Ország-világ

2020.09.22. 15:47

MÁV: egy hét alatt három órát késtek a vonatok a maszkviselés hiánya miatt

Tíz eset összesen 172 perces vonatkésést okozott az elmúlt héten – közölte a MÁV-Start Zrt. kedden.

Budapest, 2020. május 4. Utasok arcmaszkban a Keleti pályaudvaron 2020. május 4-én. A kormány intézkedésit követve a védekezés második szakaszában május 4-tõl kötelezõ a szájmaszk viselése a tömegközlekedésben résztvevõknek. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Mint írták, hiába kötelező maszkot viselni a vonatokon, az elmúlt héten tíz esetben kellett intézkednie jegyvizsgálónak azért, mert néhány utas nem viselte a védőeszközt, így többek között négy elővárosi vonalon – a pusztaszabolcsi, a szolnoki, az esztergomi és a váci vonalon is – félórás késést okozott „néhány utas figyelmetlensége vagy nemtörődömsége”.

Egy balatoni vonaton pedig

az utast figyelmeztette a vezető jegyvizsgáló a maszkhasználatra, mire az utas megütötte a vezető jegyvizsgálót, ezért rendőri intézkedés történt, és a vasúttársaság feljelentést tett.

A jegyvizsgálónak orvosi segítségre volt szüksége, a vonat emiatt nem közlekedett tovább – írták.

Kiemelték: ezekből az esetekből jól látható, hogy

aki a felszólítás ellenére sem tartja be az előírásokat, nemcsak a maga és utastársai egészségét veszélyezteti, hanem felesleges, elkerülhető bosszúságot is okoz a vonaton közlekedőknek.

Hozzátették: a szeptember 18-án megjelent kormányrendelet értelmében szeptember 21-től a maszk használata már nemcsak a vonatokon, hanem azon állomási és megállóhelyi helyiségekben is kötelező, ahol az utas a felszállás előtt vagy után tartózkodik. Megjegyezték: ezek alapján

kötelező a maszk használata a váróteremben, az aluljáróban, a zárt felüljáróban, a pénztárcsarnokban, valamint a budapesti fejpályaudvarok esetén a vágánycsarnokban.

A vasúttársaság a nyitott peronokon, továbbá a nyitott felüljárókon is javasolja mind saját, mind utastársaik egészségének védelmében a maszkhordást.

Kiemelték: a rendelet a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenkire vonatkozik, és a vasúttársaság minden olyan utasát kizárja az utazásból, aki nem a rendeletben előírt módon viseli az orrot és a szájat eltakaró maszkot.

Borítókép: Utasok arcmaszkban a budapesti Keleti pályaudvaron

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában