fontos ügy

2021.02.23. 07:42

A kormány célja, hogy a magyar állatvédelem öt éven belül Európa élvonalába tartozzon

Ezért is indítottak el egy online felmérést, amely majd a gerincét adhatja a nemzeti állatvédelmi programnak – mondta el a program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos.

Budapest, 2020. április 1. Kutyákat etetnek a Kutya-segélyszolgálat Alapítvány budapesti menhelyén 2020. április 1-jén. A koronavírus-járvány miatt az állatmenhelyek rendkívül súlyos táphiányban szenvednek - hívta fel a figyelmet a Magyar Állatvédõk Országos Szervezete. Magyarországon mintegy 140 aktív, a feladatellátással közvetlenül foglalkozó ilyen szervezet mûködik, amelybõl mintegy 80 nagy létszámú menhelyet üzemeltet. Ezek egyszerre összesen mintegy 8-10 ezer kisállatot, kutyát, macskát gondoznak. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotós: Koszticsák Szilárd

Ovádi Péter a Magyar Nemzetnek adott interjúban közölte: az első nap már több mint harmincezren töltötték ki a kérdőívet, és ez is azt mutatja, hogy mennyi ember szeretné elmondani a véleményét az állatvédelemről.

„Az a célunk, hogy öt éven belül Magyarország Európa élmezőnyébe tartozzon az állatvédelem terén.

Ennek megvalósításához őszinte beszélgetésekre és összefogásra van szükség.

Egy olyan programot szeretnénk letenni a kormány asztalára, amellyel öt év múlva el fogjuk érni a kitűzött céljainkat” – fogalmazott.

Ovádi Péter elmondta, nagyon fontos felhívni az emberek figyelmét a felelős állattartásra, és lényeges az is, hogy az állattartó ne legyen konfliktusban azokkal, akik nem tartanak állatot. A problémamentes egymás mellett élés feltétele, hogy a szabályokat be kell tartani – mutatott rá.

Közölte, az Állatorvostudományi Egyetem elvállalta a felvilágosító oktatás megszervezését.

A jövőben oktatást biztosítunk a civilszervezeteknek, a pedagógusoknak és a hatóságoknak

- mondta Ovádi Péter hozzátéve: jó úton haladnak, az Állatvédelmi Központ is létrejött, elindult a párbeszéd.

Az állatkínzókra kiszabott büntetések kapcsán arról beszélt, hogy szerinte a jogszabályi környezet megfelelő, de az online felmérésben rákérdeznek arra is, van-e szükség további szigorításra.

Az állatvédelemről szóló kerekasztal-megbeszéléseken jelen vannak rendőrkapitányok, kormánymegbízottak is. A tapasztalat az, hogy

az állatkínzások többsége nem jut el bírósági szakaszba sem, ezért fontos, hogy a civilszervezetek megfelelően tudják dokumentálni a cselekményt, és a hatóság segítségével olyan bírósági szakaszba juttassák el az állatkínzás bűntettét, hogy a bíróság is könnyebben tudjon ítéletet mondani

- mondta Ovádi Péter, majd rámutatott arra is: sok esetben hiányzik a bizonyíték, amire szükség lenne.

Ugyanakkor elmondta, több olyan esetről is tud, amikor tényleges börtönbüntetésre ítéltek állatkínzót. Ennek lehet elrettentő hatása, de ezzel sem minden esetben ért egyet a szakma. Inkább magasabb bírságot, az állattartástól való eltiltást javasolják – tette hozzá Ovádi Péter.

A miniszteri biztos az interjúban kiemelte azt is, hogy az előírásokon túlmutató állatjóléti körülményeket is szeretnének biztosítani a gazdaságokban.

Borítókép: kutyákat etetnek a Kutya-segélyszolgálat Alapítvány budapesti menhelyén 2020. április 1-jén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában