Ország-világ

2021.01.08. 13:42

Rákos daganathoz hasonlítja Magyarországot a volt washingtoni nagykövet

Simonyi András szerint Németország számára Magyarország jelenti azt a problémát, amit az Amerikai Egyesült Államok számára Kína.

„Sajnos, amikor Németországnak – Európa elvitathatatlan vezetőjének – a szabadság és a demokrácia támogatása, illetve gazdasági érdekei között kell választania, újra és újra az utóbbit választja.

Németország valamennyire felelős azért, hogy Magyarországon az összeomlás szélén van a demokrácia,

de facto pártállamot alakít ki Orbán Viktor miniszterelnök, s Közép-Európa egykoron legbiztatóbbnak tekintett demokratikus átmenete visszafelé halad. Mindazért, mert Németország nem hajlandó használni erejét és befolyását, hogy közbeavatkozzon” – fejtegeti a The Hill című amerikai napilapnak írt véleménycikkében Simonyi András, aki a Medgyessy-Gyurcsány-korszakban volt hazánk washingtoni nagykövete, akinek cikkét a Magyar Nemzet szemlézte.

A hazánkat előszeretettel bíráló, Washingtonban élő egykori diplomata mindezt annak kapcsán írta, hogy az Európai Unió és Kína nemrég lezárta az átfogó beruházási megállapodásról szóló tárgyalásokat. Simonyi szerint ez aggodalomra ad okot, hiszen a német iparnak ugyan jól jön az alku, az emberi jogok terén azonban nem lép fel elég keményen Kínával szemben. A volt nagykövet szerint a liberális, demokratikus életvitelünk és a tekintélyelvűség közötti harc a modernkor legfontosabb összecsapása.

„Magyarország azonban annak a német autóiparnak lett a gyártósora, amelynek hatalmasra nőtt befolyása van a berlini politikára.

Úgy tűnik, Orbán illiberális kormányzása megfelel nekik: ne verjük fel a hullámokat, szól az érvelésük. A kritikus pillanatokban Orbán oldalára állnak Berlinben” – írja Simonyi András, aki szerint az EU és Kína között létrejött megállapodás zene a miniszterelnök füleinek, hiszen Kínára és Oroszországra, mint a Nyugat alternatíváira tekint.

A szerző aggasztónak tartja, hogy Németországban a kormánypártok egyikében, így a Kereszténydemokrata Unióban (CDU) és a Szociáldemokrata Pártban sem tartják elég fontos országnak Magyarországot ahhoz, hogy komolyan foglalkozzanak vele. „Németországnak törődnie kellene Magyarországgal,

amelynek demokratikus hanyatlását az EU-ban keletkezett „rákos daganat” első apró jeleként kellett volna észlelni. Kezelés nélkül elterjed, és akkor már csak drasztikus – életet veszélyeztető – módszerekkel lesz kezelhető”

– írja a volt nagykövet, aki szerint a tavaly év végén az uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról tető alá hozott megállapodás Orbán Viktor győzelme volt, mivel Magyarországnak és Lengyelországnak sikerült elhárítania azt, hogy az uniós kifizetéseket egy jogállamisági feltételrendszerhez kössék.

„Úgy tűnik, az EU ismételten segítséget nyújtott Orbánnak abban, hogy bebetonozza a hatalmát. Teljes hatalmat élvez a média, a törvényhozás, a bíróságok felett, s közeleg Oroszország és Kína felé.

A kompromisszum egy Neville Chamberlain-féle próbálkozás volt, hogy elkerüljenek egy kis csatát, de ez nem jelenti azt, hogy a háborút elkerülhetik” – kesereg Simonyi.

Ezek is érdekelhetik