Ukrán válság

2023.02.28. 06:09

Orosz csapás érte Herszont

370. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, az Origo, és a Mandiner híreiből válogatunk.

Az ukrán katonák 2023. január 25-én, az ukrajnai orosz invázió közepette drónt indítottak útnak a Donyeck régióban található ukrán Bahmut város közelében

Forrás: AFP

Fotó: Anatolij Stepanov

A hollandok több mint 180 millió eurót adományoztak Ukrajnának

Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának egy évvel ezelőtti kezdete óta a hollandok körülbelül 183 millió euró (mintegy 70,4 milliárd forint) adományt gyűjtöttek a háború ukrajnai károsultjainak - közölte az adománygyűjtésben és a támogatások eljuttatásában, elosztásában közreműködő 11 holland segélyszervezet kedden.

A segélyszervezetek Hágában tartott sajtótájékoztatójáról tudósító NT Times című angol nyelvű holland hírportál tudatta: az adomány több mint 2,8 millió embernek nyújtott segítséget Ukrajnában.

November végéig a segélyszervezetek 87,9 millió eurót költöttek főként akut sürgősségi segélyekre, valamint orvosi ellátás és pszichológiai támogatás nyújtására. Mivel az infrastruktúra elleni orosz támadások elhúzódó áramszüneteket eredményeztek, a segélyszervezetek generátorokat, kályhákat, tűzifát és meleg ruhákat osztottak szét - közölték.

Több tízmillió eurót fordítottak megélhetési költségekre, élelmiszerre és ivóvízre, valamint szállás, illetve menedék biztosítására. Az adományok közel háromnegyedét Ukrajnában költötték el, a maradékot pedig a háború elől Hollandiában menedéket találó ukránok megsegítésre fordították - közölték.

A napilap emlékeztetett, a holland segélyszervezetek katasztrófák esetén az ország mintegy 17 millió lakosától kérnek adományokat. 

Donyecki tisztségviselő: Háromezer ukrán katona maradt a bekerített Bahmutban

Legkevesebb háromezer ukrán katona maradt az ostromlott Artemivszk (Bahmut) városban - jelentette ki Jan Gagin katonai és politikai szakértő, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója kedden a TASZSZ hírügynökségnek.

Gagin szerint

 az orosz hadsereg szinte minden, a helyőrség katonáinak cseréjére, és az utánpótlás szállítására irányuló kísérletet meghiúsít, ezért erre nem is nagyon történnek kísérletek.

Nem zárta ki ugyanakkor annak lehetőségét, hogy hadianyagot szállító ukrán hadoszlopok megkísérelnek majd betörni a városba, vagy az ukrán hadvezetés megpróbálja kimenteni csapatai egy részét az ostromlott Bahmutból.

Ukrán vezérkar: Az orosz erők folytatják Bahmut ostromát

Az orosz erők változatlanul ostromolják a Donyeck megyei Bahmut városát, Herszon és Zaporozzsja térségében pedig egyes területeken a megszállók igyekeznek megteremteni a feltételeket az offenzíva megkezdéséhez - jelentette kedden az ukrán vezérkar.

Az ukrán légierő a nap folyamán három csapást mért az orosz haderő gócpontjaira. 

A rakéta- és tüzérségi egységek eltalálták az egyik csapatösszevonási területet, valamint az oroszok légvédelmi rakétarendszereinek két állását.

Kedden az orosz erők egy rakétatámadást és két légicsapást hajtottak végre, továbbá 20-szor lőttek rakéta-sorozatvetőkkel.

Az Oroszországi Föderáció fő erőfeszítéseit változatlanul a Harkiv megyei Kupjanszk, Donyeck megyében pedig Liman, Bahmut, Avgyijivka és Sahtarszk irányában tervezett offenzív műveletekre összpontosítja - írta a vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében.

A fehérorosz vezetés szerint álhír, hogy a hét végén Minszknél orosz katonai gépet robbantottak fel

Álhírnek nevezte a fehérorosz külügyminiszter-helyettes azt az állítást, miszerint hétfői híradások szerint a hét végén fehérorosz ellenzéki aktivisták Minszk közelében felrobbantottak egy orosz katonai gépet.

"Bármiféle hivatalos reakció hiányában mély meggyőződésem, hogy ez egy újabb álhír nemzetbiztonságunk bizonyos hibáinak kiemelésére"

 - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Jurij Ambrazevics fehérorosz külügyminiszter-helyettes az ENSZ genfi központjában zajló Leszerelési Konferencia során.

Aljakszandr Azarov, a rendvédelmi szervek volt dolgozói által létrehozott BYPOL ellenzéki szervezet vezetője vasárnap Telegram-oldalán közölte, hogy 

felrobbantottak egy orosz Berijev A-50 katonai légtérellenőrző repülőgépet Minszk közelében egy repülőtéren. 

A bejelentésről a lengyelországi székhelyű Belsat fehérorosz hírcsatorna is beszámolt, Azarov ugyanakkor nem támasztotta alá bizonyítékokkal állítását.

Vlagyimir Putyin aláírta az Új START-szerződésben való orosz részvételt felfüggesztő törvényt

Aláírta az orosz államfő azt a törvényt, amely felfüggeszti Oroszország részvételét a hadászati támadófegyverek korlátozásáról megkötött orosz-amerikai Új START-szerződésben.

A jogszabály értelmében, amelyet a jogi információk hivatalos internetes portálján tettek közzé, Oroszországnak a szerződésben való újbóli részvételéről az elnök dönthet.

Putyin a múlt kedden, az orosz parlament két házához intézett üzenetében jelentette be a szerződésben való részvétel felfüggesztésének szándékát, majd az erről rendelkező törvénytervezetet maga terjesztette be. Ezt szerdán a törvényhozás mindkét kamarája egyhangúlag megszavazta.

A kémelhárítás megerősítésére utasította az FSZB-t az orosz elnök

A kémelhárítási tevékenység és az ukrán szabotázscsoportok elleni küzdelem fokozására szólította fel az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB) Vlagyimir Putyin a szakszolgálat kollégiumának keddi, moszkvai tanácskozásán.

 Putyin szerint a terrorfenyegetettség oroszországi megnövekedése összefügg Ukrajna és a nyugati országok fellépésével, amelyek "régi barátaikat" használják e célra. 

Az FSZB feladataként nevezte meg a diverzánscsoportok, a fegyverek, és a lőszer határon át történő bejuttatásának megakadályozását, a hadsereg támogatását a "különleges hadművelet" során, valamint a biztonsági szervek felállításának támogatását az Ukrajnától elcsatolt területeken.  

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) felszólal az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB igazgatótanácsának ülésén Moszkvában 2023. február 28-án
Fotós: Gavriil Grigorov / Forrás: . MTI/AP/Pool/Kreml

Hangsúlyozta, hogy elejét kell venni azok tevékenységének, akik megpróbálják megosztani az orosz társadalmat, "fegyverként használva a szeparatizmust, a nacionalizmust, a neonácizmust és az idegengyűlöletet".

Jelenleg a legaktívabb kísérletek történnek arra, hogy ezt a söpredéket aktivizálják országunkban

– mondta.

Putyin arra is utasította az FSZB-t, hogy szigorúbban ellenőrizze az államvédelmi megrendelések teljesítését, és az ukrajnai katonai műveletekben részt vevő csapatok ellátását. Utasította a szolgálatot, hogy haladéktalanul avatkozzon be az e célokra elkülönített költségvetési források jogellenes felhasználása estén.

Fontosnak nevezte, hogy az FSZB visszaszorítsa az internet és a közösségi média felhasználását a fiatalok szélsőséges tevékenységekbe való bevonására, és fellépjen azok ellen, akik ezeket az eszközöket a terrorizmus népszerűsítésére és toborzásra használják fel.

A fehérorosz vezetés szerint álhír, hogy a hét végén Minszknél orosz katonai gépet robbantottak fel

Álhírnek nevezte a fehérorosz külügyminiszter-helyettes azt az állítást, miszerint hétfői híradások szerint a hét végén fehérorosz ellenzéki aktivisták Minszk közelében felrobbantottak egy orosz katonai gépet.

Bármiféle hivatalos reakció hiányában mély meggyőződésem, hogy ez egy újabb álhír nemzetbiztonságunk bizonyos hibáinak kiemelésére

– nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Jurij Ambrazevics fehérorosz külügyminiszter-helyettes az ENSZ genfi központjában zajló Leszerelési Konferencia során.

Aljakszandr Azarov, a rendvédelmi szervek volt dolgozói által létrehozott BYPOL ellenzéki szervezet vezetője vasárnap Telegram-oldalán közölte, hogy felrobbantottak egy orosz Berijev A-50 katonai légtérellenőrző repülőgépet Minszk közelében egy repülőtéren. A bejelentésről a lengyelországi székhelyű Belsat fehérorosz hírcsatorna is beszámolt, Azarov ugyanakkor nem támasztotta alá bizonyítékokkal állítását.

Azarov hétfőn a Reutersnek telefonon mondta el, hogy a műveletet hónapokig tervezték, a BYPOL "partizánjai" pedig a jövőben több hasonló akció végrehajtását tervezik.

A BYPOL-t Fehéroroszországban terrorszervezetként, a Belsat hírcsatornát pedig szélsőséges hírközlőként tartják nyilván.

Külügyi szóvivő: nem hagyjuk, hogy bárki belesodorjon minket a háborúba

Nem hagyjuk, hogy bárki belesodorjon minket a háborúba, továbbra is tűszünetet és béketárgyalásokat szorgalmazunk

 – reagált Paczolay Máté külügyi szóvivő az ukrán külügyminiszter-helyettes azon nyilatkozatára, amely szerint "Magyarország támogatja az ukrán nemzet elpusztítását".

Paczolay Máté az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében a nyilatkozatról úgy fogalmazott, hogy az "

egy nyilvánvaló provokáció, ráadásul minősíthetetlen stílusban. Nem hagyjuk, hogy bárki belesodorjon minket a háborúba, továbbra is tűszünetet és béketárgyalásokat szorgalmazunk.

Jevhen Perebijnisz ukrán külügyminiszter-helyettes a szlovák SME Svetnek adott interjújában Magyarországgal kapcsolatban azt mondta: azzal, hogy Magyarország blokkolja az Oroszország elleni szankciókat, közvetlenül segíti Oroszországot. Jevhen Perebijnisz szavai szerint csalódottak Magyarország hozzáállása miatt. Erre példaként a többi között az Ukrajna-NATO bizottság ülésének blokkolását, valamint szankciókkal kapcsolatos kritikus megnyilvánulásokat említette.

Csalódásnak nevezte Magyarország álláspontját, miszerint a békéhez az az út, hogy Ukrajnának fel kell hagynia az ellenállással Oroszországgal szemben. Az ukrán külügyminiszter-helyettes szerint Vlagyimir Putyin célja "egész Ukrajna megszállása és az ukrán nemzet elpusztítása". 

Ez azt jelenti, hogy Magyarország támogatja az ukrán nemzet elpusztítását

 – hangoztatta Jevhen Perebijnisz a szlovák SME Svetnek.

Bírálta az orosz és az azeri külügyminiszter az EU örményországi misszióját

Az orosz és az azeri külügyminiszter bírálta kedden, hogy az Európai Unió polgári missziót (EUMA) telepít az örmény-azerbajdzsáni határ örmény oldalára.

Az uniós tagországok külügyminiszterei a múlt hét elején jelentették be, hogy az EUMA célja a határ menti területek stabilitásának erősítése. Örményország kérésére az EUMA rutinszerű járőrözést fog végezni, és helyzetjelentéseket fog készíteni azzal a céllal, hogy az EU világosabb képet kapjon a helyi fejleményekről. Az EUMA kezdeti megbízatása két évre szól, műveleti parancsnoksága Jegegnadzorban lesz.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Bakuban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az Európai Unió ezzel a lépéssel nyíltan támadja Oroszországnak az Örményországgal és Azerbajdzsánnal fenntartott kapcsolatait. Hozzátette, "kétségesnek tartja, hogy az uniós misszió működése, mandátuma legitim lenne".

Ceyhun Bayramov azerbajdzsáni külügyminiszter újságírók előtt arról beszélt, hogy az EUMA misszió létrehozása után "rombolóbb" lett Örményország hozzáállása a Bakuval folytatott tárgyalásokhoz. Megjegyezte, hogy a tavaly hasonló megfontolásból két hónapra telepített misszió sem érte el a kitűzött célokat.

Ilham Aliyev azeri elnök múlt héten azt mondta, hogy "konstruktív" megbeszélést folytatott Münchenben Nikol Pasinján örmény államfővel, és Baku vizsgálja az Örményország által előterjesztett javaslatokat egy teljes körű békeszerződésre.

Az orosz erők ismét lőtték Herszont

Az orosz erők kedden ismét tüzet nyitottak a dél-ukrajnai Herszon városára, a hatóságok eddigi értesülései szerint két civil meghalt a támadásban – közölte Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője.

Az orosz támadás következtében egy családi ház összedőlt

 – tette hozzá Jermak. 

Az ukrán vezérkar közlése szerint 

az elmúlt napban az orosz erők több mint 25 településre nyitottak tüzet a herszoni régióban, a Denyeper (Dnyipro) folyó ukrán ellenőrzés alatt jobb partján, aminek következtében három helyi lakos sérült meg.

Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója a Telegramon arról adott hírt, hogy az orosz erők Szvjatohirszk települést is tűz alá vették keddre virradó éjjel, aminek következtében az ukrán katasztrófavédelem egy tagja életét vesztette, további négy pedig megsebesült.

Ez egy szándékos és cinikus csapásmérés volt, nem a fegyveres erőkre, hanem azokra, akik a harci tevékenységek alatt is segítik a civilek túlélését

 – emelte ki a kormányzó.

Sebesült ukrán katonával érkezik egy szanitéc egy tábori kórházba az ukrajnai háború frontvonalánál, a Donyeck megyei Bahmut térségében 2023. február 26-án 
Fotós: Jevhen Maloletka / Forrás: MTI/AP

Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója arról számolt be, hogy 

a régióban lévő Kupjanszk városra kedd reggel nyitottak tüzet az orosz erők, a támadásban egy civil vesztette életét.

Hozzátette, hogy több lakóház dőlt romba és egy óvoda épülete megrongálódott.

Az ukrán vezérkar keddi jelentése szerint eddig hozzávetőleg 149 240 orosz katona halt meg Ukrajnában, közülük mintegy 550-en az elmúlt nap alatt.

Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett további három orosz harckocsit és három tüzérségi rendszert.

Ilyen állapotok uralkodnak jelenleg Bahmutban (videó)

A Szabad Európa Rádió forgatott az ostromlott városban. A rádió munkatársainak nyilatkozó ukránok szerint naponta küzdenek meg az oroszokkal, akik azonban nem a Wagner-csoport tagjai, hanem reguláris csapatok, akik a sebesülteket próbálják meg evakuálni, tízfős csoportokban támadnak – írja a Mandiner.

Lezuhant egy drón egy Moszkva megyei gázkompresszor közelében

Lezuhant egy drón száz méternyire a Gazprom gázkompresszor-állomásától a Kolomnai járásban lévő Gabasztovo községben - közölte Andrej Vorobjov, Moszkva megye kormányzója kedden a Telegramon.

A kormányzó szerint a drón lezuhanását követően nem történt robbanás, a földön sem sérülés, sem kár nem keletkezett.

A helyszínen tűzszerészek, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és más szervek munkatársai dolgoznak.

A célpont valószínűleg a polgári infrastruktúra egyik létesítménye volt

 – írta Vorobjov.

A drón eredetéről egyelőre nem adtak ki hivatalos tájékoztatást. A TASZSZ hírügynökség azt közölte, hogy egy külföldi, Oroszországban lajstromba nem vett pilóta nélküli repülő eszközről van szó.

A Kommerszant című lap a Shot Telegram-csatornára hivatkozva azt írta, hogy a drón típusa UJ-22 Airborne volt. Ezt a modellt az ukrán Ukrdzset vállalat gyártja. A szerkezet hatótávolsága 800 kilométer, sebessége óránként 130-140 kilométer, hasznos teherbírása pedig elérheti a 20 kilogrammot. A Shot informátora úgy véli, hogy a drónból kifogyhatott az üzemanyag, ezért veszített a magasságából, fának ütközött és lezuhant.

Az orosz védelmi tárca azt közölte, hogy a rádióelektronikai egységek polgári infrastruktúra elleni ukrán dróntámadást akadályoztak meg a dél-oroszországi Kubány régióban és Adigeföldön. A minisztérium szerint mindkét drón letért a röppályájáról, és a földre zuhanva nem okozott kárt.

Az egyik UAV a mezőn zuhant le, a másik UAV nem okozott kárt a megtámadott polgári infrastruktúrában

 – áll a közleményben.

Kedden délelőtt egyébként Szentpéterváron, a pulkovói repülőtéren átmenetileg, helyi idő szerint 10 óra 20 perctől délig, leállították a repülőgépek fogadását és indítását. Az okot az intézkedés elrendelésekor nem közölték. A TASZSZ forrása szerint a repülőtér körül 200 kilométeres körzetben zárták le a légteret.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a szentpétervári légtérzárat a nyugati katonai körzet légvédelmi erőinek kiképzése miatt rendelték el; a vadászgépek egy feltételezett betolakodó célpont azonosítását és elfogását gyakorolták, a mentőszolgálatokkal és a rendvédelmi szervekkel együttműködésben.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin elnököt tájékoztatták a pulkovói helyzetről. A szóvivő a légtérzár okának megnevezését az illetékes szervek hatáskörébe utalta.

Az állami Sputnik rádió azt közölte, hogy információi szerint Szentpétervár légterét azért zárták le, mert egy ismeretlen tárgy repült be Finnország felől az orosz légtérbe, és áthaladt Karélia fölött.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma arról tájékoztatott, hogy szerverek feltörése miatt néhány oroszországi régióban hamis légiriadót sugároztak a rádiók. Az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félsziget több körzeti adója a saját adása helyett Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés parancsnokának fenyegetőzését adta. Hasonló hackertámadás történt Voronyezs megyében is, valamint több szórakoztató adó hullámhosszán.

A Sputnik rádió honlapján szakértőkre hivatkozva azt írta: a támadás - amely egyébként már nem az első volt - próba lehet egy, az orosz elektronikus média ellen végrehajtandó akcióhoz. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint januárban kísérlet történt az orosz műsorszóró műholdak blokkolására.

Stoltenberg: itt az ideje, hogy ratifikálják a finn és a svéd csatlakozást

Itt az ideje, hogy a még hiányzó tagországok is ratifikálják Finnország és Svédország NATO-csatlakozását és teljes mértékben befogadják az észak-atlanti szövetségbe a két észak-európai országot - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden Helsinkiben, a ratifikációt még nem teljesítő Magyarországra és Törökországra utalva.

Sanna Marin finn kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján Stoltenberg elmondta: a Törökországgal folytatott egyeztetéseken sikerült haladást elérni, és a jövő héten tárgyalást folytatnak majd Brüsszelben a török, a svéd és a finn kormány képviselői.

A két észak-európai ország tavaly májusban adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz az ukrajnai háború kirobbanása után. A bővítéshez szükséges, hogy az összes tagállam ratifikálja a csatlakozást. Törökország a kezdetektől ellenezte a bővítést arra hivatkozva, hogy Svédország - Ankara megítélése szerint - kurd terroristáknak ad menedéket.

Stoltenberg azt mondta, mindkét ország teljesítette már az Ankara által tavaly nyáron megszabott feltételeket.

A két ország "már most sokkal jobb helyzetben van, mint a jelentkezésük előtt, mert elképzelhetetlen, hogy a NATO ne reagálna abban az esetben, ha valamilyen fenyegetés érné Svédországot vagy Finnországot" - fogalmazott a NATO-főtitkár.

Sanna Marin megjegyezte, hogy még a magyar parlamentnek is ratifikálnia kell a NATO-bővítést, amelyet a magyar kormány - a finn miniszterelnök szavai szerint - támogatásáról biztosított, és nem támasztott feltételeket a jóváhagyásához.

Jens Stoltenberg Magyarországgal kapcsolatban úgy fogalmazott: azt reméli, Budapesten "gyorsan" zöld jelzést kaphat az ügy.

Stoltenberg az újságírók előtt azt is kijelentette, hogy a NATO-tagállamok között egyetértés van arról, hogy Ukrajna "hosszú távon" a szövetség tagja lesz, de jelenleg egyelőre Kijev Oroszországgal szembeni támogatására fókuszálnak.

Orosz csapás érte Herszont

Orosz csapatok támadták a déli Herszon városát február 28-án reggel, egy ember meghalt, egy pedig megsebesült - jelentette Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője.

Putyin nyitott marad a tárgyalásra

Vlagyimir Putyin elnök nyitott volt és marad minden olyan kapcsolatfelvételre, amely valamilyen módon segítheti Oroszországot biztonsági céljainak elérésében - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Izvesztyija című lapban kedden megjelent interjúban.

Peszkov a terjedelmes interjúban a biztonsági koncepcióban változást sürgetett a Nyugat részéről: a biztonság oszthatatlansága elvének elismerését, vagyis azt, hogy egy ország biztonsága nem szavatolható egy másik rovására. Nehezményezte, hogy a háborút megelőzően semmibe vették Moszkva Washingtonba, Brüsszelbe és Bécsbe eljuttatott biztonsági aggályait. Méltatta az ukrajnai politikai rendezéssel kapcsolatos kínai tervet, amely szerinte egybeesik az orosz megközelítéssel.

A szóvivő szerint Moszkva lehetőleg békésen, a tárgyalóasztalnál akarja elérni céljait, ám ha ez nem lehetséges, akkor katonailag is kész erre. Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök tárgyalási készséget kifejező kijelentéseivel kapcsolatban kijelentette: a közelmúltban nem történt ilyen kezdeményezés. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a közvetítői potenciál "egyszerűen megszűnik", ha valamelyik ország Ukrajna oldalán beavatkozik a konfliktusba.

"Ukrajnában maradtak még olyan erők, amelyeknek nem tetszik a jelenlegi kijevi rendszer" - válaszolt arra kérdésre, hogy vannak-e még tárgyalásra kész partnerek Ukrajnában. Mint mondta, ezen erők egy kis része még mindig Kijevben, más részük pedig máshol, egyebek között Oroszországban van. Közéjük sorolta Viktor Medvedcsukot, az ukrán állampolgárságától és parlamenti mandátumától idén megfosztott ellenzéki politikust, akinek, mint mondta, "vannak támogatói, még ha nem is olyan sokan, mint szeretnénk".

Megjegyezte, hogy az Ukrajnában maradottak "egyszerűen félnek". "Fizikai értelemben veszélyes bármilyen módon felemelni a fejüket, mert azonnal megsemmisítik őket" - tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy Moszkva felfüggesztette részességét a hadászati támadófegyverek korlátozásáról megkötött orosz-amerikai Új START szerződésben, kijelentette: "A helyzetben a mi szempontunkból nézve kardinális változás állt be".

Emlékeztetett arra, hogy a dokumentum születésekor a teljesítmény és mennyiség szempontjából az orosztól és az amerikaitól messze elmaradó, ám az európai stratégiai biztonsági rendszer számára jelentős brit és francia nukleáris arzenál "kimaradt a képből".

"És abban a pillanatban, amikor a NATO de facto részesévé vált az ukrajnai konfliktusnak, a helyzet megváltozott. A NATO most lényegében egy tömbként, már nem hagyományos ellenfelünkként, hanem ellenségünkként lép fe.l A hírszerzésük a nap 24 órájában ellenünk dolgozik, a fegyvereiket, ahogy Putyin egy nemrégiben adott interjúban hangsúlyozta, ingyen szállítják Ukrajnának, és lövik a hadseregünket (...). A NATO-n belül kötelezettségvállalások és kollektív döntések születnek az új szállítmányokról, az új, egyre magasabb műszaki színvonalú fegyverekről" - jelentette ki.

Peszkov nehezményezte, hogy a döntést nyugati részről csak kérlelhetetlen bírálatok érték, ám nem mutatott senki készséget arra, hogy megszívlelje az orosz aggályokat.

"Makacsul nem akarják meghallani Putyin szavait" - fogalmazott.

Kifogásolta, hogy az Egyesült Államok és az uniós országok azzal, hogy az ENSZ megkerülésével vezetnek be szankciókat mások, elsősorban Oroszország ellen, megsértik a nemzetközi jogot, mert a gazdasági büntetőintézkedések kizárólag a világszervezet Biztonsági Tanácsának jóváhagyásával érvényesíthetők.

Kitért arra is, hogy az orosz elnök politikájának támogatottsága az országon belül a közvélemény-kutatások szerint változatlanul magas. Mint mondta, Putyin egyelőre nem nyilatkozott róla, hogy kívánja-e jelöltetni magát a jövő évben esedékes államfőválasztáson.

Hekkertámadás ért több orosz műsorszolgáltatót

Egy hackertámadás miatt egyes orosz regionális műsorszolgáltatók kedden hamis figyelmeztetést adtak ki, amelyben arra szólították fel az embereket, hogy keressenek menedéket egy közelgő rakétatámadás elől - közölte az orosz vészhelyzeti minisztérium.

A regionális televízióban a közösségi médiában közzétett képek szerint egy olyan képet mutattak, amelyen egy beérkező rakéták elől fedezékbe menekülő ember szimbóluma látható, és egy "Mindenki az óvóhelyre, most" üzenet.

Lezárták a légteret Szentpétervár felett

A szentpétervári Pulkovo repülőtér kedden ideiglenesen felfüggesztette az összes járatot - közölte a város önkormányzata, miután az orosz média meg nem erősített értesülései szerint a város felett egy azonosítatlan tárgy, a feltételezések szerint egy drón van.

A Baza online orosz hírportál azt írta, a tárgy miatt vadászgépeket küldtek fel.

Orosz tábornok: amerikai vegyi provokáció készül Kramatorszknál

Amerikai vegyi provokáció van előkészületeben a az ukrajnai műveleti övezetben: a donyecki régióban lévő Kramatorszkba pszichotróp anyagokat szállítottak - közölte Igor Kirillov altábornagy, az orosz nukleáris, biológiai és vegyvédelmi erők parancsnoka a sajtó számára kedden kiadott nyilatkozatában.

Kirillov állítását John Sullivan volt moszkvai amerikai nagykövetnek egy múlt szerdai nyilvános kijelentéséből vezette le, amely szerint Oroszország vegyi fegyverek bevetését tervezi a műveleti övezetben. Mint mondta, ezt az információt az orosz védelmi tárca olybá veszi, hogy maga az Egyesült Államok és bűntársai készülnek mérgező vegyi anyagokkal provokációt végrehajtani.

A tábornok szerint február 10-én egy külföldi állampolgárok által kísért, vegyi anyagokat szállító vagon érkezett Kramatorszkba, amelyet a helyi Kujbisev kohászati üzem területére vontattak. A rakományt, mint mondta, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), valamint az ukrán fegyveres erők parancsnoksága tisztjeinek felügyelete mellett rakodták ki.

Igor Kirillov azt mondta, hogy a vagonban 16 lezárt fémdoboz volt. Ezek felét vegyszerveszélyre felhívó táblával jelölték meg, amelyen a BZ felirat, valamint az ideiglenes harcképtelenséget okozó mérgező anyagok osztályának megfelelő jelölés, két piros vonal volt.

"Ez a vegyi anyag akut pszichózist, tájékozódási zavarokat, hallucinációkat, memóriazavarokat okoz" - mondta az orosz tábornok, emlékeztetve arra, hogy a BZ (3-kinuklidinil-benzilát) használata tilos a vegyi fegyverek tilalmáról szóló egyezmény 1. cikke szerint.

A kocsi öt CS-Riot feliratú és három CR-Riot feliratú dobozt is szállított, amelyeket az irritáló anyagokat jelző, egy piros vonalas jelöléssel látták el.

"A rakományt amerikai gyártmányú páncélozott járművekre helyezték, amelyek konvojban haladtak el az érintkezési vonal felé" - mondta Kirillov.

A tábornok által elmondottak értelmében Kramatorszkban február 19-én 11, "építőanyagok" és "cement" feliratú vasúti kocsit rakodtak ki. A vagonokban az orosz katonai tárca értesülései szerint valójában olyan, az amerikai szárazföldi erők számára korszerűsített repeszlőszer volt, amelyeket roncsoló elemekkel és folyékony irritálószerekkel töltöttek meg.

KIRILLOV, Igor
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott videófelvételről készített képen Igor Kirillov altábornagy, az orosz nukleáris, biológiai és vegyvédelmi erők parancsnoka sajtónyilatkozatot tesz Moszkvában 2023- február 28-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt 
Fotós: - / Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Kirillov azt állította, hogy az Euroatlanti Katasztrófaelhárítási Koordinációs Központ jelentős mennyiségű személyi védőfelszerelést tervez Ukrajnába szállítani, amely egyebek között 600 ezer ampullányi, foszfororganikus mérgező anyagok elleni szert, több mint 3 millió görcsoldó tablettát, méregtelenítő gyógyszereket, több mint 55 ezer személyi védőfelszerelés-készletet, 55 ezer gázálarcot és 13 ezer személyi vegyszerellenes csomagot tartalmaz. Mint mondta, ezt azzal indokolták, hogy az orosz fél már vetett be foszfortartalmú lőszert, és a helyzet előre jelzett súlyosbodása során mérgező anyagokat használhatnak.

A mérgező vegyi anyagok és a védőfelszerelés egyidejű szállítására vonatkozó tények arra utalnak, hogy a konfliktus során a BZ pszichotróp harcanyaggal nagyszabású provokációkat próbálnak végrehajtani

 – hangsúlyozta Kirillov.

Úgy vélekedett: az akció kitervelői arra számítanak, hogy mivel a háborús viszonyok lehetetlenné teszik az incidens nemzetközi kivizsgálását, a felelősséget Moszkvára fogják hárítani. Az altábornagy szerint az amerikai hadsereg a vietnami háborúban széles körben alkalmazta a BZ-t.

A Wizz Air leállítja moldovai járatait

A Wizz Air bejelentette, hogy légtérbiztonsági aggodalmak miatt március 14-től felfüggeszti az összes járatot a moldovai fővárosba, Chisinauba.

A légitársaság közölte: "Az utasok és a személyzet biztonsága továbbra is a Wizz Air első számú prioritása. A közelmúltban Moldovában történt fejlemények és az ország légterében tapasztalható megnövekedett, de nem küszöbön álló kockázatok nyomán a Wizz Air azt a nehéz, de felelősségteljes döntést hozta, hogy március 14-től felfüggeszti az összes chisinaui járatot."

A moldovai polgári légiközlekedési hatóság közölte, hogy a légitársaság február 14-én kérte a nyári menetrend jóváhagyását, és az ügynökség meghatározta, hogy a nemzeti légtérben számos eljárás betartásával biztonságosan hajthatók végre a repülések. A hatóság közölte, hogy "minden szükséges intézkedést" megtesz annak érdekében, hogy a Wizz Air a lehető leghamarabb visszatérjen a chisinaui repülőtérre, és hogy más fapados légitársaságokat vonzzon be.

A Wizz Air közölte, hogy a chisinaui járat helyettesítésére több gépük indul majd Európából a kelet-romániai Jászvásárba (Iasi), ami közel van a moldovai határhoz.

A japán kormány újabb szankciókat hozott Oroszország ellen

Újabb büntetőintézkedéseket jelentett be kedden a japán kormány Oroszország ellen Moszkva Ukrajna ellen indított háborúja miatt; a szankciók 143 természetes személyt és vállalatot érintenek, köztük a Wagner orosz biztonsági magáncéget - közölte a japán külügyminisztérium Tokióban.

Kisida Fumio miniszterelnök már múlt pénteken, a G7 országcsoportnak a háború egyéves évfordulóján tartott csúcstalálkozóján jelezte, hogy Tokió bővíteni készül az Oroszország elleni szankciók körét.

A videokonferenciaként tartott csúcstalálkozót követően kiadott közös közleményben a világ gazdaságilag legfejlettebb országait tömörítő csoport tagjai hozzátették, hogy újabb, összehangolt gazdasági szankciókat fognak hozni Moszkva ellen az elkövetkezendő hetekben.

Idén Japán a G7 soros elnöke, és január 1-től két évig tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának is, amelynek januárban a soros elnöki tisztjét is ellátta.

A szigetország többször élesen bírálta Oroszország ukrajnai hadműveletét, hangsúlyozva, hogy a válság nemcsak Európát sújtja, de felbátoríthatja Kínát indiai- és csendes-óceáni befolyásának kiterjesztésére.

Orosz szóvivő: a Nyugat álláspontján változtatni kell

Oroszország mindaddig nem folytatja részvételét az Egyesült Államokkal kötött nukleáris fegyverek csökkentéséről szóló Start-egyezményben, amíg Washington nem hallgat Moszkva álláspontjára - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden közzétett nyilatkozatában. Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten jelentette be Oroszország azon döntését, hogy felfüggeszti részvételét a legutóbbi Start-egyezményben, miután azzal vádolta a Nyugatot, hogy közvetlenül részt vesznek a stratégiai légitámaszpontok elleni csapáskísérletekben. Peszkov az Izvesztyija című napilapnak adott interjújában azt mondta, hogy az Egyesült Államok által vezetett „kollektív Nyugat hozzáállásán változtatni kell Moszkvával szemben. Egy ország biztonsága nem biztosítható egy másik ország biztonságának rovására" – mondta Peszkov.

Több mint hétezren érkeztek hétfőn Magyarországra

Magyarország területére 2023. február 27-én az ukrán-magyar határszakaszon 3827 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3877 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 41 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. február 27-én 97 ember, közülük 29 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

Az ukrán külügyminiszter népirtással vádolta Oroszországot

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, hogy Oroszország a modern történelem legnagyobb erőszakos gyermekdeportálását hajtja végre. Egy videóüzenetben azt mondta: "Ez népirtás, bűncselekmény." Kifejezései követik az ENSZ Biztonsági Tanácsában pénteken elmondottakat, amikor úgy fogalmazott: Oroszország "államilag támogatott emberrablásban" vesz részt Ukrajnában.

Korábban az ENSZ vezetője azt mondta, hogy az orosz invázió "az emberi jogok legsúlyosabb megsértését" váltotta ki.

António Guterres főtitkár beszédében elítélte Oroszország „értelmetlen" agresszióját, és kijelentette, hogy az „széles körű halált, pusztítást és kitelepítést szabadított el".

Ömlik Ukrajnába az amerikai pénz

Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere egy meglepetésszerű ukrajnai látogatáson találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel és más kulcsfontosságú ukrán kormánytisztviselőkkel hétfőn, hogy megerősítse Washington Kijevnek nyújtott támogatását. A Denisz Smihal miniszterelnökkel folytatott megbeszéléseket követően Yellen azt mondta, hogy az Egyesült Államok közel 50 milliárd dolláros biztonsági, gazdasági és humanitárius segítséget nyújtott, és újabb többmilliárd dolláros csomagot jelentett be az ország gazdaságának fellendítésére.

Romlik a helyzet Bahmutban

A helyzet a keleti frontvonalon fekvő Bahmut városában "egyre nehezebb" - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. „Az ellenség folyamatosan rombol mindent, amivel megvédhetjük pozícióinkat" – jelentette ki Zelenszkij.

Az ukrajnai Donyeck régióban található Bahmutban zajlottak a leghevesebb harcok azóta, hogy Oroszország alig több mint egy éve megtámadta Ukrajnát, amelynek egy része Oroszország ellenőrzése alatt áll. Az utóbbi időben az orosz erők erőfeszítései az iparváros elfoglalására fokozódtak, és csapatai egyre nagyobb teret hódítottak.

A magát önállónak kikiáltott Donyecki Népköztársaság szeparatista vezetője, Denis Puszilin azt mondta, hogy "gyakorlatilag minden, a városba vezető út orosz fegyveres felügyelet alatt áll".

Evakuálják az oroszok által beiktatott vezetőket

Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint az oroszok kedd óta evakuálják a helyi vezetőket a herszoni régióban található Oleskiből és Szkadovszkból. Azt írták a közösségi oldalon, hogy katonai teherautók érkeztek az oroszok által beiktatott vezetőkért, akik csak kézipoggyászt vihettek magukkal.

Helyreállt az áramszolgálatatás

Hétfőn egész napon át tartott az odesszai régióban bekövetkezett villamosenergia-hálózati baleset következményeinek felszámolása. Nagyszabású áramszünet volt, de egy napon belül helyreállt az áramszolgáltatás. Már az összes kritikus infrastruktúránál és a fogyasztók túlnyomó többségénél van áram - közölte az ukrán elnök.

Zelenszkij: Harci gépekre van szükségünk

Az orosz erők hétfőn összesen 14 kamikaze drónnal támadták Ukrajnát. Tizenegyet sikerült az ukrán légvédelemnek kiiktatnia, de három célt talált. Az Állami Sürgősségi Szolgálat három alkalmazottja Hmelnickijben megsebesült, ketten meghaltak, amikor becsapódott az egyik drón. A második drón éppen akkor talált be, amikor az első találatot követően a tüzet oltották - közölte éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij emlékeztetett: országának azért van szüksége modern harci repülőgépekre, hogy teljessé tegye Ukrajna légvédelmét.

"A légelhárító tüzérek légierőnk harcosaival és szakembereivel együtt már most is remek munkát végeznek. De képesek leszünk teljes mértékben megvédeni az eget, ha partnereink feloldják a vadászrepülőgépekkel kapcsolatban kialakult tabut" - mondta Volodimir Zelenszkij.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában