Ukrán válság

2023.11.24. 06:15

A magyarok többsége ellenzi Ukrajna anyagi támogatását és felfegyverzését

A Magyar Nemzet cikkében ismerteti a Nézőpont Intézet friss felmérését, melyből kiderül, hogy a magyarok több mint kétharmada (69 százalék) nem ért egyet a további anyagi támogatással, amíg Magyarország nem jut hozzá az európai uniós forrásokhoz.

MW

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b-j) kezet fog, miután sajtótájékoztatót tartottak az Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának első napi ülésén 2023. február 9-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olivier Hoslet

A magyar kormány 13. alkalommal indított nemzeti konzultációt 2010 óta annak érdekében, hogy a magyarok véleményével vértezze fel magát az Európai Bizottsággal folytatott legfőbb vitás kérdésekben. A konzultáció 11 kérdése közül kettő Ukrajna pénzügyi segélyezésére vonatkozik. 

Az unió brüsszeli vezetése további ötvenmilliárd euróval akarja támogatni Ukrajnát, amit a magyar kormány mindaddig nem támogat, amíg Magyarország nem kapja meg a neki járó uniós pénzeket. Ezenfelül az Európai Unió további húszmilliárd eurót fordítana Ukrajna felfegyverzésére, amely tervvel szemben a magyar kormány inkább a tűzszünetet előmozdító kezdeményezéseket támogatná. Fontos, hogy mit gondolnak a magyarok ezekben a kérdésekben, ezért a Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy a magyarok egyetértenek vagy sem az uniós javaslatokkal – derül ki az intézet friss felméréséből, amelyet a Magyar Nemzet közölt

Forrás: Nézőpont Intézet

A Nézőpont Intézet adatai szerint míg az Európai Unió brüsszeli vezetése tagállami többletbefizetésből szeretné további ötvenmilliárd euróval támogatni Ukrajnát, addig 

a magyarok több mint kétharmada (69 százalék) nem ért egyet a további anyagi támogatással, amíg Magyarország nem jut hozzá az európai uniós forrásokhoz, s csak ötödük (22 százalék) tartaná ezt elfogadhatónak.

Nem meglepő a kormánypárti szavazók egysége (94 százalék nem ért egyet) a kérdésben, ugyanakkor a baloldali szavazók ebben a kérdésben is megosztottak. 

A magyarok háromnegyede (74 százalék) nem ért egyet azzal, hogy az Európai Unió tagállamai további húszmilliárd eurót adjanak Ukrajna felfegyverzésére, s csak alig egyötödük (19 százalék) ért egyet ezzel a javaslattal. 

A magyar kormány békepárti álláspontjával azonban nemcsak a kormánypárti szavazók (95 százalék), de a baloldaliak relatív többsége (48 százaléka) is egyetért, szemben a brüsszeli javaslattal egyetértő baloldaliak kisebbségével (41 százalék). 

A cikk folytatása IDE kattintva olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában