Ország-világ

2021.06.30. 11:38

A hollandok többsége szerint magyar belügy a pedofilellenes törvény

Egy friss felmérés szerint a hollandok többsége lényegében magyar belügynek tartja a pedofiltörvényt. Árulkodó: a kutatás arra is rávilágított, hogy a futball és a politika mind szorosabb összefonódásával sem értenek egyet.

A megkérdezett hollandok többsége szerint semmi szükség rá, hogy az Európai Bizottság bíróságra cipelje Magyarországot a pedofilellenes törvény miatt, az ugyanis az ország belügye

A kutatásban több mint hatezren vettek részt, közülük ötvennyolc százalék volt azon a véleményen, hogy az Európai Unió Bíróságának lényegében nincs szerepe az ügyben – írja a Magyar Nemzet.

A De Telegraaf emlékeztetett rá, hogy Frans Timmermans holland EU-biztos, az Orbán-kormány régi kritikusa a hét végén egy televíziós műsorban jelentette ki, hogy hazánkat minél gyorsabban bíróságra kellene cipelni a jogszabály miatt. – Az utódjaim azt mondják, Timmermans túl gyorsan ment bíróságra. Nos, most rájöhetnek: nem lassabban, hanem minél gyorsabban kell bevonni a bírói testületeket – fogalmazott az Európai Bizottság holland alelnöke, utalva arra, hogy Věra Jourová előtt, az előző bizottsági ciklusban ő felelt a jogállamisági ügyekért Brüsszelben.

A Telegraaf egyébként véleményeket is idézett a kutatásból. Eszerint akadtak olyanok, akik szerint

Magyarország saját maga hozza és hajtja végre a területén hatályos törvényeket, amelyeknek összhangban kell lenniük a nemzetközi szerződésekkel. Mások úgy vélekedtek: „Ez nem melegellenes törvény, hanem olyan szabály, ami védi a kiskorúakat a pedofiloktól”.

Vannak olyan hollandok is, akik nagyon is kritikusak a kelet-közép-európai államokkal szemben. – Magyarország éppen olyan, mint Lengyelország a bíráival. Kár, hogy nem tudjuk őket kirúgni – idézte a lap az egyik résztvevőt. Arra a felvetésre, hogy a pedofilellenes törvény (amelyet a Telegraaf következetesen melegellenes törvénynek nevez) sérti-e a jogállamiságot, meglepetésre szoros eredmény született: a hollandok 45 százaléka igennel, 44 százaléka pedig nemmel felelt a kérdésre.

Ugyancsak meglepő, hogy a felmérés a futball és a politika összefonódásával kapcsolatosan is szkeptikus hollandokról árulkodik. Mint írják,

a válaszadók többsége szerint nem jó üzenet, hogy Hollandia csapatkapitánya, Georginio Wijnaldum szivárványos kapitányi karszalagot viselt a Csehország elleni Európa-bajnoki mérkőzésen a Puskás Arénában.

„Egy ilyen akció azt az érzést kelti, hogy Hollandia szelektíven bírálkozik. […] Ennyi erővel a csapatnak a jövő évi katari világbajnokságra el sem szabadna utaznia” – írja a holland napilap, olyan véleményt is idézve, miszerint a hollandok igazából ki sem jutnak majd a világversenyre, ha úgy fociznak, mint a csehek ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában