűsítette, hogy az elsüllyedt Hableány kirándulóhajó kiemelése nem szerdán történik majd, mert

az Újpesti vasúti hídtól körülményesebb lesz a hajódaru haladása. A magas vízállás miatt a legnehezebben a Margit híd alatt jut majd át.

Ismertette, a búvárok „emelőpontokat” alakítanak ki a hajón, és ha minden optimális lesz,

a hajódaru akár 20-30 perc alatt kiemelheti a roncsot a vízből.

Kockázatot jelent azonban, hogy nem lehet tudni, mennyire sérült meg a hajó a balesetben, így akár ketté is törhet a 70 éves hajó.

Múlt hét szerda este, nem sokkal 9 óra után a Margit hídnál a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, amely másodpercek alatt elsüllyedt. Hét embert kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták, 21 ember eltűnt. Azóta több újabb utas holttestét találták meg, 16 embert még keresnek.

Borítókép: Megemlékezők a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében a Margit hídnál 2019. június 3-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában