hamueső

2021.04.09. 16:16

Kitört a La Soufriére vulkán, tízezreket kell evakuálni a Karib-térségben

Kitört a La Soufriére vulkán a karib-tengeri Saint Vincenten, a sziget lakosait evakuálásra szólították fel – közölte pénteken a helyi katasztrófavédelmi hivatal (Nemo).

Az 1234 méter magas La Soufriére-ből, amely a fő sziget, Saint Vincent északi részén található, tíz kilométer magas füstoszlop szállt fel. A katasztrófavédelmi hatóság hamuesőre figyelmeztetett a térségben.

BREAKING: " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#LaSoufrière has entered an explosive state at 8:41 AM April 9th following just over three months of erupting explosively. The volcano is at red alert. Areas in the Red Zone of St. Vincent under mandatory evacuation.

— TTWeatherCenter (@TTWeatherCenter) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">April 9, 2021

A vulkán belsejében korábban rázkódásokat mértek, amelyek arra utalnak, hogy láva tör a felszín felé. A Saint Vincent és a Grenadine-szigetek katasztrófavédelmi hatósága már csütörtökön megkezdte az úgynevezett vörös zóna, vagyis a vulkán közvetlen közelében lévő területek mintegy 16 ezer lakosának az evakuálását.

Az embereket hajókkal szállítják a közeli szigetekre, illetve Saint Vincent veszélyövezeten kívül található részeibe.

A koronavírus-járvány hátráltathatja az evakuálást, ugyanis csak immunizált személyeket engednek fel hajókra és ezzel más szigetekre, elejét véve a járvány terjedésének. Az évtizedekig szunnyadó tűzhányó tavaly decemberben kezdett el hamut szórni.

A szigetcsoportnak mintegy százezer lakosa van. Vulkanikus aktivitást legutóbb 1979-ben jegyeztek fel. A La Soufriere 1902-ben történt kitörésekor több mint ezren vesztették életüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában