Álláspont

2023.12.09. 13:04

Orbán Viktor: célunk, hogy Magyarország a világ minden országával kereskedjen! (videó)

A miniszterelnök Youtube-csatornájára felkerült a legutóbbi, Kossuth rádiónak adott interjú egy részlete. Orbán Viktor emellett a héten nemzetközi interjúk sorát adta.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2023. december 1-jén

Forrás: MTI

Fotó: Fischer Zoltán

Orbán Viktor a Kossuth rádió műsorában úgy fogalmazott, 

hazánknak az az érdeke, hogy a világ minden országával kereskedjünk, gazdaságilag együttműködjünk, és próbáljunk haszonra szert tenni.

Mint mondta, minden bezárkózás, blokkosodás ellentétes Magyarország érdekeivel.

Az interjúrészletet itt nézheti meg:

A miniszterelnök diplomáciai nagyüzem kellős közepén tárgyal. A Magyar Nemzet feleleveníti, hogy a kormányfő csütörtökön Párizsban tárgyalt Emmanuel Macron francia államfővel. Az elnök személyesen hívta meg a magyar miniszterelnököt, hogy a közelgő uniós csúcs előtt egyeztessenek többek között Ukrajna uniós csatlakozásáról és a háborúban álló országnak szánt EU-s pénzekről.

Orbán Viktor a párizsi útja során a francia Le Point hetilapnak adott interjút. Leszögezte:

Nem járulok hozzá olyan döntéshez, ami rossz Magyarországnak. Az a felfogásom Európáról, hogy amíg nem ért egyet mindenki, addig nincs döntés. Ukrajna nehéz helyzetben van az orosz invázió miatt, ezért úgy döntöttünk, támogatjuk. Egyetértek azzal, hogy az Európai Tanács pozitív jelzéseket küldjön Ukrajnának, ám vannak egészen másfajta jelzések, mint például az uniós tagságról szóló tárgyalások megkezdése. Azt nem szabad megtennünk

– fogalmazott a háborúban álló ország EU-csatlakozásáról Orbán Viktor. Hozzátette: technikailag nem is vétóról van szó ebben az esetben. Az interjút készítő újságíró szerint Európában most minden szem Orbán Viktorra szegeződik, így rögtön feltette a kérdést: miért ellenzi az ukránok lehetséges csatlakozását?

Két okból. Először is, mert nem állnak készen a tárgyalásra. Másrészt mi, európaiak sem állunk készen arra, hogy teljes jogú tagként fogadjuk el őket. Az Európai Bizottság jelentése, amely szerint hét feltételből négy már teljesült, egyszerűen hazugság. Ukrajna köztudottan a világ egyik legkorruptabb országa.

Orbán Viktor ehelyett stratégiai partnerséget javasol Ukrajnával, amelyben különböző, a mezőgazdaságról, vámokról és biztonságról szóló szerződést lehet tető alá hozni Kijevvel.

A cikk folytatása ITT érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában