Döntések

2024.02.11. 10:00

Kocsis Máté: a jobboldalon a hibáknak is van következményük, a baloldalon a bűnöknek sincs

Novák Katalin köztársasági elnök lemondása világossá teszi, hogy a jobboldalon a hibáknak is van következményük, a baloldalon a bűnöknek sincs – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

MW

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője

Forrás: MTI

Fotó: Katona Tibor

Kocsis Máté úgy fogalmazott: ritka politikai helyzet állt elő. Az államfő felelősségteljes döntést hozott azzal, hogy miután kétely merült fel a gyermekvédelemmel kapcsolatosan, azt alapos oknak tekinti arra, hogy vállalja a következményeket.

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője egyenes döntésnek nevezte Novák Katalin lemondását, amely sokat elárul az államfő – valamint az ellenjegyzésére felelősséget vállaló Varga Judit – egyenes tartásáról.

Kocsis Máté kiemelte: 

a politikai baloldal esetében "ezer és egy botrányt" tud mondani a közelmúltból is, amelyekben semminek nincsen következménye. Az embernek egyből Gyurcsány Ferenc jut eszébe, mert 2006-ban olyan történt, amely után az akkori miniszterelnöknek "semmilyen körülmények között soha nem lett volna szabad visszatérnie a politikába"

 – mondta. 

Megjegyezte: ehhez képest ma ő a legnagyobb baloldali párt vezetője, sőt az egész baloldalnak ő a vezetője.

Ha Gyurcsány Ferenc esetéből nem is tanult a baloldal, akkor gondoljanak csak bármelyik olyan baloldali botrányra "a drogozós ügytől" elkezdve a korrupciós ügyekig Cseh Katalin környékén, vagy a mostani budapesti városházi botrányokra, de akár "az antifákkal való együttműködésre, amely mégiscsak azt jelentette, hogy Budapest utcáin vér folyt, amikor megtámadtak ártatlan embereket" – tette hozzá.  

 Kocsis Máté szerint 

lehet mondani a gazdaság, a politika, az ideológia vagy akár a hatalom körében történt bűnöket, amelyeknek semmi következményük nem volt a baloldalon, miközben a jobboldalon nem ez az első eset, hogy hiba esetén az érintett azonnal lemond 

– mutatott rá.

Azt, hogy Novák Katalin lemondása után több párt is felvetette az államfő közvetlen választását, Kocsis Máté úgy kommentálta: a DK és az MSZP ne vesse fel ezt, mert amikor kormányon voltak, nem jutott eszükbe. 

Abba a "játékba" furcsa lenne belemenni, hogy amikor a baloldal kormányoz, ők választják az elnököt, amikor nem, akkor meg válassza a nép 

– mondta.

Akkor lenne hiteles ez a követelés, ha eszükbe jutott volna akkor is, amikor ők adták a parlamenti többséget – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője.

Amennyiben Novák Katalin vasárnap írja alá a lemondását, az Országgyűlésnek tizenöt napon belül döntenie kell annak elfogadásáról. Ez azt jelenti, hogy február 26-án a tavaszi ülésszak első napján meg is tudják hozni a döntést.

Amennyiben a parlament a lemondást elfogadja – amihez a frakcióvezető nem fűz komolyabb kételyeket –, akkor attól számítva harminc napon belül meg kell választani az új államfőt. 

Ez azt jelenti, hogy márciusban lesz új államfője Magyarországnak

 – fogalmazott.

Kocsis Máté az Orbán Viktor miniszterelnök által benyújtott alaptörvény-módosító javaslatot is egy gyermekvédelmi intézkedésnek értelmezte, hiszen az arról szól, hogy aki gyermekek sérelmére követ el szándékos bűncselekményt, az nem fordulhat az elnökhöz kegyelemért.

A Fidesz frakcióvezetője szerint érdekes kettősség, hogy a baloldal most lelkesen kívánta megbuktatni az államfőt, azonban korábban nem szavazott meg egyetlen gyermekvédelmi módosítást sem.

Ennek ellenére Kocsis Máté azt gondolja, hogy ezt az alaptörvény-módosítást most megszavazza a baloldal, de nem zárja ki az ellenkezőjét sem. 

Ráadásul tavasszal benyújtják a parlament elé a gyermekvédelmi törvény második csomagját is

 – jegyezte meg.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában